Teknolojik cihazların hayatımızdaki yeri bir hayli önemlidir. Özellikle bilgisayar ve akıllı cep telefonları gibi cihazlar ile birçok işlem çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Fakat bu cihazlarda dönem dönem ekran görüntüsüyle ilgili birtakım sorunlar yaşanabilmektedir. Bu sorunların başında çözünürlük kalitesinin düşmesi gelmektedir. Özellikle yeni alınan cihazlarda bu sorunun olup olmadığını test etmek son derece önemlidir.
Piksel terimi, teknolojik cihazların ekran görüntü kalitesi için kullanılan bir terimdir. Bu noktada piksel ne demek konusu gündeme gelebilir. Teknolojik cihazların ekranını meydana getiren en küçük parça piksel olarak tabir edilmektedir. Çok sayıda pikselin bir araya gelmesi neticesinde ortaya ekran görüntüsü çıkmaktadır. Bir ekranda ne kadar çok piksel birimi olursa o ekranın görüntü kalitesi bir o kadar artmaktadır. Bu piksel birimlerinin sayısı ise ekran çözünürlüğü olarak tanımlanmaktadır. Teknoloji alanındaki gelişmeler sayesinde günümüzde birçok televizyon, akıllı cep telefonu, bilgisayar monitör ekranı gibi ekranlar son derece yüksek çözünürlüğe sahiptir.
Bazı ekranlarda ölü piksel denilen sorun karşımıza çıkabilir. Bir ekranda bulunan piksellerde sorun olup olmadığını anlamak için piksel testi yapılır. Televizyon, monitör ve akıllı cep telefonu gibi cihazların ekranlarında zaman zaman siyah ya da beyaz renkler görülebilmektedir.
Kullanıcılar cihazlarda bir şey izlerken veya bir şeyle uğraşırken ekranlarında parlak renklerden meydana gelen birtakım görüntülere rastlar. Bu görüntüler ekran değişse dahi sabit kalmaktadır. Bu sabit kalan renkler çoğunlukla ya beyaz ya da siyahtır. Bunlar ölü piksel olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bir cihazın ekranını oluşturan piksellerde bozukluk olup olmadığını kontrol etmek için ölü piksel testi yapılır. Ölü piksel testini yapmak için izlenmesi gereken adımlar ise genel itibariyle şöyledir: