Piyasada yabancı rüzgarı esiyor

BURSA (İHA) - Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (BUSİAD) geleneksel Çekirge Toplantısı'nda, Türk para ve sermaye piyasalarında önümüzdeki dönem yabancı sermayenin etkinliğinin artacağı dile getirildi. Bu durumun, Türkiye'nin kalkınması için gerekli kaynakların sağlanmasına büyük katkı sağlayacağı belirtilirken, bununla birlikte özellikle bankacılık alanında yabancıların payının ne kadar artacağı konusunda bir politika belirlenmesi istendi.

Ali İhsan Yeşilova başkanlığındaki BUSİAD heyetinin Arjantin ve Meksika gezisinden dönüşüne denk gelen Çekirge Toplantısı'nda, Ankara'daki Finans Derneği'nin üyeleri ile Prof. Dr. Ali Ceylan, AB müzakere sürecinde finans entegrasyonu üzerinde durdu. Finans Derneği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aknut'un yönettiği toplantıda konuşan Dr. Emre Alkin, sanılanın aksine Türkiye'de banka sayısının fazla olmadığını, örneğin Almanya'da binden fazla banka olmasına rağmen Türkiye'de sadece 48 banka bulunduğunu, buna karşılık bankacılık sisteminin rekabetçi olduğunu söyledi. Dr. Alkin, ancak Türkiye'de toplam kredilerin milli gelir içindeki payının yüzde 21 olmasına rağmen, bu oranın AB'de yüzde 103 olmasına dikkati çekti.

Reklam
Reklam

Türkiye'de 11 bin 628 kişiye bir banka şubesi düştüğünü, ancak bunun bölgeler arasında çok farklı boyutlara ulaştığını kaydeden Dr. Alkin, bankacılık sisteminin iyi işlemesi için enflasyon, döviz, faiz ve kamu borçları sorununun çözümlenmesi gerektiğini söyledi.
Toplantıda Ramazan Aktaş, bankacılığın 3 kat büyüme potansiyeli olduğunu savunurken, yabancıların bunu gördüğü için Türk bankalarını satın almak istediklerini, bu alanda bankalarla ciddi pazarlıkların yürütüldüğünü kaydetti.

Dr. Murat Kaycan ise, 141 milyar dolar piyasa büyüklüğüne ulaşan İMKB'nin ve bankacılık sisteminin iyi işlemesi için denetim kuruluşları BDDK ve SPK'nın zaman kaybetmeden birleşmesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Ali Ceylan ise, 2005 yılının özelleştirme ve yabancılaşma yılı olarak nitelendirdi. Prof. Dr. Ceylan, önümüzdeki dönemde yabancı şirketlerin bankacılığa ilgisinin artacağını, faiz oranlarının düşmeye devam edeceğini söyledi.

Kredi faizlerinin 2006-2008 döneminde yıllık yüzde 8-10'a gerileyeceğini söyleyen Prof. Dr. Ceylan, "Ancak bankaların nereye kadar yabancı sermayeye açılacağının önümüzdeki dönemde belirlenmesi gerekiyor. Yüzde 18'lerde olan bu oran çok büyük oranlara ulaşırsa sıkıntı verir" diye konuştu.

Reklam
Reklam