Pierini: Mersin Avrupa Birliği için önemli bir yere sahip

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini, Mersin’in AB için önemli bir yere sahip...

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini, Mersin’in AB için önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
Pierini, Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci kapsamında 15 ülkenin büyükelçileri ile müsteşarlarından oluşan heyetle Mersin’e gelerek Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette konuşan Pierini, Mersin’in AB açısından oldukça önemli bir kent olduğunu kaydetti. Türkiye’nin ticaretinin yüzde 45’lik bir oranının AB üyesi ülkeler ile gerçekleştiğine dikkat çeken Pierini, Türkiye’ye gelen yabancı yatırımın da yüzde 80’inin AB ülkeleri tarafından gerçekleştiğini belirtti. Pierini, “İşte bu yüzden bizim için çok önemli bir konumdasınız. Genişleyen limanıyla ve teknoparkıyla Mersin, AB açısından ve ilişkilerimizin gerçek yönünü yansıtması bakımından büyük bir önem taşıyor.” ifadesini kullandı.
Mersin’in Avrupa standartlarına en yakın kentlerden biri olduğunu vurgulayan Pierini, Mersin Limanı’nın mevcut yapısının bu standartta önemli paya sahip olduğunu söyledi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde bir AB Bilgi Bürosu olduğunu hatırlatan Pierini, vize konusunda önümüzdeki hafta bazı adımlar atılacağını kaydetti. Marc Pieirini, şöyle devam etti: “Tabii ki her büyük seyahat küçük bir adımla başlıyor. Bu kapsamda Schengen vizesi için gerekli olan dokümanlarda 6 ana başlıkta bir uyumlaştırmaya gidiliyor. Bu diplomatlar açısından doğru yönde atılmış ilk adım olarak nitelendirilebilir. İkinci adım ise Schengen işbirliği grubunun kendi içinde yapacağı bir çalışma. Bu kapsamda çoklu girişli vizelerin verilmesine yönelik neler yapılabileceğine bakılacak. Üçüncü adım ise bana gelen bir talimat doğrultusunda buradaki arkadaşlarımla birlikte Türkiye’nin bir ya da iki yerinde ortak başvuru merkezinin kurulup kurulamayacağı konusunda yapacağımız bir değerlendirme olacak. Çukurova bölgesi de bu değerlendirme içinde göz önünde bulundurulacak alanlardan birisi. Bu yapı kurulduğunda bunun lojistik giderleri AB tarafından karşılanacak. Dördüncü aşama ise bir takım teknik tedbirlerin bir takım bilgilerin harmanlanmasını gerektiren daha karmaşık ve daha uzun vadeli bir süreç. Bu süreçte biz Türk hükümeti ile bir ayaya gelerek bu konuyu ele alacağız. Netice itibariyle niyetimiz bu vizenin kaldırılmasına dönük adımlar atılmasından yanadır.”
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise ilde her dinden, dilden ve inançtan insanların kardeşçe yaşadıklarına dikkat çekti. Mersin’in Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en önemli dış ticaret merkezi ve liman kenti olduğunu ifade eden Güzeloğlu, Mersin Serbest Bölgesi ve Mersin Limanı'nın bunda önemli paya sahip olduğunu vurguladı.
Mersin’in AB üyesi ülkelerle kültürel, ticari ve ekonomik olarak yoğun ilişkileri olduğunu ifade eden Güzeloğlu, “Mersin, Türkiye’de AB üyesi ülkelerin en fazla fahri konsolosluğuna sahip olduğu illerden birisidir. AB ile ilişkilerimizde hem kültürel hem sosyal yönden bu konsoloslarımızın katkılarını çok değerli ve önemli buluyoruz. Şüphesiz dünyada ve bölgemizde yaşanan tüm gelişmelerde Türkiye’nin oynadığı rolle Mersin’in rolünün uyumlu olarak güçlü bir geleceğe barış içinde yol almasını amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

VİZE KONUSUNDAKİ SIKINTIYI ANLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ
Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Hala vize konusunda anlaşılamaz, kabul edilemez ve sürdürülemez bir sıkıntı ve zorluk yaşanıyor. Tam üyelik müzakerelerine başlayan bütün ülkeler bu anlamda serbest dolaşıma geçtiği halde, Türkiye'ye bu konuda beklenen katkının ve kolaylığın sağlanmamasını bütün Türk halkı anlamakta zorluk çekiyor.”
Ziyaret, Güzeloğlu’nun delegasyon üyelerine üzerinde 2013 Akdeniz Oyunları logosu bulunan Mersin’e özgü yöresel zeytinyağı, nar ekşisi, harnup pekmezi ve zeytinden oluşan bir hediye paketi takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz