Piyasalar haziran kayıplarını temmuzda giderebilir

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende piyasaların haziran ayında yaşadığı kayıpları temmuz ayında telafi edebileceği belirtildi.

'Yurtdışı da Haberleri Bırakıp Fiyatlara Bakarsa Olacağı Buydu' başlığıyla yayınlanan bültende şu tespitlere yer verildi;

"ABD’de son üç haftadır istihdam verileri hariç ekonomik verilerde toparlanma görülmeye başlanmıştı.

Bu ekonomik verilerde toparlanma, ECB’nin faiz artırımı ve açıklamaları öncesinde pek fiyatlandırılmamıştı.

Euro, ECB faiz artırımı ve geleceğe yönelik açıklamaların etkisiyle dolar karşısında değerleniyordu. ECB para kurulu toplantısı ortadan kalktı, Avrupa’ya yönelik verilerin önemi artık kalmadı. ABD doları değerlendi ve petrol geriledi.

Reklam
Reklam

Bu süreç piyasaları rahatlattı. Bu gelişmeler geçen hafta ECB sonrasında yurtdışı senaryomuzun gerçekleştirdiğini göstermektedir. Bu senaryonun devamı için ABD’de açıklanan büyüme verilerinde toparlanma ve güçlenmenin devamı gerekecek. Şu anda piyasalarda yaşanan değişimin diğer nedeni piyasalarda fiyatların çok ucuz kalmasıdır.

Geçen hafta İMKB için "Haberleri bırakın, fiyatlara bakın" adında yorumumuzda dikkatleri fiyatlandırmalara çekmiştik. Dün çıkan raporlar arasında en ilginçlerinden bir tanesi Avrupa bankacılık sektöründe kar erezyonun devam edeceğini ama fiyatların Piyasa Değeri/Defter Değerine gerilediğini belirterek sektöre yönelik tavsiyenin yükseltiği bir rapordu. Bunun anlamı piyasayadaki risk düzeyindeki artıştan abartılı bir fiyatlandırma gerçekleştiğinin anlamı ve ispatıdır.

Yurtdışı piyasalar da haberleri bıraktı, fiyatlandırmalara baktı ve yeşillere boyandı. Ayı piyasası rallisinin yaşandığı döneme göre zemin ve hava daha iyi durumda.

Bugünden itibaren ABD’de 2. Çeyrek bilanço rakamları açıklanacak. Beklentilerden yüksek gelen her cent kar rakamı, Haziran ayında yaşanan büyük kayıpların telafisi anlamını taşıyacaktır.

Reklam
Reklam

ABD’de dönemsel olarak en önemli kar rakamları 2. çeyrek kar rakamlarıdır. Gelecek 3. ve 4. çeyrek ABD’de açıklanacak her kar rakamı piyasalarda önemli yükselişlere işaret edecektir.

Sebebi ABD’de krizin birinci yılının dolması ve baz etkisinin devreye girecek olmasıdır. Herşey yolunda gitmektedir. Tek viraj ABD’li şirketlerin geçmiş üç aylık kar rakamlarıdır."