Piyasalar bayram tatiline erken girdi

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 105,02 puan düşerek 54.105,02 puan seviyesinde açıldı.
Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,22 oranında değer yitirdi.

Yatırım uzmanlarının piyasa yorumu şu şekilde; "Yurt dışı piyasalarda kafalar her geçen gün biraz daha karışıyor. Kredi krizinin finansal kesimde yol açtığı likidite daralması ve reel kesimde yol açabileceği resesyon sorunu piyasaların bir türlü nefes alamamasına neden oluyor. Bir de buna son dönemde ciddi bir şekilde eklenen enflasyon riski eklenince. Öte yandan, yıl sonu bilanço makyajlama eğilimi ile birlikte baskın olmaya çalışan suni iyimserlik rüzgarları da satış baskısının sınırlı ve kısa soluklu kalmasına yardımcı oluyor. Küresel anlamda soru işaretleri kararsız bir seyre yol açarken iç tarafta ise genel iyimserlik her şeye rağmen korunuyor. Bunun arkasında kredi krizinin gelişmekte olan ülkeler üzerinde önemli bir etkisinin olmayacağı görüşüne ek olarak TRY’nin sunduğu yüksek reel faiz yatıyor. Fonlama maliyeti ile gösterge faiz arasındaki farkın iyiden iyiye azalması Türk mali piyasalarına ilişkin artan riski yansıtırken Sepet/TRY kurundaki değerli seyir ise yüksek reel faizin cazibesini gözler önüne seriyor. Bu düşüncelerin gölgesinde Türk mali piyasalarında dün de temkinli iyimser bir seyir yaşandı. USD/TRY kuru 1.1850- 1.1940 bandında hareket ederken yabancı yatırımcıların döviz alımlarına karşın yurt içi yerleşiklerin tatil öncesi olağan döviz satışları etkili oldu. Gösterge bileşik faiz hafifçe %16.6’lara gerilerken İMKB-100 endeksi ise %0.93 değer artışı kaydetti. 2030 vadeli tahvilin fiyatında ise önemli bir değişiklik olmadı.

Reklam
Reklam

Bayram tatili nedeniyle mali piyasalar bugün yarım gün açık olacak. Ancak son yıllarda tamamı ile yurt dışı piyasalara bağlı hareket eden Türk mali piyasalarının tatil dönüşünde yurt dışına bağlı olarak çok farklı bir yerde açılacağını söylemek de yanlış olmayacak. Bu da Türk mali piyasaları tatil nedeniyle kapalı olsa da TRY’nin yurt dışında işlem görmeye devam edeceği anlamına geliyor. Yurt dışı mali piyasalarda dün gözlemlenen hafif toparlanmaya (Avrupa Merkez Bankası’nın 500 milyar dolarlık likidite enjeksiyonu ve uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ın beklentileri aşan kar rakamı) ek olarak tatil öncesi olağan döviz satışlarının da eklenmesi bugün temkinli iyimser bir seyre neden olabilir. USD/TRY kuru bugünkü sığ işlemlerde 1.1850 seviyesinin altına inmeyi deneyebilir. EUR/USD paritesinin yukarı yönlü bir tepkisi bu harekette belirleyici olabilir. Faiz cephesinde düşük işlem hacmi ile 5-10 baz puan düşüş olacağını ve hisse senedi piyasalarında da hafif çaplı alımların yaşanabileceğini düşünüyoruz. Piyasaların açık olacağı yarım günde işlem hacminin çok düşük düzeyde kalacak olması hareketlerin boyutunu da oldukça sınırlayacaktır.

Reklam
Reklam

Güne Amerikan piyasalarının olumsuz etkisi ve tepki alımlarının dengesinde başlayan piyasa gün boyunca en düşük 53,373 seviyesini görürken gün sonunda yurtdışı piyasalarının olumlu etkisiyle en yüksek seviye olan 54,223 seviyesinden kapattı. Kısa vadeli yükseliş 55,000’li seviyelere kadar devam edebilir. 53,400 ise kısa vadeli destek olarak görülmektedir. Bu desteğin kırılması durumunda endeks 51,600 seviyesine kadar geri çekilebilir."