Philip Morris/Sabancı İzmir ofisi açıldı

İZMİR (İHA) - İzmir'in Torbalı İlçesi'ndeki fabrikada sigara üretimini sürdüren Philip/Morris Sabancı, İzmir'de düzenlenen kokteylle iletişim ofisini açtı.

Heris Tower'ın 19. katında bulunan Philip Morris/Sabancı ofisi, İzmirli sanayici ve işadamlarının katıldığı bir kokteyle açıldı. Philip Morris/Sabancı İletişim Müdürü Atilla Yerlikaya'nın başında bulunacağı Philip Morris/Sabancı İzmir Ofisi'nin açılış kokteyline, Philip Morris/Sabancı Genel Müdürü ve Murahhas Azası Turhan Talu ev sahipliği yaparken, İzmirli sanayici ve işadamları da açılışta hazır bulundu. Kokteylde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Genel Müdür Turhan Talu, 1993 yılından beri Torbalı'da faaliyet gösterdiklerini belirterek, "Bugüne kadar Torbalı'da 700 çalışanımız ve 300 milyon dolarlık yatırımımızla uluslararası standartlarda önemli işler yaptık" dedi.

Reklam
Reklam

Torbalı'da gerçekleştirilen çalışmaların dünya çapında kabul görmüş kriterlerle devam ettirileceğini ifade eden Talu, "İzmir temsilciliğimizi açmaktaki en büyük amacımız bugüne kadar Torbalı'da yürüttüğümüz çalışmaları İzmir ve Ege'deki sanayici ve işadamlarıyla buluşturmak, bölge kalkınmasına katkıda bulunmaktır" dedi.

Philip Morris'teki çalışma hayatının son 8 yılında AB'ye üye olacak ülkelerde çalıştığını ve endüstrinin AB'ye uyumu konusunda çalışmalar yaptığını kaydeden Genel Müdür Talu, "Endüstrilerin AB'ye uyumu konusunda oralarda detaylı çalışmalar yaptık. Türkiye'deki fabrikalarımızda da AB'ye uyumlu bir şekilde üretimlerimiz devam edecek. İzmir'de bir ofis kurmamızın nedeni ise AB'ye uyum konusunda edindiğimiz tecrübeleri İzmirli sanayici ve işadamlarıyla paylaşmaktır. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde çeşitli toplantı ve seminerler düzenleyeceğiz. AB'ye üyelik sürecinde firmaların, endüstrilerin ne tür bir hazırlık yapması gerektiği konusundaki bilgilerimizi onlarla paylaşacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Talu, endüstrilerin iyi hazırlık yapmaması durumunda AB'ye uyum konusunda ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini kaydederek, "Bugün için müzakereler 112 bin sayfa üzerinden yapılıyor, oysa Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği 2014 yılından önce mümkün görünmüyor. O zamana kadar AB müktesebatına bir 25 bin sayfa daha ekleneceğini düşünürsek, Türkiye yaklaşık 150 bin sayfa üzerinden müzakerelerde bulunacak" şeklinde konuştu.

"KAÇAK VE SAHTE HER KESİMİ VURUYOR" Gazetecilerin soruları üzerine kaçak ve sahte sigara konusundaki görüşlerini de açıklayan Genel Müdür Talu, "Dünyada en çok satan sigara Marlboro, ikinci ve üçüncü sırada başka markalar var, ancak 4. sırada ise sahte Marlboro var. Bunun miktarını tahmin edebilirsiniz. Kaçak ve sahte sigara her kesimi vuruyor. Maliyeyi vuruyor, çünkü büyük bir ekonomi kayıt dışı sürüyor. İnsanları vuruyor. Biz sigara sağlığa yararlı demiyoruz ama içinde ne olduğunu bilmediğimiz kaçak ve sahte sigaranın insan sağlığına vereceği zararı tahmin edemezsiniz. Firmalara zarar veriyor, markalara zarar veriyor. Dolayısıyla bir teklif hazırlığı içindeyiz. Sahte ve kaçak sigaraya karşı mücadele için hazırlayacağımız teklifi devlete sunacağız. İlgili bakanlıklar, tütün üst kurulu ile sektör temsilcilerinin bir araya gelerek bu konuda çözüm bulmasını istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Turhan Talu, TEKEL'in sigara bölümünün özelleştirilmesine neden teklif vermediklerinin sorulması üzerine ise, "Bu zaten mümkün değil. Türkiye'de bizim pazar payımız yüzde 40, TEKEL'in pazar payı yüzde 43, TEKEL'i alsak pazar payımız yüzde 83'ü bulur. Bu da yasal olarak mümkün değil. Çünkü yasa bir firmanın pazarın hakimi durumuna gelmesine izin vermiyor" diye konuştu. Talu, TEKEL'in sigara bölümünün ihalesine teklif gelmemesinin son bir yıl içinde sigara vergilerinde 5 kez artış olmasının da etkili olabileceğini söyledi. Talu, "Sektörde uzun vadede öngörülebilirliği sağlamak gerekiyor. Bir yıl içinde vergilerde 5 kez artış olması bunu sınırlıyor. Sadece sigara sektöründe değil her sektörde yatırımcı görünebilirlik istiyor" dedi.