"Piyasalar bu hafta korkuları ile yüzleşecek"

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan "İç ve Dış Piyasalar Bu Hafta Korkuları İle Yüzleşecek" başlıklı haftalık bültende piyasaların kritik bir haftaya daha girdiği belirtildi.

Bültende şu konuların altı çizildi;

"Bu hafta piyasalar hem içte ve dışta korkularla yüzleşecek. Türkiye bir korkusuyla geçen hafta piyasalar kapandıktan sonra yüzleşti. İlk dört ayda dış ticaret açığı 22.5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Dış ticaret açığı bu yönde devam ederse yıl sonunda 67.5 Milyar dolar seviyesine ulaşacak.

Reklam
Reklam

Bu rakam en kötümser tahminin ötesinde bir rakamı işaret ediyor.

Bu hafta Türkiye’nin yüzleşeceği diğer korkular enflasyon rakamları ve Anayasa Mahkemesinin vereceği karar olacak.

İstanbul Ticaret Odası'nın dün İstanbul Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'ne göre, perakende fiyatlarda Mayıs ayında yüzde 0,63, toptan fiyatlarda yüzde 1,22 artış kaydedildi.

İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'nde yer alan gıda harcamaları grubunda yüzde 0,08 azalış görüldü. İTO enflasyon rakamları korkulacak bir TUIK Mayıs ayı enflasyonuna işaret etmiyor. Fakat Mayıs ayı enflasyon rakamı düşük çıksa bile TCMB’nin faiz artıracağı beklentisi değişmeyecek.

Çünkü Haziran ayından geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 7 oranında zam yapıldı ve Temmuz ayında elektrik fiyatlarında otomatik fiyatlandırılmaya geçilecek. Gıda enflasyonunda mevsimsel bir gerileme görülse de, yaz aylarında enerji fiyatları yükselişine devam edecek.

Bu yüzden Mayıs ayı enflasyonu bu hafta piyasalarda bir aylık geçici bir tebessüm getirebilir. İTO enflasyonunda dikkat çeken diğer bir nokta ise ÜFE-TÜFE farkının açılacağını gösteriyor. Bu iç talepte baskının Mayıs ayında da devam edeceğini gösteriyor. Mayıs ayı enflasyon rakamları bu hafta piyasaların korkacağı bir gelişme olmayacaktır. Enflasyon ile mücadele YTL’yi değerli kılarak yapılmaktadır.

Reklam
Reklam

Mayıs ayında YTL diğer para birimlerine göre yüzde 5-7 arasında değerlenmiştir. Bu değer artışı Mayıs ayı enflasyonun da gerileme sağlayacaktır. Mevcut para politikası enflasyon üzerinde baskı, dış ticaret açığı üzerinde ise genişleme yaratmaktadır. Yıl sonunda ya para politikası patlayacaktır yada dış ticaret açığı patlayacaktır. Mevcut dış ticaret açığı bu şekilde gittiği taktirde, sürdürülmesi zor bir noktaya ulaşacaktır.

Bu hafta aynı zamanda iç piyasalar, türban ile ilgili Anayasa değişikliğinin davasının sonucu ile yüz yüze geleceklerdir. 5 Haziran’da Anayasa Mahkemesi nihai kararını vermek üzere toplanacaktır. Anayasa Mahkemesi’nin vereceği olumsuz karar şu anda fiyatların içerisindedir. Fakat olumsuz kararın getireceği iyimserlik sınırlı iyimserlik olacaktır.

Yurtdışı piyasalar da bu hafta içerisinde korkuları ile yüzleşecek. ABD’de üretim ve istihdama yönelik verilerin ağırlıkta olduğu bir haftaya giriliyor. Pazartesi ISM, Salı Tüketici Güveni ve Fabrika Siparişleri, Çarşamba ADP istihdam raporu ve Cuma Tarım dışı istihdam rakamları açıklanacak.

Reklam
Reklam

İçeride korkular fiyatlandırıldı ama dışarıda korkular daha fiyatlandırılmadı diyebiliriz. İçeride oluşacak iyimserliğin ya da kötümserliğin çizgisini yurtdışı çekecek."