Piyasalar normalleşiyor mu?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dün gerçekleştirdiği tepki yükselişini sürdürerek güne başladı.

Selçuk Altun/Editör
Endeks, 217 puan yükselerek 61 bin 265 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.36 oranında değer kazandı.

Genel olarak Merkez Bankası'nın müdahalesi sonrası dün alıcılı bir seyir izleyen piyasaların yurtiçinde doların seyrini, yurt dışında ise Avrupa borsalarının seyrine odaklanacağı ve yükseliş trendini sürdürmeye çalışacağı belirtiliyor.

Teknik olarak bakıldığında, dün tepki alımları ile toparlanan endeksin bugün 61 bin 400 direncini aşıp üzerinde kalması durumunda 62 bin 500 direnç seviyelerine doğru bir yükseliş gerçekleştirmesi beklenebilir. 61 bin 400 direnci aşılamaz ise aşağıda 60 bin 300 desteği bulunuyor.

Reklam
Reklam

Bugün İzlenecek Datalar
16:00 - ABD S&P /Case-Shiller konut fiyat endeksi
17:00 - ABD haziran ayı yeni konut başlangıçları
17:00 - ABD temmuz ayı CB tüketici güveni
17:00 - ABD temmuz ayı Richmond FED imalat endeksi

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

DOLARDA ALIM FIRSATI VAR MI?
Dolar düne damgasını vurdu. Sabah saatlerinden itibaren hayli güçlü olan 1,7250 seviyelerini test eden doların ateşini Merkez Bankası'ndan gelen kararlar bir miktar söndürse de, gün içinde tekrar yüksek seviyelerine yöneldi.

Analistlere göre, dövizde denge daha yukarıda kurulmak niyetinde, geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirecektir. Dolarda 1,7050 destek, 1,7250 ise direnç olarak izlenebilir.

Kur sabah saatlerinde, ABD borç limitinin yükseltilip yükseltilmeyeceğine yönelik kaygılarla doların genel zayıflığı etkisiyle 1,7110 civarında işlem görüyor.

Reklam
Reklam

Euro/dolar paritesi ise dün 1.4325-1.4417 bandında hareket etti ve günü 1.4377'den kapattı. Paritede bu sabah ilk işlemler 1.4485 seviyesinden geçiyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, en yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 99.48 dolar, altının onsu 1614.60 dolar civarında bulunuyor.

DIŞ BORSALAR DALGALANIYOR
ABD’de temerrüt riskine çok az süre kalmasına rağmen hala Obama Yönetimi’nin Cumhuriyetçiler’le anlaşamamış olması ABD borsa endekslerinin düne sert düşüşle başlamasına neden olurken, bu durum Avrupa piyasalarını da satış yönünde etkiledi.

Uzmanlara göre, 2 Ağustos'a kadar Kongre’de borç limitine dair sorun çözülmedikçe piyasalar sert dalgalanmalarına dün olduğu gibi devam edecek.

Henüz piyasalarda borç limiti tavanı sorununun bir şekilde çözüleceği inancı hakim ve panik havası yok ama tedirginlik her geçen gün artıyor. Düne kadar fiyatlanmayan Kongre’de anlaşma sağlanamaması olasılığı, artık fiyatlara girmeye başlıyor.

Bu gelişmeler çerçevesinde dün; ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq yüzde 0.56, S&P 500 yüzde 0.56 değer kaybetti. Dow Jones'ta ise dünkü işlemler 12.536-12.679 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 0.70 değer kaybı ile 12.592 puandan tamamlandı.

Reklam
Reklam

Avrupa borsalarından, Almanya'da yüzde 0.25 değer artışı, İngiltere'de yüzde 0.16, Fransa'da yüzde 0.77 değer kaybı oldu.

Güney Amerika borsalarından Brezilya' da yüzde 0.50 değer kaybı vardı.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda; ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında yeni gündeki işlemler 29 puanlık değer artışı ile devam etmekte.

Asya tarafında Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei Endeksi, 47,71 puan (yüzde 0,47) değer kazanarak 10,097.72 puandan kapandı.

ABD'de politikacıların borçlanma tavanı ve bütçe açıklarının azaltılması konularında uzlaşmaya varamamalarına rağmen, Avrupa borsalarının güne ihtiyatlı bir yükselişle başlamaları bekleniyor.

IG Markets, FTSE 100'ün 4, Dax'ın 13 ve Cac-40'ın 12 puan artıda açılacağını tahmin ediyor.

Analistler, ABD'de borçlanma tavanı konusunda 2 Ağustos tarihine kadar adım atılıp atılmayacağı konusunda belirsizliğin artarak devam ettiğini, yatırımcıların ABD'de temerrüte izin verilmeyeceği inanmayı sürdürdüklerini ancak yüksek belirsizliğin de fiyatlanmaya başladığını vurguluyorlar.

Reklam
Reklam