Piyasa, IMF ve diplomasi gerginliğini kaldıramadı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, güne 430 puan kayıpla 25.732 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 1.64 oranında değer yitirirken, 7.417.347 TL'lik işlem gerçekleşti.

Davos Dünya Ekonomik Forumu dün Türkiye açısından kritik iki gelişmeye sahne oldu. Yine de yurtiçinde yatırımcılar sakin görülüyor.

IMF görüşmelerinde yaşanan pürüzler ve Gazze Paneli’nde Başbakan’ın sergilediği tutum bir süre daha gündemde yer alacak.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Reklam
Reklam

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Uluslararası piyasalarda hafta başından beri devam eden ralli havası, dün özellikle Avrupa ve ABD endekslerinde banka hisselerine yönelik kar satışlarının etkisinin artmasıyla birlikte kayboldu.

Özellikle ABD’de açıklanan ve beklentilerin oldukça ötesinde kötü gelen işsizlik başvuruları ve yeni konut satışları verileri de kar satışı için fırsat arayanlar için iyi bir bahane oldu.

İMKB’de ise IMF’ye yönelik haber Davos'ta Başbakan ve ekonomi yönetiminden gelen haber akışları piyasaların üzerinde etkili olmaya ve dış piyasalardan nispi bir ayrışmaya sebep olduğu gözleniyor.

Endeks için 25 bin 800 ve 25 bin seviyesi kritik destek seviyeleri olarak öne çıkıyor.

Yurtdışı piyasalardaki satış baskısının derinleşmemesi durumunda endeksin 50 günlük ortalama seviyesi üzerinde kalmaya devam edeceği ve IMF’den gelecek finansman paketinin boyutuna yönelik beklentilere paralel dirençli görünümünü sürdüreceği söylenebilir.

Reklam
Reklam

Yurtdışı piyasalarda kar realizasyonları yaşanırken, içerde IMF ile anlaşma şartları tam olarak oluşmamasına rağmen İMKB'nin gücünü korumaya devam ettiği görülüyor.

Endeksin 26 bin seviyesi üzerinde kalmayı başarması halinde 27 bin 50 hedef bölgeye doğru yeni bir atak yapması muhtemel görülüyor.

TAHVİL - BONO PİYASASI

IMF ile sürdürülen müzakerelere ilişkin olarak gelen karışık açıklamalara rağmen dün faiz piyasasında önemli bir alım yaşanırken, bunun etkisiyle gösterge kağıt faizi yüzde 15.19’dan yüzde 15.05’e geriledi.

Son birkaç günde yaşanan alımlarda işlem hacmi önemli bir oranda artış kaydederken, ufak çaplı yükselişlere katılım ise daha sınırlı oluyor. Önümüzdeki haftanın ilk yarısında açıklanacak olan enflasyon rakamının yeni bir faiz indirimine fırsat vereceği umudu, alımların ana sebebini oluşturuyor. Bu bağlamda bugün ilk etapta yüzde 15.15-15.20 aralığına doğru bir yükseliş yaşanabilecek olsa da, gün bazında yüzde 14.90- 15.25 bandının geçerliliğini sürdürmesi bekleniyor.

DÖVİZ

Bankalararası piyasada satıştaki dolar kotasyonları en düşük 1,6415 TL, en yüksek 1,6450 TL seviyesinde bulunuyor.

Reklam
Reklam

Dolar kotasyonları saat 09.30 itibarıyla alışta en düşük 1,6320 TL, en yüksek 1,6390 TL, satışta en düşük 1,6415 TL, en yüksek 1,6450 TL seviyesinde işlem görüyor.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

Günün büyük bir bölümünde 1.6150 seviyesinde kalan bankalararası dolar/YTL kotasyonları, kapanışa doğru ise 1.6365’e doğru bir atak yaşadı. ABD verileri sonrasında borsaların düşeceği beklentilerinin ağırlık kazanması, paritede ABD Doları lehine yaşanan kuvvetlenme ve IMF’ten gelen “orta vadeli yapısal reformlar konusunda önemli prüzler var” şeklindeki açıklama bu yükselişte etkili oldu.

Bugüne başlangıç da dünkü kapanış seviyesinden oluşurken, gün boyunca 1.6150-1.6750 aralığındaki geniş marjın değerlendirilebileceği düşünülüyor.

PARİTE

Dün açıklanan verilerde Almanya’da Ocak ayında işsizlik oranının beklentilerin de üzerinde bir şekilde yükselerek yüzde 7.6’dan yüzde 7.8’e ulaşması paritede yeniden 1.3000’un altına gelinmesine neden olurken, ABD’de açıklanan verilerde de hem dayanıklı tüketim malları geriledi hem de yeni konut satışları tam anlamıyla bir çöküş yaşadı.

Reklam
Reklam

Bugün de Euro Bölgesinde işsizlik oranı ve enflasyon açıklanacakken, piyasaların merakla beklediği veri ise ABD 2008/4Ç GYSH rakamı. Burada yüzde - 3.5 ile başlayan beklentiler son olarak yüzde - 5.5’e kadar yükselirken, yüzde - 4.0’ün altında kalmayacak her gerçekleşmenin olumsuz algılama yaratacağı tahmin ediliyor. Paritede bu bağlamda 1.2750-1.3085 aralığındaki geniş bir bant değerlendirilebileceği belirtiliyor. 1.2750’nin olası altına iniş ise yeni bir panik dalgasının işareti olarak yorumlanmalı.

PİYASALAR NELERİ TAKİP EDECEK?

Bugün gözler her zaman olduğu gibi yine Avrupa borsaları ve ABD vadeli kontratlarında olacak. Euro Bölgesi için 12:00’de açıklanacak olan Aralık ayı işsizlik oranı, ABD’de saat 15:30’da açıklanacak olan 4. çeyrek büyüme verisi, 16:45’de açıklanacak olan Ocak ayı Chicago İmalat Endeksi ve 16:55’de çıkacak olan Ocak ayı Tüketici Güven Endeksi küresel bazda piyasalarda yönü belirleyecek.

Bu arada Chevron, ExxonMobil ile Honeywell’den gelecek bilanço açıklamaları da gündemi işgal edecek.

Reklam
Reklam

Türkiye özelinde de Davos Zirvesi sırasında yaşanan gerginliğin bölge ülkeleri ile ilişkileri ne şekilde etkileyeceği tartışılacak.