Piyasa iştahsız görünüyor

İMKB-100 Endeksi dünü 428 puanlık kayıpla 46,148 puandan tamamladı. Günlük işlem hacmi 1,392 milyon YTL seviyesinde gerçekleşti.

Güne dış piyasalardaki yukarı yönlü hareketlerin devamıyla alıcılı başlayan ve 47,000 direnç seviyesine yönelen endeksin sonrasında ise tedirgin yatay bir seyir izlediği görüldü.

Dış piyasalardaki yukarı yönlü hareketlerin devamı ve döviz piyasasında aşağı yönlü hareketin tersine gerek bono piyasasında gerekse de hisse senedi piyasasında yatay seyir izlenirken, alım yönünde iştahsız olunduğu görüldü.

Reklam
Reklam

Bunda da Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin etkili olduğunu düşünmekteyiz. Dün yapılan 1.tur seçimde yeni Cumhurbaşkanı seçilmesi için yeterli oy alınamadı. 2.tur Cuma günü gerçekleşecek. Bu güne kadar piyasaların yönünde dış piyasalar etkili olmaya devam edecek. Dün dış piyasalarda yukarı yönlü tepki hareketlerinin devamı kapanışlar yaşandı. Volatilite endeksinde %12’lik kayıp dikkat çekici. Japonya Maliye Bakanı ve ABD Hazine Bakanı piyasalardaki hareketlenmenin yakından izlenmesi ve temkinli olunması konusunda anlaşmaya vardılar. Dış piyasalarda Merkez Bankalarının piyasalara yoğun likidite akışı dün de devam etti.

Görüldüğü gibi kredi sektörüne yönelik piyasalara yansıyan olumsuzluklara karşı önlemler sürüyor. Ancak henüz sorun çözülmüş değil. Gözler Merkez Bankalarının faiz kararlarına çevrilmiş durumda. En yakın toplantı yarın Japonya Merkez Bankası’nın toplantısı olacak. Bankanın vereceği karar önemle beklenecek.
Bunun yanında ABD’den gelecek veri akışı ve haberlerde güniçinde izlenmeye devam edecek. Olumsuz bir gelişme yaşanmadıkça bugün için endekste yatay bir seyir izlenebilir.

Reklam
Reklam

Alımların gün içinde yoğunlaşması durumunda yukarı yönlü direnç seviyelerine doğru yönelme güç kazanabilir. Ancak bunun için alım iştahı önem taşıyor. Teknik olarak gün içi önemli destek noktaları 46,000 – 45,800 – 45,500’de, önemli direnç noktaları ise 47,000 – 47,300’de bulunmakta.

BONO-DÖVİZ:

FED ıskonto faizi indiriminin olumlu etkisi ile bono faizleri %18.30 bileşiklere kadar geriledi.
Geldiğimiz noktada hem O/N faiz oranlarının altında oluşumuz hem de dünyada kredi sorununun hala devam etmesi alıcıların istekli olmasını engelliyor. Bu durumda alım için acele edilmemesini; oranlar %18 bileşiklere gerilerse pozisyon boşaltılmasını öneriyoruz.

Dış piyasalardaki olumlu seyir yabancı satışları getirse de dolar 1.35 YTL seviyesinin altına inemedi.
Kredi sorunu yeni olumsuz şirket haberleri getirirse sert alımların yeniden yaşanabileceği unutulmamalı.

21/08/2007 09.00