Piyasalar kısmi tepkiyle güne başladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi güne 232.67 puanlık yükselişle 38887.77 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.6 oranında değerlenirken, işlem hacmi 6,399,865 YTL oldu.

Yurt dışı piyasalarda süren olumsuz hava ve yurt içinde devam eden siyasi gerginlik piyasaların satıcılı seyrinin sürmesine neden oldu. İMKB’nin Avrupa borsaları ve alternatif piyasaların seyrinin takip edeceği düşünülüyor.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Reklam
Reklam

Bugün açıklanacak olan İngiltere işsizlik verileri, ABD MBA göstergeleri ve FED bütçesi günün en önemli verileri konumunda. Cuma günü açıklanacak ABD enflasyon verileri öncesi piyasaların temkinli olacağı yurt dışına paralel seyir izleyeceği düşünülüyor.

Bugün 39300 seviyesinde yer alan gün içi direncine doğru bir tepki yükselişi gerçekleştirmesi beklenen endeksin, gerilemelerde ise 38500 - 38000 aralığını koruması öngörülüyor. Yukarı yönlü hareketlerin tepki ötesine geçebilmesi için, 39300 seviyesinin artan işlem hacmi desteğiyle aşılması ve bu seviye üzerinde kapanış gerçekleşmesi gerekiyor.

DÖVİZ

Dünkü işlemlerde öğleden sonraya kadar sakin bir görünüm yaşayarak ağırlıklı olarak 1.2400’ın hemen üzerinde hareket eden bankalararası dolar/YTL kotasyonları, öğleden sonradan itibaren ise uzun süredir pek ortalarda görünmeyen yabancı talebiyle beraber 1.2600’ya doğru yükseliş yaşadı.

FED Başkanı Bernanke’nin faiz artırım sinyali vermesinin ardından uluslararası para piyasalarında ABD Doları’na olan talepte bir artış yaşanırken, ABD Hazine Sekreteri Paulson’un "Dolar’ın dünyanın rezerv para birimi olmayı sürdüreceğini" söylemesi de buna destek sağladı.
Bunun etkisiyle bugüne başlangıç da 1.2550-1.2590 civarında oluşurken, günlük bazda 1.2450-1.2700 bandının etkili olabileceği belirtiliyor. Dünkü yabancı kaynaklı talebin bu hafta genelinde sürmesi durumu, kısa vadeli bir trend oluşturma ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Reklam
Reklam

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

PARİTE

Önceki gün FED Başkanı Bernanke’nin faiz artırım sinyali vermesinin ardından uluslararası para piyasalarında ABD Doları’na olan talepte bir artış yaşanırken, dün de ABD Hazine Sekreteri Paulson’un "Dolar’ın dünyanın rezerv para birimi olmayı sürdüreceğini" söylemesi buna destek sağladı. Böylece paritede 1.5844 seviyesinden başlayan düşüş hareketi, dün de hızını koruyarak 1.5440’a doğru devam etti.

Bu sabahki ilk işlemlerde dengelenme 1.5475 civarından sağlanırken, kısa vadeli yön tayini açısından 1.5400-1.5800 bandının etkili olmayı sürdüreceği belirtiliyor. Piyasaların şu aşamada, fiyatlamalarda FED’in faiz artırımına daha çok yer verecekken, ECB’nin faiz artırım yönündeki sinyalini ise ikinci planda tutacağı belirtiliyor.

TAHVİL - BONO PİYASASI

Hazine’nin dün düzenlediği ihaleler öncesinde son iki gündeki ralli yükselişini aynı hızda devam ettiren 13.01.2010 vadeli tahvil faizi, valörlü işlemlerdeki kapanışını yüzde 22.54 bileşik seviyesini görmesinin ardından yüzde 22.29 seviyesinden yaptı. Aynı kağıtta ortalamalarda ise kapanış spot piyasa işlemlerinde yüzde 21.55 ve valörlü işlemlerde de yüzde 21.86’dan gerçekleşti. Hazine dünkü ihalelerde toplam 2.7 milyar YTL borçlanırken, bugün ise piyasaya 3.9 milyar YTL iç borç geri ödemesinde bulunacak. Bugüne faizlerde, kısa vadede yüzde 22.60 civarının destek olarak kalacağı düşünülüyor.

Reklam
Reklam

GLOBAL PİYASALAR

ABD: ABD de FED başkanı Bernanke'nin açıklamaları ve petrol futurelarının değer kaybetmesi piyasaları olumsuz etkiledi. Dow Jones endeksi Coca Cola hisselerine alım gelmesiyle yataya yakın yüzde 0.08 artıda kapanırken Nasdaq yüzde 0.43 ekside kapandı.

Brezilya: Vale şirketinde hisse satışı olacağına dair spekülasyonların da etkisiyle, Brezilya, ABD piyasalarındaki değer kayıplarını izledi. Bovespa endeksi dün yüzde 2.17 ekside kapandı.

Avrupa: Petrol fiyatları Cuma günü gördükleri rekor seviyelere ulaşamayınca başta madencilik ve petrol şirketleri olmak üzere piyasalar değer kaybetti. Avrupa piyasaları dün ortalama yüzde 0.77 ekside kapandı.

Asya: Doların güçlenmeye devam etmesi başta ihracatçılar olmak üzere dün Asa piyasalarına değer kazandırdı. Nikkei endeksi bugün yüzde 1.24 artıda kapanırken China Composite endeksi yüzde 1,57 ekside ve Hang Seng endeksi yüzde 0.31 artıda işlem görüyor.