Piyasalar nereye gidiyor?

Ulukartal Capital, piyasalardaki gelişmeleri ve olası değişiklikleri yayınladığı günlük finansal bülteninde açıkladı.

Önce İngiliz MB, sonra da Avrupa MB'nın faizlerde değişikliğe gitmeme kararı sonrasında sterlin ve Euro fiyatlarının değer kazandığını belirten Ulukartal Capital, piyasalara ilişkin şu öngörüde bulunuyor;

"Bununla beraber bugün gelecek ABD verilerinin fiyatlanmaları dün yaşandı. Euro/dolar paritesi 1,5390 seviyelerine gelerek rekor kırarken sterlin dolar karşısında 90 günlük fiyatlanmasını gösterdi.

Reklam
Reklam

Ham petrol fiyatları da gerek Venezüella - Kolombiya arasında yaşanan gerginlik gerek OPEC in üretimde değişikliğe gitmemesi üzerine 105,95 seviyelerine çıkarak yeni bir zirve yaptı. Bu etkenler dışında çeşitli finansal kuruluşların Mortgage destekli tahvillerini satmaya devam edeceğini belirtmesi yaşanan kredi krizinin daha da yoğunlaşacağını ortaya koymakta.

[**BORSAYI ÜCRETSİZ VE CANLI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Avrupa MB başkanı Trichet yaptığı açıklamalarda faiz hadlerinde değişikliğe gitmeme kararını TÜFE beklentilerini azaltacağını belirtmesi bununla beraber iç ve dış talebin iyi olduğunu ve ekonomideki büyümeyi destekleyeceğini beklediklerini söylemesi euronun güçlü kalmaya devam etmesini sağladı. ABD piyasalarında DJI endeksi finansal kuruluşların kötü kar beklentileri ve tahvil satmaya devam edeceğinin haberleri ile sarsılmaya devam ederken fonların emtialarda hareketlilik yaratmaya devam etmesini sağladı. Bugün gelecek olan tarım dışı istihdam verileri piyasalarda hareketliliği arttıracak.

Reklam
Reklam

UZMANLAR NE DİYOR?

İÇ GÜNDEMDE NELER VAR?

TÜİK'in 8 Mart'ta açıklayacağı 10 senelik ekonomik gelişim rakamları piyasalarda fiyatlanmaya devam etti. TÜSİAD ve banka CEO'larının yaptığı açıklamalarda enflasyon ve istihdam kaygılarını belirtmeleri piyasalarda olumsuzluk havası yaratmış olabilir. Şubat ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok üzerinde gelmesi yakın zamanda açıklanacak cari denge rakamlarına da yansıyacağının beklentisi gelişmekte.

TÜİK beklentileri ile reel rakamlar arasında yaşanan büyük farklar beklentilerden sapma olasılığını ortaya koymakta. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) İşgücü Anketinin 2007 yılı sonuçlarına göre, geçen yıl işgücüne katılım oranı ise yüzde 47,8 olarak hesaplandı. Böylece işsizlik oranı 2007 yılında bir önceki yıla göre değişim göstermedi. Bu bakımdan iş dünyasının en büyük tehditlerden biri olarak gördüğü inşaattaki daralma işsizlik oranlarının değişmemesi ile ortaya konmuş oldu. Anayasa Mahkemesi heyeti, bugün yaptığı toplantıda, CHP ve DSP'nin açtığı davada ilk incelemeyi yaptı. Yüksek Mahkeme, başvurunun Süresinde ve usule uygun olarak yapıldığına karar verdi.

Reklam
Reklam

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANLIK İZLEYİN

EUR/DOLAR PARİTESİ REKOR YORGUNU

Avrupa MB'nın faizleri değiştirmeyeceğini açıklaması Euro beklentilerini destekleyerek dolar karşısında yükselişe devam etmesini sağladı. Bugün gelecek olan ABD verilerinin fiyatlanması yaratıldı. Euro fiyatları rekor seviyelerde hareket etmeye devam etmekte. Yükseliş trendini bozmayan paritede 1,5370 seviyelerinde destek sağlamaması halinde realizasyon yaşanabilir.

Bugün için destek ve direnç noktaları:

Destekler: 1,5377 - 1,5355 - 1,5326 - 1,5278

Dirençler: 1,5440 - 1,5455 - 1,5475 - 1,5500

JAPON YENİ YORUMU

Dolar/JPY paritesinde dün gelen verilerin etkisi hissedilirken Japon MB'nın toplantısı öncesi fiyatlanma yaşandı. Bugün yapılacak olan Japon MB toplantısından gelecek açıklamalar paritede hareketliliği devam ettirecek. Kısa vade göstergeler alım vermesine karşın tepki hareketinin Cumartesi günü açıklanacak faiz kararına göre yapılanma olacağını söyleyebiliriz. Buna göre paritede destek noktaları 102.30 - 102,12 - 101,90 görünürken direnç noktaları 103,15 - 103,40 - 103,94 olarak görülmekte.

Reklam
Reklam

EUR/JPY paritesinin euro fiyatlarının global piyasalarda artmasına tepki gösterdiğini düşünüyoruz. Bununla beraber yükseliş trendinde MB'nın vereceği kararın beklentisi yaşanabilir. Buna göre destek noktaları 157,12/156,71/156,16 olarak görünürken direnç noktaları 158,55 - 158,90 - 159,40 olarak görünmekte.

GBP/DOLAR PARİTESİ

GBP/USD paritesinde 90 günlük ortalama fiyatın üstünde hareket yaşaması yeni bir bant oluşturacağının sinyalini vermekte. Yükselen trendini koruyacağını düşündüğümüz paritede fiyatlarda direnç noktalarında satış olanağı yaratabilir. Paritede tahmin ettiğimiz destek noktaları sırası ile 2,0061/2,0010/1,9984 görünürken direnç noktaları tahminlerimizi 2,0155/2,0198/2,0235 olarak söyleyebiliriz.

DOLAR / YTL PARİTESİ

USD/TRY kotasyonu dün günboyu geniş bir bant olan 1,2027-1,2573 aralığında hareket etti. Güne 1,2063 seviyelerinden güne başlayan kotasyonda açılışla beraber gelen satışlarla günün en düşük seviyesi sabah erken saatlerde test edildi. Bu hareketin ardından günboyu yükseliş trendi yaşanan kotasyonda öğle saatlerinde 1,2200 seviyelerin üzerine çıkarak 1,2230 seviyelerine kadar yükseliş görüldü. Doların piyasa genelinde değer kaybı Carlyle'in mortgage fonunun 7. kez temerrüde düşmesi ve iflas uyarısı almasıyla devam ederken , öğleden sonra yurtdışı kredilendirme kuruluşları S&P ve Mody's açıklamalarında Türkiye para politikalarında sıkışıklık beklentisi ve 8 martta yapılması beklenen milli gelir revizyonunun kredi notlarını etkileyecek kilit nokta olmadığının açıklanması Türk Lirası'nın Dolar karşısında değer kaybını sürdürmesine sebep oldu.

Reklam
Reklam

Bu hareketle beraber öğleden sonra 1,2400 seviyelerinin üzerini ilk saatlerde test ederken günün geri kalanında yukarı seyrini sert hareketlerle dürdürdü. Kapanışa doğru gelen alışlarla 1,2500 seviyelerininde üzerini deneyen kotasyon günsonu kapanışını 1,2555 seviyelerinden gerçekleştirdi. Bugün için Doların piyasa genelinde değer kaybının sürmesi beklenirken , DOLAR/YTL kotasyonunda orta vadede alışların süreceği bu hareketten önce kar satışlarının yaşanabileceğini söyleyebiliriz. Aşağı yönlü hareketlerin yaşanması durumunda 1,2490 seviyeleri yakın ve ilk destek seviyeleri olacaktır. Bu seviyelerin kırılması durumunda 1,2370 seviyelerine kadar gerileme yaşanabilir. Olası yukarı hareketlerde ise 1,2490 seviyeleri tuttuğu sürece yukarıda ilk direnç seviyesi 1,2570 seviyeleri olurken bu seviyelerin kırılması durumunda 1,2750 seviyeleri ilk hedef seviyeler olarak karşımıza çıkabilir.

ALTIN GENİŞ BANTTA DALGALANIYOR

Altın fiyatlarında beklentilerin azalması fiyatlarda geniş bant da dalgalanma yaratmakta. Dolar fiyatlarının düşmeye devam etmesi , petrol fiyatlarının ham petrol üretiminde yaşanan sıkıntılar ve ABD ham petrol stoklarında yaşanan gerilemenin etkisi ile rekor kırması altın fiyatlarına da yansımakta. Fonların realize etmeye çalışmasına karşın bu emtialardaki alımın güçlenmesi fiyatlarda dalgalanmanın geniş bant da olmasını sağlamakta. Yaşanan bu fiyatlanmada 1000$ beklentisi halen devam etmekte ve yaşanan satışların düzeltme hareketi olduğu varsaymaktayız. Dünyanın en büyük petrol ihracı yapan ülkelerden Venezüella'nın komşusu ülkesi Kolombiya ile yaşadığı gerginlik fiyatlarda yukarı yönlü hareketi desteklemekte. Bununla beraber global ekonomide yaşanan krizle tahvil ve bono piyasasından çıkıp emtia piyasalarında hareket eden fonların yarattığı spekülatif hareketler altın fiyatlarına yansımakta."

Reklam
Reklam