İtalya ile IMF arasında 600 milyar Euro'luk bir kredi paketi görüşmesi var diye söylenti piyasalara yansımış durumda iken, şuanda son haber olarak IMF Sözcüsü; İtalya ile IMF'in finansman programı konusunda görüşmüyoruz açıklaması yaptı. 600 milyar euro söylenti iken, görüşmüyoruz ifadesine ise söyleyeni belli olan bir nevi yalanlama denebilir. İki dakika evveline kadar olası görüşme için acaba mı diye tam olumlu düşünmek üzere iken, gelen IMF Sözcüsü'nün açıklaması, net ve sahipleri belli olan açıklamalar görmeden, duyduklarımıza inanmamamız gerektiğini gösteriyor. Gerçi bu tarz açıklamalar, yapılan görüşmeler henüz kesinleşmeden piyasalar erken bir beklenti içine girmesin diye de yapılmış olabilir.
Euro birliği için de pozitif söylentiler var ama öncekilerde hep hüsran olduğu için, kesinliği duymadan bir şey söylemek doğru olmaz. Ortak tahvil çıkartılmadan euro borç krizinin aşılması bana oldukça güç görünüyor. Ama ortak tahvil konusuna Merkel de net ifadelerle karşı olduğunu söylediği için bu konu aşılabilir mi bilemiyorum! Ülkelerin yeni bir AB Euro Birliği anlaşmalarını imzalayarak bazı egemenlik haklarını birlik içindeki yetkli bir kurula devretmesi karşılığında Merkel'in evet demesini mümkün olabilir.
IMF sözcüsünün son açıklaması öncesinde iyi bir haftaya başlamayı bekliyordum. Yine böyle başlayabiliriz ama düşüncelerim karıştı diyebilirim. Yoksa tekniklerden dış borsalarda ve İMKB'de yükseliş beklentim vardı. Geçen hafta yaşadığımız İMKB düşüşü teknik desteğe sahip olsa da, bana göre biraz abartılmış bir hareketti. Bu nedenle şu kadarını söyliyeyim; olumlu haber akışı endekslerde sert yükselişler ve hisse bazlı hızlı toparlanmalar yaşatacaktır.
Türkiye açısından en büyük risklerden birisi Suriye konusudur. Arap Birliği bazı yaptırım kararlarını onayladı. Bunların içinde hava kolidoru da var. Peki Suriye bu kolidordaki uçuş yasağına uymazsa ne olacak? Kim müdehale edecek?
Türkiye'ye konuşlandırılacak ya da konuşlandırılmış olan füze kalkanları konusunda İran'dan, kendilerine batıdan ya da İsrail'den gelebilecek olası bir saldırı halinde ilk hedefimiz olur açıklaması geldi. Bu da sadece Suriye değil, İran konusundaki gelişmelerin de bizim için ciddi riskler içerdiğini gösteriyor. Bu nedenle ekonomik olarak tahminlerde bulunabiliriz ama siyasi ve savaş riskleri için tahminlerde bulunmak çok kolay olmaz.
Biz savaşlar uzak olsun, her şey sulh ile çözülsün diyelim. Haftanın uzun soluklu iyi olabilmesi için endeksin 53.850 üzerine çıkıp kalması önemli bir teknik krıter olacaktır. Öncesindeki endeks dirençlerini Destek-Direnç şablonunda görebilirsiniz.
Hepinize iyi bir hafta dilerim.
Not: Yazı 09:14'te borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır.
Aydın Eroğlu