Piyasalar tepetaklak

Cuma günü piyasalarda yaşanan gerginlik, dünya piyasalarında olumsuz seyrin sürmesiyle artarak devam etti. Dolar kuru yaklaşık %7 oranında artışla 1,51 YTL, euro yaklaşık %6 oranında artışla 1,93 YTL'den kapanırken, İMKB'de yüzde 4,05'lik düşüş yaşadı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in son günlerde mali piyasalarda gözlenen dalgalanmalara yönelik olarak görülen hareketliliğin, öngörülebilir sınırlar içinde olduğu ve İMF ile yapılan görüşmelerde cari açık konusunda herhangi bir sorun yaşanmadığı açıklamaları da piyasaların sakinleşmesine yeterli olamadı.

Reklam
Reklam

Yüksek gelen Nisan ayı enflasyon rakamları sonrası, yıl sonu enflasyon hedefinin tutmayacağı düşüncesi, yabancı yatırım bankaları Citigroup, Merril Lynch ve Credit Suisse'in Türkiye için yatırım tavsiyelerini düşürmesi, Sosyal Güvenlik Reformu'nun Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilmesi, erken seçim tartışmaları ve yurtdışı piyasaların olumsuz seyriyle geçen hafta olumsuz bir seyir izleyen piyasalar bu haftaya da kötü başladı.

ABD Merkez Bankası'ndan (FED) faiz artışı sonrası net bir tavır gelmemesiyle yüzde 5,19 seviyelerine çıkan 10 yıllık ABD tahvilleri ve Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon endişelerine karşılık faiz artışlarına devam edeceği beklentisi, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke piyasalarından para çıkışı eğiliminin artmasına neden oluyor.

Merkez Bankası'nın, son dönemde global likidite koşullarının da etkisiyle ortaya çıkan döviz arzındaki azalmaya bağlı olarak, döviz piyasasının derinliğinde azalma ve kurlarda oynaklık gözlendiğini belirterek, yarından itibaren döviz alım ihalelerine ara verildiğini açıkladı.

Reklam
Reklam

Merkez Bankası'nın bu kararının, dövizde düşüş ihtimalinin azaldığı şeklinde yorumlanması dövize talebi artırdı.

Geçen hafta 1,41 seviyelerinden kapanan dolar kuru serbest piyasada güne 1,44 YTL seviyelerinden başlarken Merkez bankası kararı sonrası 1,51 YTL'ye ulaştı. 1,81 YTL seviyelerinden kapanan euro ise 1,93 YTL seviyelerine kadar yükseldi.

Enflasyon rakamları sonrası yüzde 13,70 seviyelerinden başlayan çıkışını geçen hafta yüzde 14,50 seviyelerine kadar sürdüren gösterge niteliğindeki bono faizleri de güne yükselişle başlayarak yarın valörlü işlemlerde 15,33 seviyelerine çıktı.

Güne sert satışlarla başlayan İMKB önce 41,000 ardında da 40,000 seviyelerine kadar düşüş yaşadı. Artan satış baskısıyla en düşük 39,838 puana kadar gerileyen Bileşik Endeks ikinci seans gelen tepki alımlarıyla 40 bin puan seviyesinde tutunmayı başardı ve günü yüzde 4,05'lık düşüşle 40268 puandan tamamladı.

Son günlerde yaşadığı hızlı yükseliş sonrası onsu 730 dolara kadar çıkan altın fiyatları ise uluslararası piyasada şu sıralarda hızlı düşüş sonrası 687 dolardan işlem görüyor.

Reklam
Reklam