Pistler yeterli değil

İSTANBUL (İHA) - Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürü Niyazi Zalgı, Türk Hava Yolları'na (THY) ait Nevşehir isimli yolcu uçağının Gaziantep'te pisten çıkmasıyla ilgili inceleme başlatıldığını belirtti. Genel Müdür Zalgı, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir çok havaalanının eski ve pist uzunluklarının yetersiz

olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'deki bütün havaalanlarının standartlarını yükselmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Gaziantep Havaalanı'nın 1973 yılında hizmete girdiğini ve o tarihten bu yana kullanıldığını ifade eden Genel Müdür Niyazi Zalgı, "Bu havaalanının pist uzunluğu yeterli değildir. Ayrıca, pistin iki ucu arasında önemli miktarda kod farkı bulunuyor. Biz, DLH olarak alandaki bu sorunu gidermek amacıyla ikinci bir pist inşa ettik. Ayrıca, yeni bir terminal binası yapıldı. Yeni yapılan pist ve terminal binası inşaatları yüzde 90 oranında tamamlanmış olmasına rağmen, henüz işletmeye açılmadı" dedi.

THY'ye ait Nevşehir uçağının pisten çıkmasıyla ilgili incelemenin devam ettiğini vurgulayarak, bu kazanın pistin yetersizliğinden kaynaklandığına dair henüz kendilerine bir bilgi ulaşmadığına dikkat çeken DLH İnşaatı Genel Müdürü Niyazi Zalgı, "Biz, Türkiye'deki bütün havaalanlarının standartlarını yükseltmek için mevcut ekonomik imkanlar dahilinde elimizden geleni yapıyoruz. Bakınız, kazalarda bir çok faktör etkili olabilir. Elektronik arıza, iklim koşulları ve pistlerin teknik özellikleri ile insan hatası başlıca kaza sebepleridir. Ayrıca, bölgenin coğrafi yapısı ve pist özellikleri tamamen incelenmeden kazaların sebebini kesin olarak belirlemek mümkün değildir. Dolayısıyla Gaziantep'deki kazayla ilgili incelemeler sürüyor, ancak bu kazanın tamamen pistin yetersizliğinden kaynaklandığını söylemek doğru olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

DLH İnşaatı Genel Müdürü Niyazi Zalgı, kısa bir süre önce Elazığ Havaalanı'nın standatlarının yükseltildiğine dikkat çekerek, sadece 3 bin metrelik bir pist inşaa etmenin maliyetinin bugünkü rakamlarda 35-40 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi.