Piyasalar kritik seviyeleri zorlamaya başladı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi güne 291 puan yükselişle 42932 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0.68 değer kazanırken, işlem hacmi 25.503,470 YTL oldu.

Endeks'in, yukarı yönlü seyrini bugün için de devam ettirmeye çalışarak 43,200-43,500 aralığını test etmesi bekleniyor. Uzmanlar, olası gerilemelerde ve kar satışlarında ise gün içi destek seviyesi olan 42,300 seviyesinin korunup korunamayacağının yakından izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Reklam
Reklam

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Her zaman olduğu gibi gözler Avrupa borsaları ve ABD endeks kontratlarında olacak. Saat 12:00’de Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’in konuşması izlenirken, ABD’de Bank of America, Merck ve Novartis’ten gelecek olan ilk çeyrek bilançoları global olarak hisse senedi piyasalarında trendi etkileyecek.

ABD ekonomisine yönelik sinyallerin yakından izlendiği bir dönemde yarın açıklanacak olan mevcut ev satışları, Perşembe günü gelecek olan dayanıklı tüketim malları siparişleri, haftalık işsizlik başvuruları ile Cuma günü çıkacak olan Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi gündemi işgal edecek. Hafta boyunca ise ABD’de yarın gelecek olan AT&T, Dupont, McDonald’s ve Yahoo bilançoları, Çarşamba günü çıkacak olan Amazon, Ambac, Apple, GlaxoSmithKline, Boeing ve UPS’in ilk çeyrek karları ile Perşembe günü Coca-Cola ve Pepsi’den gelecek açıklamalar yakından izlenecek.

Reklam
Reklam

Yurtiçinde dönersek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tüm politik liderleri davet ettiği 23 Nisan’daki öğle yemeği, Cumhurbaşkanı Gül’ün partileri uzlaşmaya davet edeceği konuşuuyor. Ayrıca 24 Nisan’daki MGK toplantısı gündemi işgal edecek.

AKP davası kaynaklı risklerin ardından erken seçim senaryolarının Meclis’te konuşulduğu yönünde çıkan haberler, son dönemde petrol, metal ve hububat fiyatlarındaki artışın oluşturduğu enflasyon tehdidi, kurdaki hareketin enflasyona geçirgenliğinin artık hissedilmeye başlanma ihtimali, son olarak Brezilya Merkez Bankası’nın faizleri 50 baz puan artırması ve liranın yüksek getirili para birimi olarak cazibiyetini yitirmeye başlaması, Türkiye’nin finansman gereksinimi sorgulanan cari açığı ve liranın zayıflama riski, kredi piyasası krizinde sona gelindiğinin sıkça dile getirilmeye başlanmasına karşın, Türk hisse senetlerinin diğer ülke piyasalarının altında performans göstermesini sağladı. Bu bağlamda T.Telekom’un Mayıs ayındaki halka arzı, yabancı yatırımcının Türkiye’ye güveni açısından test niteliği taşıyor.

Reklam
Reklam

DÖVİZ

Hafta boyunca yükseliş yönünde hareket etmesinin ardından yurtdışı piyasalardaki olumluluğun artarak devam etmesine daha fazla kayıtsız kalamayan bankalararası dolar/YTL kotasyonları, Cuma günü satış yiyerek yönünü aşağı çevirdi. Açılışını 1.3250 civarından yapan kotasyonlar, günün geri kalanında da kademeli bir şekilde gerileyerek haftayı 1.3075-1.3100’den tamamladı.

ABD piyasalarındaki kapanışların olumlu yansımalarıyla yeni haftaya başlangıç da olumlu bir şekilde oluşurken, kotasyonlar buna paralel bir şekilde 1.3090-1.3130’dan güne başlandı. Günlük bazda 1.2975-1.3200 bandının değerlendirilebileceğini belirten uzmanlar, bu hafta yine ABD’den gelecek şirket bilançoları ağırlıklı olarak piyasaların yön belirlemeye çalışacağını belirtiyor.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

PARİTE

Geçen hafta boyunca ABD’deki şirket bilançolarının ağırlıklı olarak pozitif yönde gelmesi paritedeki dengelenmede başı çekerken, bu sayede ABD Doları’na yansıyan güvenin devamı bu hafta da aynı şekilde takip edilecek. Hafta boyunca birçok şirketin bilançosu açıklanacakken, ortaya çıkacak genel tablo yatırımcıların pozisyonlarında belirleyici olacak.

Reklam
Reklam

Makro ekonomik veriler bazında ise ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişleri en önemli data olacakken, bunun yanında mevcut ev satışları ile yeni ev satışları ve Almanya’da da İFO Raporu izlenecek.

Paritede haftaya başlangıç 1.5835-1.5840 civarından olduç Haftanın ilk yarısında 1.5600-1.6000 bandının değerlendirilebileceğini belirten uzmanlar, 1.6000-1.6100 aralığının ise kuvvetli satıcılı bölge konumunda olduğunu belirtiyor.

TAHVİL – BONO PİYASASI

TCMB’nin PPK Toplantısından faiz artırımı kararı çıkmamasına rağmen bir sonraki aya yönelik olarak bu yönde verilen sinyal, Cuma günkü işlemlerin ilk bölümünde satışların sürmesine (beklentilerden daha fazla bir şekilde) neden oldu. Spot piyasa işlemlerinin yüzde 18.92 bileşikten tamamlandığı gösterge kağıt faizinde, gün içerisinde bir ara yüzde 19.00 seviyesi de görüldü. Yurtdışı piyasalardaki iyimserliğin artarak devam etmesiyle valörlü işlemler alıma dönerek, valörlü kapanış yüzde 18.83’ten oldu.

Yeni haftaya başlangıç dolar/YTL kotasyonlarındaki gerilemeyle beraber yüzde 18.75 civarından oluşabilecekken, günlük bazda ise yüzde 18.65-18.95 bandının etkili olabileceği belirtiliyor. Kısa vadede faizlerde aşırı bir gerileme beklenmiyor.

Reklam
Reklam