Piyasalar hareketlendi, polis uyarılarını artırdı

On bir ayın sultanı, rahmet ve bereket ayı Ramazan’ın son günlerinde vatandaşı bayram alışverişi telaşı...

On bir ayın sultanı, rahmet ve bereket ayı Ramazan’ın son günlerinde vatandaşı bayram alışverişi telaşı sardı. Çarşı-pazardaki hareketliliğin arttığına işaret eden Bursa İl Emniyet Müdürü Halil Yılmaz, “Özellikle kalabalık yerlerde, dolmuş ve otobüs durakları, alış veriş merkezleri, çarşı-pazarda yankesicilik ve dolandırıcılık olaylarına dikkatli olunmalı.” dedi.
Otobüs ve dolmuşlara binişlerde, pazar yerinde başkaları tarafından itilen vatandaşların elleriyle ceplerini kontrol etmesini isteyen Emniyet Müdürü Yılmaz, alışverişe çıkarken de cüzdanda fazla para bulundurulmamasını tavsiye etti. Yılmaz, şunları ifade etti:
“Para veya cüzdanınızın çekilmesi için en uygun yerlerin pantolon arka veya yan cepleri olduğunu unutmayınız. Üzerinizde büyük miktarda para taşımanız gerekiyorsa birkaç parça halinde emniyetli yerlerde taşımaya, bu esnada adres sormak, para bozdurmak gibi bahanelerle size yaklaşan tanımadığınız şahıslara karşı dikkatli olunuz. Kalabalık yerlerde yüksek miktarda nakit paranız olduğunu göstermeyin, aksi halde yankesici veya gaspçıların hedefi olursunuz. Yankesici ve kapkaççıların özellikle yaşlıları ve bayanları tercih ettiğini unutmayınız. Bir hırsızın değerli eşyalarınızla ortadan kaybolabilmesi için sadece bir saniyeye ihtiyacı vardır. Restorantta asılı duran montunuz, koltuğunuzun yanında duran el çantanız, hatta hesap öderken masaya koyduğunuz çek defterinize dikkat edin. Yolda yürürken, kavga ederek size yaklaşan, yardım isteyen şahıslardan uzak durunuz. Eğer şahıslar ısrarla üzerinize geliyorsa cüzdanınızı muhafaza ederek dikkatinizi dağıtmalarına izin vermeyiniz.”

Reklam
Reklam

"DOLANDIRICI MAĞDURU OLMAYIN"
Dolandırıcıların sermayesinin dili olduğunu belirten Bursa İl Emniyet Müdürü Halil Yılmaz, dargınlık zamanında vatandaşların, kimsenin istifade etmesine izin vermemelerini istedi. Evlere gelerek, ‘Yaptığımız çekilişten size hediye çıktı” şeklindeki sözlerle fahiş fiyatla mal satanlara da inanılmamasını tavsiye eden Yılmaz, bir yakınının öldüğünü ve hayır dağıtacağını söyleyen kimselere de inanılmaması gerektiğine dikkat çekti.
Ayrıca, vatandaşların bankamatiklerde işlem yaparken şifrelerini kimseye söylememelerini anlatan Halil Yılmaz, “Bankamatiklerde işlem yapmak istediğinizde tanımadığınız kişilerin yardım tekliflerini kabul etmeyiniz. Bankamatiklerde kartınız sıkıştığında hiç kimseden yardım istemeyiniz. Şifrenizi banka yetkilileri dahil kimseye söylemeyiniz. Sizi cep telefonuyla banka yetkilisi ile görüştüreceğini söyleyen kişilere itibar etmeyiniz. Kendisini bankadan arıyor intibaı veren ve banka yetkilisi olarak tanıtan kişilere kesinlikle inanmayınız. Bankadan para çektikten sonra yanınıza gelerek kendisini banka yetkilisi olarak tanıtıp size eksik ödeme yapıldığını, yardımcı olmak istediğini ve paranızı alarak tamamlayıp getireceğini söyleyen kişilere inanmayınız. Para ile ilgili işlerinizi bizzat kendiniz takip etmeye, özellikle küçük yaştaki çocuklara paranızı emanet etmemeye dikkat ediniz. Seyyar satıcı, büfe gibi yerlerden döviz ile fazla miktarda gıda, cep telefonu, hazır kart gibi alan kişilere karşı dikkatli olunuz. Dolandırıcı şahıslar Almancı olduklarını ve kendilerinde euro olduğunu söyleyerek Peru parasını euro diye verip para üstü almak suretiyle kişileri dolandırmaktadırlar.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz