**<span style="font-family: "Times New Roman"; line-height: 150%;">
**
<span style="font-family: "Times New Roman"; line-height: 150%;">Dr. Mehmet Bulut – İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
İşverenlerin sosyal güvenlikle ilgili en büyük problemlerinden birisi para cezaları. Şayet işverenler yükümlülüklerini yerine getirmezlerse yüklü miktarda idari para cezası ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bununla ilgili de siz okurlarımızdan sürekli e-postalar alıyorum. Sorular ise genellikle bu cezalardan nasıl kurtuluruz şeklinde.
Pişman Olursanız Ceza İndirimi Var
İdari para cezalarının hiç itiraz veya yargı yoluna başvurmadan azaltılması mümkün. Bu yollardan birisi de pişmanlık indirimi. Şayet sosyal güvenliğe ilişkin bir yükümlülüğü süresinde yerine getirmemişseniz ve SGK bunu tespit etmeden siz kendiniz durumu bildirmişseniz cezada pişmanlık indirimi uygulanıyor.
Ancak pişmanlık indirimi bütün cezalar için geçerli değil. İşverenler açısından pişmanlık indiriminin uygulanabileceği fiiller şunlar;
-İşyeri bildirgesinin süresinde verilmemesi
-Sigortalı işe giriş bildirgesinin süresinde verilmemesi
-Sigortalı işten çıkış bildirgesinin süresinde verilmemesi
Pişmanlık indiriminden faydalanılabilmesi için bu bildirgelerin yasal süresi geçtikten sonra işverenlerce kendiliğinden 30 gün içinde verilmesi ve söz konusu cezaların, yapılacak tebligat tarihini takip eden günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi gerekiyor. Bu durumda cezanın %25’i ödeniyor. Yani cezanın 3/4'ü indiriliyor. Bu açıdan pişmanlık indirimi, işverenler için önemli bir avantaj ve bildirge verme süresi kaçırıldığında hemen bunun için başvurmada fayda var.
SGK’nın cezalarından kurtulmak ve uyuşmazlıkları çözmenin bundan başka birçok yolu da var.
Ayrıntı için: https://www.seckin.com.tr/kitap/343527427
twitter: @mhmtblt79