Pilotlar, Sorunlarını Masaya Yatırdı

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA), ‘Pilotlar Çalıştayı’ düzenledi. Çalıştayda, pilotların yaşadığı sağlık sorunları ve çalışma...

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA), ‘Pilotlar Çalıştayı’ düzenledi. Çalıştayda, pilotların yaşadığı sağlık sorunları ve çalışma koşulları değerlendirildi.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde düzenlenen çalıştayda konuşan TALPA Başkanı Kaptan Pilot Gürcan Mantı, pilotların ekonomik kazançlarının yanında kayıplarını yaşayarak öğrendiklerini söyledi. Mantı, pilotların sosyal hayatını feda ettiklerini vurgulayarak, “Aile bağları zayıflayan pilotların sağlığını kaybeden bir meslek grubuna dönüşmek meslek örgütü olarak bizleri son derece rahatsız etmektedir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Uzun uçuş sürelerinin pilotları ruhsal olarak etkilediğini belirten Gürcan Mantı sözlerine şöyle devam etti:

“Uzun uçuş süreleri, dinlenme sürelerinin yavaş yavaş azaltılması, niteliğinin ve kalitenin deforme edilmesi, uçuş programlarındaki değişiklikler nedeniyle artık değil aylık, günlük dahi yapılamaz hale gelen özel hayat planlamaları, pilotun sadece fiziksel dengesine etki etmekle kalmamakta, ruhsal dünyasında da onarılmaz yaralar açmaktadır.”

“HER HAFTA BİR MESLEKTAŞIMIZI KAYBEDİYORUZ”

Gürcan Mantı, her yıl bin saat süreyle kokpitte hareketsiz kalan pilotların bel, boyun, omurga rahatsızlıklarına maruz kalarak yaşam kalitesini düşürdüğünü belirterek, “Bir ayda önce New York’a, sonra Osaka’ya giden finali de en güney noktası Cape Town ile yapan bir pilotun sadece coğrafi değişimle sınırlı kalmamakta yorgunluk, bitkinlik, bozulan günlük ritim ve biyolojik saat ölümcül rahatsızlıkları da tetiklemektedir. Kozmik radyasyona ve uçuş aletlerinden yayılan elektromanyetik dalgalara, jet yakıtı buharına, ultraviyole ışınlarına maruz kalan pilotların en sık yakalandığı hastalığın kanser olduğunu neredeyse her hafta kaybettiğimiz meslektaşlarımızın acı haberleriyle öğrenmek bizleri derinden yaralamaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Pilotların yaşadığı en sık rahatsızlıklardan bahseden Mantı, “Aşırı yorgunluk stres ve arkamıza aldığımız yolcuların sorumluluğunun yarattığı sağlık sorunları giderek artmakta, kalp damar hastalıkları pilotlarda en sık rastlanan rahatsızlıkların başında gelmektedir. Yolcularımızı sevdiklerine kavuşturmak sıkıntılarımızı unuttursa da kalıcı sağlık sorunlarıyla birlikte yaşayacağımız gerçeği, mesleğe sağlıklı olarak başlayan bizlere uçuş yaşamımıza acı bir hatırası olarak kalmaktadır” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz