Piyasalar kabus gibi bir haftaya giriyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB)işlem gören hisse senetleri, haftalık bazda ortalama yüzde 2,06 değer kazandı.

İMKB’de Bileşik Endeks, haftalık bazda 706,09 puan artarak 34.300,37 puandan 35.006,46 puana çıktı.

Buna karşın, cuma günü petrol fiyatlarının yeni rekor kırarak 147 dolaro aşması ve ABD kayaklı olumsuz haberler önümüzdeki haftaya yönelik beklentileri bozdu.

Cuma günü doların uluslararası piyasalarda değer kaybetmesinin, kritik şirket bilançolarının açıklanacağı önümüzdeki hafta öncesinde önemli baskı nedeni olduğunu belirten analistler, gelinen noktada önemli ABD'li şirketler için artan iflas söylentilerinin ancak önümüzdeki hafta beklentilerin üzerinde performans sergileyebilecek şirket bilançoları ile mümkün olabileceğini vurguluyorlar.

Reklam
Reklam

Finansal anlamda 'med cezir' yaşanacak bir haftaya girileceğinin altını çizen analistler, önümüzdeki haftanın destek noktalarının test edilmesi ile geçirilmesini bekliyor.

PİYASALAR BU VERİLERELERE GÖRE YÖN BULACAK

ABD ekonomisindeki sorunların devam etmesi ve her geçen gün yeni olumsuz haber akışı nedeniyle toparlanamayan yurtdışı piyasalarda 14 - 18 Temmuz haftasında önemli ekonomik veriler bulunuyor.

ABD, Almanya ve Euro Bölgesi’nde açıklanacak enflasyon verileri, New York FED imalat endeksi, Philadelphia FED endeksi, ZEW endeksi, FED Başkanı Bernanke’nin konuşmalarının yanı sıra emtia fiyatlarındaki gidişat (özellikle petrol fiyatları) ve ABD’de ikinci çeyrek bilançolara yönelik olumsuz beklentiler piyasaları etkileyecek önemli gelişmeler olarak sıralanıyor.

Yurtiçinde ise, özellikle AKP’ye karşı açılan kapatma davasının yanı sıra Pazartesi günü açıklanacak olan Ergenekon davasının iddianamesi iç piyasaya yön verecek olaylar olarak öne çıkıyor.

BORSADA 33000 DESTEĞİ ÖNE ÇIKACAK

Ergenekon davasının iddianamesinin açıklanmasının ardından daha da ısınacak olan iç politikanın da etkisiyle haftanın, satış ağırlıklı ve destek noktalarının test edilmesi ile geçirilmesini bekleyen uzmanlar, endeksin 33000 – 36000 aralığında hareket edeceğini düşünüyor.

Reklam
Reklam