İstanbul’da Ramazan'a az bir süre kala pidenin fiyatı belirlendi. Daha önce 1 buçuk liraya satılan 400 gramlık pide 300 grama düşürüldü, fiyatta ise değişiklik yapılmadı. Beş yıldır zam yapılmadığı belirtilen pideye yüzde 33 oranında zam yapılmış oldu.
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) pide fiyatını açıkladı. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, 300 gramlık pidenin fiyatının 1 buçuk lira olduğunu söyledi. Basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, “İstanbul Fırıncılar Odası’nın talebi üzerine yapılan inceleme neticesinde bu yıl pideye gramajını düşürerek zam yapmış oluyoruz. 300 gram pide İstanbul’da 1 buçuk liradan satılacak. 2008'den beri 400 gram pide 1 buçuk liraydı. 100 gram düşürdük ama yine aynı fiyattan satmak zorunda kaldık. Girdi fiyatlarına hakikaten büyük zam geldi. Kira, elektrik, doğalgaz ve una zam geldiğini tespit ettik. Bundan dolayı İstanbul halkından özür diliyoruz. Mecburiyet karşısında zam yaptık.” dedi. Yılmaz, yumurtalı, susamlı, çörekotlu olanların fiyatlarının farklı olacağını ve bunun fırınlara bırakıldığını kaydetti.
Türkiye genelinde yasaya göre ekmek fiyatlarını belirleme yetkisinin kendilerinde olduğunu ifade eden Yılmaz, katkısız ekmek konusunda da bilgi verdi. Bugünü milat olarak niteleyen Yılmaz, “Bundan böyle katkısız ekmek imalatı başladı. Bununla ilgili elimizdeki mecvut olan unları bitirecekler. Ondan sonra hiç katkı malzemesi kullanmayacaklar. Pide bugünden itibaren katkısız sizlere sunulacak.” diye konuştu.
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ise çeşitli iddialarda bulundu. İnsan sağlığına zararlı olduğu tespit edilen ve bakanlık tarafından kamuoyuna açıklanan 17 çeşit katkı maddesini ortadan kaldıracaklarını belirten Özer, “Asla kullanılmayacak. Ne unda ne de fırınlarımızda. Eğer değirmenlerde kullanılırsa katkısız ekmek yaptık diyemeyiz. Bu ekmek katkılarının kaldırılması yönünde ısrarla görüş belirten profesörlerimiz, özellikle iki isim var komisyonda, şimdi her nedense ‘biraz katkı kullanılabilir’ demeye başladılar. Ben diyorumki sayın profesörüm neyin arasında kaldın? Vicdanınla cüzdanın arasında mı kaldın? Burada katkı lobisi bu işin üzerine gitti. Ben öyle düşünüyorum. Ama sayın bakanın buna asla izin vermeyeceğini de biliyorum.” ifadelerini kullandı.
'HALK EKMEK KATKI MADDESİ KULLANILMASINI İSTİYOR'
Katkı maddesi kullanılmamasına Halk Ekmek yöneticilerinin karşı çıktığını ileri süren Özer, “Eskiden halk ekmekler düşük buğdaylardan üretilen unu alıp içine katkıları koyup 'Ucuz ekmek satıyoruz' diyerek vatandaşın karşısına geçiyorlardı. Şimdi onlar da bizim gibi kaliteli buğdaydan yapılmış unları alacaklar ondan sonra bizimle rekabet edecekler. Biz kaliteli buğdaydan olsun diye bastırırken halk ekmek müdürleri kalitesiz buğdaydan un istediler. Şimdi yayınlanacak yönetmeliğe bakacağız. Kaliteli un olmazsa, katkı kullanımı yapılsın diye baskı yapan halk ekmekler ve katkıcılar tarafından yine baskı yapılıyor, eğer yönetmelik değişikliğine giderlerse bizim de güvenimiz sarsılır.” şeklinde konuştu.
EKMEĞE ZAM YOK
Özer, ekmeğe kesinlikle zam yapmayacaklarını, bunu istemediklerini söyledi. Ekmeğin ambalaja girmesi konusunda değerlendirme yapan Özer “Biz fırınlarımızdan ambalajsız ekmek satacağız. Ambalajsız olarak bakkal ve bayilerimize göndereceğiz. Ancak buralarda çok kolay ulaşılabilecek yerlere eldiven ve poşet konacak. Vatandaş da önce eldiveni giyecek ekmeğini alıp ambalajına koyacak. Ben çok geçerli bir şey olduğunu düşünmüyorum. Ekmek ambalaja girmelidir.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz