Piyasalar rahatlayabilir

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri, geçen hafta ortalama yüzde 3,02 oranında değer yitirdi.

Yurt içinde sorunsuz atlatılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini izleyen İMKB'de, ABD konut piyasasında büyüyen sıkıntıların dünya borsalarında yarattığı tedirginlikler etkili oldu.

Hisse senetleri haftaya ortalama yüzde 0,57'lik düşüşle başladı. Salı günü ortalama yüzde 0,55 artış gösteren endeks, Çarşamba günü de ortalama yüzde 2,69 yükseldi.

Mortgage krizinin Avrupa piyasalarına da sıçramasıyla haftanın son iki günü gelen yoğun satışlar, önemli oranlardaki düşüşleri de beraberinde getirdi. Hisse senetleri Perşembe günü ortalama yüzde 4,02 ve Cuma günü de ortalama yüzde 1,58 oranında değer yitirdi.

Reklam
Reklam

İMKB Ulusal-100 Endeksi, hafta boyunca 1.530,01 puan düşüşle 50.716,44 puandan 49.186,43 puana indi.

Mali grup hisseleri ortalama yüzde 3,72, sanayi grubu hisseleri ortalama yüzde 1,49 ve hizmetler grubu hisseleri ortalama yüzde 1,77 oranında değer yitirdi.

Borsada geçen hafta işlem gören 330 hisse senedinden 82'si değer kazanırken, 232 hisse senedi değer yitirdi, 16 hisse senedinin değeri de değişmedi.

DEĞERLENDİRME

Haftanın son işlem günü kritik 48500 desteğinde tutunmayı başaran İMKB'nin, yurt dışı piyasalarda yaşanan panik havasının dağılmasıyla toparlanması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası FED'in, piyasalarda "kredi darlığı" yaşanmaması için türbülans devam ettikçe yeterli likiditenin sağlanacağını açıklamasının ardından borsalardaki düşüş biraz hafiflerken, Avrupa Merkez Bankasının da önemli oranda parayı piyasaya sunması eyleminin, piyasaları yatıştırması bekleniyor.

Ayrıca uluslararası piyasalarda FED'in, krizin derinleşme ihtimali belirmesi halinde, Eylül ayındaki olağan toplantısını öne çekerek, faiz oranlarını indirebileceği tahmin ediliyor.

Reklam
Reklam

Yurt içinde ise AK Parti'nin uzlaşmacı tavrına bağlı olarak resmi olarak başlayan Cumhurbaşkanı seçim sürecinin sıkıntısız tamamlanacağı görüşü de endişeleri azaltabilir.

Beklenmedik olumsuz bir haber gelmemesi durumunda Cuma gecesi kapanışa doğru toparlanan New York Borsası'nın da etkisiyle alıcılı açılması beklenen İMKB'de 49500 ve 51000-50500 dirençlerine doğru bir tepki yükselişi yaşanabilir.

Ancak yatırımcıların yaşananlar sonrası risk algılamalarının değişmesi yükselişlerin bir satış fırsatı olarak kullanılmasına neden olabilir.

Teknik olarak taban arayışı sürecine giren İMKB'de kademeli olarak 46800'e kadar gerilemenin mümkün olduğu düşünülürken, özellikle tepkilerde 50500 puanın aşılamaması durumu bu beklentiyi güçlendirecektir.

Mynet Finans