Pınar’dan Şanlıurfa’ya 100 Milyonluk Dev Yatırım

Yaşar Holding bünyesindeki Pınar Süt, Türkiye’deki 3. büyük işletmesini Şanlıurfa’ya kurdu. 100 milyon liralık yatırımla...

Yaşar Holding bünyesindeki Pınar Süt, Türkiye’deki 3. büyük işletmesini Şanlıurfa’ya kurdu. 100 milyon liralık yatırımla kurulan işletme 5 bin kişiye iş imkanı sağlanması bekleniyor. Yıllık 180 milyon litre işleme kapasitesine sahip olan tesisle şirket, Orta Doğu’da söz sahibi olmayı hedefliyor. Tesis 100 bin metrekarelik alana kuruluyor.

Pınar Süt, uzun fizibilite çalışmalarının ardından, en büyük 3. yatırımını Şanlıurfa’ya gerçekleştirdi. 100 milyon liralık yatırım yapan Pınar Süt, Orta Doğu pazarlarını Şanlıurfa’daki tesisi ile besleyecek. Şanlıurfa’da üretilen süt miktarından daha fazla süt işleme kapasitesine sahip olan tesis, çevre illerden de süt alımı yapacak. 20 bin metrekaresi kapalı 100 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan tesisin temeli bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılımı ile gerçekleştirildi. 2. OSB’de gerçekleştirilen yatırımla 5 bin kişiye gelir kapısı açılması bekleniyor. Yatırım, gnlük 500 ton litre süt işleme kapasitesi ile bölgede alanında en büyük yatırım olacak.

Reklam
Reklam

“YAPILAN DESTEKLERLE HAYVAN SAYISI YÜZDE 52 ARTTI”

Temel atma töreninde konuşan Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, son dönemlerde bölgede gelişen hayvancılığa dikkat çekti. Pınar Süt ile bölgede gıda sanayinin yolunun açılacağını kaydeden Eker, şirketin yatırımının hayırlı olmasını temenni etti. Şanlıurfa’ya yapılan desteklerle hayvan sayısında yüzde 52.8 arttığını belirten Eker, büyükbaş hayvan sayısının 144 binden 220 bin başa çıktığını söyledi. Kültür hayvanı sayısındaki artışa dikkat çeken Eker, kültür hayvanlarının sayısının 5 binden 50 bine çıkarak, rekor seviyeye yükseldiğin altını çizdi.

Eker, “Şanlıurfa’da 33 projeye destek sağladık, bu proje kapsamında üretilen süt miktarı 20 bin 500 ton. Bu, sadece GAP Eylem Planı çerçevesinde desteklenen 50 baş ve üstü işletmelerden üretilen süt. Buraya sağladığımız hibe desteği de 17,5 milyon lira. TKDK aracılığı ile 37 projeye imza attık. Bunun da kamu katkısı 30 milyon 300 bin lira, Şanlıurfalı bugün Ziraat Bankası'ndan tarım kredisi olarak bir yılda 352 milyon lira zirai kredi kullanıyor. 0 ile 6 arasında 2002 yılında bu sadece bir milyon liraydı.” dedi.

Reklam
Reklam

HUBUBAT ÜRETİCİLERİNE MÜJDE

Hububat üreticilerine de müjde veren Bakan Eker, şunları ifade etti: “Hububat üreticilerine nisan ayı içerisinde 12 bin 600 üreticiye 30 milyon prim ödemesi yaptık. Önümüzdeki hafta da 14 bin üreticiye 35 milyon lira daha hububat üretim desteği ödemesi gerçekleştireceğiz.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de iki açıdan mutlu bir gün olduğunu ifade ederek, Reyhanlı’daki olayı hatırlattı. Çelik, olayın tüm ülkenin yüreğine kor gibi düştüğünü söyledi. Artan yatırımlara dikkat çeken Çelik, yatırım heyecanı ve anneler günü sevincinin zehir edildiğini dile getirdi. Çelik, olay çıkaranlara şu mesajı verdi: “Şunun bilinmesinde yarar var. Türkiye’nin başından sorunları eksik etmedi bazı unsurlar ama milletimiz kararlı. Milletimiz birlik, dirlik, kardeşlikten yana. Bu kronik sorunları çözmekten yanayız. Ve inşallah bu sorunların üstesinden gelme noktasında olduğumuzun arifesindeyiz. Bu milleti tarihteki olaylarda bölemedi. İnşallah geleceğimiz aydınlık olacak.” ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

"BU TOPRAKLAR GIDA İÇİN VERİMLİ"

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün ise gıdanın vazgeçilmez olduğunu, bu toprakların da gıda için verimli olduğunu ifade etti. Ergün, Anadolu topraklarının, geniş bir coğrafyaya gıda sevki yapılabilecek coğrafya olduğunu aktardı. Tarımın teknoloji ile buluşması gerektiğine dikkat çeken Ergün, “Yalnız gıdayı sanayi ile teknoloji ile buluşturmamız lazım ki değer katmamız lazım. Yoksa değer katamaz isek aleni bir iş yapmış oluruz. Konumuz bugün süt. Süte bilgi katmamız lazım. Teknoloji katmamız lazım. Sütü teknoloji ile buluşturmamız lazım ki süt değerli bir şey olsun. İşte onu bu tesisler yapacak. Bu yatırımla Güneydoğu Anadolu’da süt ve et yatırımcılığını çok daha değerli hale getiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaş ise Pınar Süt'ün yatırımları hakkında bilgi verdi. Yiğitbaş, “Yaşar Topluluğu olarak 7 bin çalışanımız, 18 üretim tesisimiz, Türkiye’nin 150 bin satış noktasına ulaşan satış ve bayi organizasyonu ile insana olan sevgimizi işimize yansıtarak, hep daha iyi bir yaşam için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de ilde artan yatırımlara değindi. İki OSB’de yatırımcının yer arayışında olduğunu aktaran Güvenç, “İki yılda yatırım teşviği alan müteşebbis teşviki 700 milyon liranın üzerindedir. İnşallah bakanlarımızın desteği ile altyapı sorunlarını çözdüğümüzde Şanlıurfa sadece bölgede değil, Türkiye’de çok önemli bir sanayi merkezi haline gelecek.” diye ifade etti.

Konuşmaların ardından, Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Başyiğit, protokol üyelerine plaket takdim etti. Konuşmanın ardından 3 bakan, milletvekilleri, şirket üst düzey yöneticileri ilk harcı döktü. Düğmeye basılması ile temeli atılan tesisin, önümüzdeki yıl faaliyetle başlaması bekleniyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz