Piyasalar bunalıma girdi, Borsa'da çöküş sürüyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi güne 284 puanlık kayıpla 36294 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.78 oranında değer yitirirken 3.437,254 YTL'lik işlem gerçekleşti.

İMKB’de bugün, dünkü olumsuz havanın sürebileceği, yurt dışına bağlı satış baskısı olan bir seyir izlenebileceği tahmin ediliyor.

Dolar bazında 3 cent desteğine denk gelen 36500 seviyelerinden kapanışını gerçekleştiren endekste, bu seviyenin de altına gelinmesi halinde sırasıyla 36000 ve 35300 seviyelerinin test edilmesi bekleniyor. Yukarı yönlü hareketlerde ise direnç seviyeleri olarak 36900 ve 37300 seviyeleri öne çıkıyor.

Reklam
Reklam

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Yüksek seyreden petrol fiyatları, arkası gelen kredi piyasası zararları ve gerek ABD gerekse Asya ekonomilerindeki yavaşlamaya yönelik endişeler yurtdışı piyasalarda tedirginliğin devamını anlamına gelirken, yurtiçinde ise AKP’nin kapatılma davasının gündeme getirdiği politik riskler dikkate alındığında, Türk hisse senedi fiyatları bir süre daha baskı altında kalmayı sürdürecek.

Bu sabah yatırımcılar dün ABD ve bu sabah Asya borsalarında görülen düşüşlerin Avrupa borsaları üzerindeki etkilerine odaklanacaklar. Öğlen Almanya’da açıklanacak olan Mayıs ayı TÜFE’si (yıllık enflasyonun bir önceki ay yüzde 2.6’dan Mayıs ayında yüzde 2.9’a yükselmesi bekleniyor) takip edilirken, ABD’de TSİ 15:30’da açıklanacak olan ve Fed tarafından enflasyon göstergesi sayılan çekirdek PCE endeksi (Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0.2’lik artış bekleniyor) ile saat 16:55’de çıkacak olan tüketici güven endeksi (Haziran’da bir önceki ay 56.7 olan seviyesini koruması bekleniyor) global bazda piyasalarda yönü belirleyecek.

Reklam
Reklam

TAHVİL - BONO PİYASASI

TCMB, dün PPK Toplantı tutanaklarını açıklarken, burada enflasyon beklentilerinin kontrol altında tutulabilmesi için gerektiğinde yeni faiz artırımlarından çekinilmeyeceğine yer verildi.

Bu açıklamaların yurtdışı piyasalardaki panik satış ortamıyla kesişmesi, gösterge kağıt faizinin dünkü işlemlerde spot piyasada yüzde 22.08 bileşiğe ve valörlü işlemlerde de yüzde 22.15’e yükselmesini sağladı. Böylece 1,5 haftalık düzeltme ve sınırlı kar satışı hareketinin ardından yönünü yeniden yukarı çeviren faizlerde, yüzde 21.80’in üzerinde kalınmasıyla beraber önümüzdeki günlerde de satış hareketinin daha etkili olmayı sürdürmesi bekleniyor. Bugün ise yüzde 22.20’nin üzerine çıkılması durumunda yüzde 22.50- 22.60’a doğru hızlı bir hareket yaşanma ihtimali yüksek bulunuyor.

DÖVİZ

Yurtdışı piyasalardan kaynaklı negatiflik dün zirve yaparken, bankalararası dolar/YTL kotasyonlarına bunun etkisi Euro/dolar paritesinin yukarı yönde hareket etmesiyle oldukça zayıf oldu. Güne 1.2120-1.2150 civarından başlayan kotasyonlar gün içerisinde 1.2200-1.2225 seviyelerinde tıkanırken, bugüne başlangıç da benzer bir şekilde 1.2215- 1.2245’ten gerçekleşti. Bugün ABD’de kişisel gelir ve harcamalar ile tüketici güveni açıklanacakken, analist beklentileri harcamaların vergi iadeleri dolayısıyla olumlu gelmesini bekliyor. Bu durumda yurtdışı piyasalarda dünkü düşüşlere tepki oluşacakken, aksi halde ise yavaşlama ve hatta resesyon endişeleri piyasalarda bugüne de tedirginlikte artış olarak yansıyacak. Gün bazında 1.2125-1.2350 bandında hareketin sürmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

PARİTE

Dün her ne kadar kurumsal bazda gelen negatif haber akışında Fortis ve Unicredit gibi önemli Avrupa bankalarını ilgilendiren başlıklar bulunsa da, parite hareketi ABD Doları’nın aleyhine realize oldu. Gün içerisinde 1.5629’dan 1.5768’e kadar bir yükseliş yaşanırken, bugüne başlangıç ise bir miktar kar realizasyonuyla beraber 1.5725’ten gerçekleşti. Bugün 1.5650-1.5825 bandında hareketin sürmesi bekleniyor.