Piyasa Denetim Ve Gözetim Yönetmeliği Yayınlandı

‘Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik’ yayınlandı. Düzenleme ile piyasa...

‘Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik’ yayınlandı. Düzenleme ile piyasa gözetimi ve denetimi sisteminin daha güçlü ve caydırıcı bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor. Bir diğer amaç da Türkiye’de 10 ayrı kuruluş tarafından yürütülen piyasa gözetimi ve denetimi sisteminin daha güçlü ve caydırıcı bir yapıya kavuşturulması.

Ekonomi Bakanlığı'ndan söz konusu yönetmelikle ilgili yapılan yazılı açıklamada, “2001 yılında Bakanlar Kurulu’nun 2001/3529 sayılı Kararı ile yürürlüğe konulan 'Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik', 10 yılı aşkın süredir Ekonomi Bakanlığınca ulusal düzeyde yürütülen koordinasyon görevinin bir parçası olarak gerek Türkiye’de, gerekse Avrupa Birliği’nde kaydedilen gelişmeleri yansıtacak biçimde değiştirildi.” denildi. Yönetmelik değişikliği ile temel olarak şu düzenlemeler yapıldı:

Reklam
Reklam

“Piyasa gözetimi ve denetiminden sorumlu yetkili kuruluşların etkin bir denetim için yeterli sayıda personel istihdamını sağlaması, personelini hizmet içi eğitime tabi tutması, yeterli bütçeyi bu alana ayırması, risk analizine dayalı denetimler için programlar ve raporlar hazırlaması, kaza/yaralanma verileri ile şikayetlerin daha sistematik olarak kuruluşlara iletilmesinin sağlanması için yardım masaları ve kaza veri sistemi oluşturması gibi hususlar mevzuat hükmü haline getirilmekte. Piyasa gözetimi ve denetiminde alınan önlemlerin, insan sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği hallerde kamuoyuyla etkin bir şekilde paylaşılması için yapılacak duyurular yeknesak kurallara bağlanmakta. Üretici ve dağıtıcının yaptırım sürecinde görüşleri alınarak sürece dahil edilmesi sağlanmakta ve denetimler sırasında elde edilen bilgilerin gizliliği esas olmakla birlikte, insan sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği hallerde kamuoyuyla paylaşılması hususu düzenlenmektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: