İstanbul menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, güne 2.119 puanlık düşüşle 29.442 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 6.71 oranında değer yitirirken, 13.067.768 YTL'lik işlem gerçekleşti.
Dün Türkiye piyasalarının kapanışı ardından ABD borsalarında kan kaybının hızlandığı görüldü. S&P 500 2003 yılından beridir ilk defa 1,000 puanın altına indi. Her ne kadar Ben Bernanke Fed’in faiz indirmeye hazır olduğunun sinyalini verdiyse de, banka ve gayrimenkul şirketlerinin sermaye açığına yönelik endişeler ve kredi krizinin yeni kurbanlar alacağı korkusu ABD’de yüzde 5’in üzerinde düşüşe neden olurken, benzer kayıplarla Asya borsaları da karşı karşıya kalmış görünüyor.
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)
Bu bağlamda İMKB’nin açılışında satıcılı seyir sürecek, gözler yurtdışı piyasalarda olacak. Teknik açıdan bakıldığında ise, İMKB için destek seviyeleri 31000 ve 28000 olarak öne çıkıyor.
Fed’in küresel finansal sistemin olağandışı bir baskı altında olduğunu kaydetmesi, Fed Başkanı Bernanke’nin mevcut aşırı dalgalanmanın ekonominin geneli üzerinde ciddi etkilerinin olabileceği konusundaki uyarısı, IMF’nin finansal sektördeki erimenin boyutuna yönelik tahminini 1.4 trilyon dolara yükselterek küresel ekonomik yavaşlamanın derinleştiğine dikkat çekmesi, şu ana kadar hükümetler ve merkez bankaları tarafından atılan adımların neden yetersiz kaldığını açıklamaya yetiyor.
Bu bağlamda da riksten kaçış eğilimi Türk hisse senetlerini baskı altında tutmaya devam ederken, yatırımcılar merkez bankalarından koordineli faiz indirimine yönelik gelmesi muhtemel sinyale odaklanmış durumda.
ABD, Avrupa ve Asya'daki borsalarda yaşanan şoklar dalga dalga Türkiye'ye geliyor.
Uzmanlar bugün Türkiye borsasında sert düşüş yönlü bir seyir olabileceğini belirtiliyorlar.
Bu arada İtalyan UniCredit ve Dexia gibi kurumlar acil önlem paketi çalışmalarına başladılar. İngiltere'de ciddi bir bankacılık paketi açıklanması bekleniyor.
Uzmanlara göre, piyasalarda çok hızlı ve sert bir çöküş yaşanıyor. Bunun tepkisi de muhtemelen kuvvetli olacak. Tepki için izlenmesi gereken en önemli haberler Citi- Wachovia satınalması ve Fed’den gelecek bir erken faiz indirimi.
Uzmanlar, yurtdışı piyasalarda yaşanan sıkıntıların halen son bulmamış olması ve kısa sürede de son bulamayacağının ortaya çıkması nedenleriyle IMKB’de yeni pozisyon açılmasını tavsiye etmiyor.
TAHVİL - BONO PİYASASI
Bu haftaya başlangıçla beraber finans piyasalarındaki panik havanın genişleme eğilimine girmesi yurtiçinde döviz kotasyonlarını olduğu kadar faizleri de hızlı bir şekilde yukarı taşırken, buna bağlı olarak önceki gün yüzde 20.62 bileşik seviyesine ulaşan gösterge kağıt faizi dünkü işlemlerde de valörlü işlemler kapanışında bu seviyesini korudu.
Bugüne başlangıçta yurtdışı piyasalardaki aşağı hareketler bir kez daha ivme kazanıp yurtiçinde de dolar/YTL kotasyonları 1.4000’ü görürken, buna bağlı olarak gösterge kağıdın da açılışta yüzde 20.85 civarına çıkabileceği düşünülüyor. Gün bazında ise yüzde 20.40-21.20 bandında hareketin sürmesi bekleniyor.
DÖVİZ
Piyasaların olumlu açılış yapacağı beklentilerine paralel olarak dünkü işlemlere 1.3700 civarından sakin bir başlangıç yapan ve gün içerisinde parite etkisiyle bir ara 1.3500- 1.3550’ye kadar da gevşeyen bankalararası dolar/YTL kotasyonları, öğleden sonra ise piyasalarda panik ortamının yeniden kendini göstermesiyle yönünü yukarı çevirerek 1.3800’in üzerine çıktı. ABD Piyasalarında ve Asya Borsalarındaki yüzde 5 ve üzerindeki kayıplar bu sabah itibariyle ise kotasyonları 1.4000’e taşırken, gün boyunca tedirgin ortamın etkili olmayı sürdüreceği tahmin ediliyor. Bu bağlamda kotasyonlarda 1.3850- 1.4200 bandının etkili olabileceği belirtiliyor.
[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN
**](https://finans.mynet.com/doviz/)
PARİTE
Global finans piyasalarındaki çalkantılı ortam son dönemin en şiddetli haliyle devam ederken, dün bir ara 1.3750’ye doğru tepki yaşayan parite bu sabahki ilk işlemlerde yeniden 1.3575’e doğru geri çekildi. Kısa vadede piyasalar MB'ndan gelecek faiz indirimlerini takip edecekken, Euribor ve Libor faizlerinde bir düşüş süreci görülmeden ise kredi piyasalarının çalışmaya başlaması bekleniyor.
AB liderlerinin aldıkları önlemler şu aşamada piyasaları fazla tatmin etmezken, şu aşamada piyasalar açısından en önemli olacak şey kredi krizinin Uzakdoğu’ya fazla sıçramaması olacak. Paritede kısa vadede 1.3450-1.3350 bandı destek bölge olarak geçerliliğini sürdürecekken, yukarıda ise 1.3750- 1.3850 aralığı tepkilerde direnç olarak çalışacak gibi duruyor.