Pfizer'den Celebrex açıklaması

İSTANBUL (İHA) - Pfizer Inc., Kanada'da yayınlanan National Post gazetesinin Celebrex (selekoksib) ile ilgili çeşitli iddiaları gündeme getiren haberine istinaden bir açıklama yaparak, ilacın kalp damar sistemi açısından güvenli olduğunu bildirdi. Pfizer Inc., Celebrex ile ilgili iddiaların sağlık otoriteleri tarafından doğrulanmadığını belirtti.

Pfizer'den yapılan açıklamada, dün New York - Kanada sağlık mercilerine yapılan bireysel hasta bildirimlerine dayandırılan ve herhangi klinik veya epidemiolojik bir çalışmayla kanıtlanmamış bilgiler içeren National Post haberinin hastalarda ve doktorlarda yersiz kuşkular oluşturabilecek, yanlış yönlendirici bir nitelik taşıdığı ifade edildi ve Celebrex'in güvenilirliğinin tüm dünyada ve Kanada'da yürütülen kapsamlı klinik çalışmalarla kanıtlandığı kaydedildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Sağlık otoritelerine yapılan bireysel bildirimler, ilacın söz konusu vakalarla herhangi bir sebep-sonuç ilişkisini kanıtlayacak bir şekilde tasarlanmamıştır. Verilen bu bilgilerin kontrol edilmediği, birinci ağızdan verilmemiş olduğu ve eksiklikler içerebileceği kesinlikle unutulmamalıdır.

Kanada Sağlık Bakanlığı (Health Canada), bu bilgilerin yetersizliğini kabul etmiş ve ilacın söz konusu vakalarla herhangi bir sebep-sonuç ilişkisinin kanıtlanmadığını açıklamıştır. Bakanlık ayrıca, söz konusu bireysel bildirimlerin hastaların eşlik eden hastalıkları ile ilgili herhangi bir bilgi içermediğini de vurgulamıştır.

1998 yılında onaylandığından bu yana, Celebrex, milyonlarca hasta tarafından kullanılmıştır ve süresi dört yıla ulaşan kapsamlı klinik çalışmalarda, kalp ve damar sistemindeki güvenilirliği açısından risk artışını gösteren herhangi bir bulguya rastlanmamıştır."