**Piyasalara dair haftalık bir analizde bulunan A Yatırım Yurt İçi Piyasalar Bölüm Yönetmeni Hakan Balsızan, “Böyle bir ortamda, tedbirli olup, çok kazanç peşinde gitmemek ve planları, kaybetmemek üzerine kurmak gerekir” dedi.
**
Balsızan, bu hafta piyasadaki beklentilere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasalarda genel psikolojinin iyi olmadığını bildirdi.
Dünya genelinde, krizden sonra uygulanan bütün planlananların ilk sonuçlarını verdiğini belirten Balsızan, şunları söyledi:
“Krizden sonra uygulanan doğru ekonomik politikalarla piyasalarda olumlu bir hava yaşadık. Borsalardaki yükseliş, ekonomideki hareketlilik, canlılık bu olumlu havanın etkisiyle oldu. Bunlar, var olan eski dayandığımız ekonomik ve ticaret sisteminin tekrar bir ayakta kalma çabasıydı. Yeni bir sistem üretilmedi, eski sistemin canlanışıyla bir şeyler yaptık.
Ama onlar yavaş yavaş hız kesmeye başladı. İstikrarlı olarak data alamıyoruz. Arka arkaya gelen datalarda, destekler gelmiyor artık. Datalar, özellikle ABD’deki tüketicinin istikrarlı bir şekilde eskisi gibi alım yapmadığını gösteriyor.”
Balsızan, merkez bankalarının ilk önce muslukları açtığını dile getirerek, bunların da ekonomiyi canlandırmadığının, kredi olarak geri dönmediğinin görüldüğünü ifade etti.
Eski sistemdeki canlılık yakalanamayınca yavaş yavaş sistemin bozulmaya başladığını kaydeden Balsızan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu arada fazlasıyla parasal bir genişleme vardı. En azından o parasal genişlemeyi tersine çevirmek gibi bir hamle yapmıyorlar. Yani merkez bankaları hala faiz artımına yanaşmıyor ama repo ihaleleri gibi, bu tür sürekli para veren istikrarlı bir akışı yavaş yavaş kesmeye başladılar. Daha fazla para vermiyorlar.
Tabi makroekonomide bazı hareketleri çok keskin yapamıyorsunuz. Yavaş yavaş burada görmemiz gereken şey, özellikle Amerikan toplumunun tüketim konusunda tüketiciliğini canlandırmada çok zorlanıyorlar. Bu arada ekstra para girişini kesmeye başladılar. Bu krizden sonraki heyecanlı coşkulu ve huzurlu dönemin sonlarına geliyoruz. Özellikle petrol fiyatlarına baktığımız zaman, navlun fiyatlarıyla ilgili bir endeks var. Orada gemi ticaretiyle ilgili canlılığı gösteriyor bize. Bu öncü bir gösterge orada ikinci dibe doğru gidiyor. Oradan gördüğümüz de biraz dikkatli olmamız gerektiği...” Borsa’nın, 48 bin 200’ün üzerine çıkabilmesi halinde biraz daha hızlanabileceğini dile getiren Balsızan, Borsa’nın bunu “beceremediğini ve olumsuz ayrıştığını” söyledi.
Hakan Balsızan, “Böyle bir ortamda, tedbirli olup, çok kazanç peşinde gitmemek ve planları, kaybetmemek üzerine kurmak gerekir” dedi.