Piyasalar yine allak bullak oldu

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 1.142,68 puan düşerek 43.105,47 puan seviyesinde açıldı. Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 2,58 oranında değer yitirdi.

İMKB'nin teknik görünümüne baktığımızda da 22 günlük ortalama olan 44460 seviyesinin test edildiğini ancak üzerinde kapanışın gerçekleşemediği görülüyor.

Yukarı yönlü hareketin güçlenebilmesi için 45000 üzerinde kapanışın gerçekleşmesi gerektiği düşünülüyor. Olası kar satışlarında ise 43300/500 seviyesinin destek konumuna getirilmesi durumunda alımların etkisini artırmasının beklenebileceği ifade ediliyor.

Reklam
Reklam

[**BORSAYI ÜCRETSİZ VE CANLI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Petrol fiyatları 110 dolar, Euro/dolar paritesi 1.5580 seviyesine ulaştı. Piyasalarda FED desteğinin getirmiş olduğu iyimserliğin satış fırsatı olarak kullanıldığı görülüyor. Dow Jones Future Endeks yüzde 1 , Japon Nikei Endeksi yüzde 3.3 eksilerle kapandı. Avrupa borsalarında negatif açılış bekleniyor. Bu gelişmeler ışığında İMKB'de satıcılı bir seyir izlemesi bekleniyor.

Bugün piyasalar, Fransa Cari İşlemler Dengesi ve Tarım Dışı İstihdam, Euro Bölgesi Avrupa Merkez Bankası Aylık Bülteni, ABD İşsizlik Başvuruları, İthalat ve İhracat Fiyatları, Perakende Satışlar, İşletme Stokları, Türkiye Cari İşlemler Dengesi verilerini takip edecek.

PARA PİYASALARI

Piyasalarda volatilite tam gaz devam ediyor. Dün gece Nikei borsası yüzde 3’ün üzerinde değer kaybederken, Dow future’ları sabah itibariyle yüzde 1 aşağıda. Merkez bankalarının attığı adımın etkisinin azalması, petrol fiyatlarının 110 dolara çıkması, resesyon korkuları ile dolar, Euro karşısında tarihinin en düşük seviyesini gördü. Japon yeni ise 100.10 ile dolar karşısında son 12 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Reklam
Reklam

[

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANLIK İZLEYİN](https://finans.mynet.com/doviz/)

Uzmanlar, hava olumsuz iken piyasalarda dedikodu mekanizmasının daha iyi çalıştığına dikkat çekiyor. Bu yüzden önümüzdeki günlerde hedge fonlar ile ilgili batma spekülasyonlarının piyasalarda dalga boyunu arttıracağı belirtiliyor. Yurtiçinde temkin düzeyinin arttırılması gerektiği düşünülüyor. Sabah açılışta YTL dolar karşısında 1.2350, faiz ise tezgah üstü piyasada 17.75 seviyesinde. Aynı rakamlar dün sırasıyla 1.2150 ve 17.45 seviyesindeydi.

Kur ve faizin yurtdışı piyasalardaki hareketleri takiben yön bulmaya çalışacağı, gösterge tahvilin yüzde 17.60-17.90 hareket edebileceği düşünülüyor.

GLOBAL PİYASALAR

ABD: FED’in önceki gün yarattığı iyimserlik azalırken petrol fiyatlarının da yükselmesi şirketlerinin karlılıklarının azalacağı yönünde endişeleri güçlendirdi. Dow Jones ve Nadaq endeksleri dün sırasıyla yüzde 3.55 ve yüzde 3.98 artıda kapandı.

Reklam
Reklam

Brezilya: Açıklanan güçlü büyüme verileri Merkez Bankası’nın fiyatları kontrol altında tutabilmek için faizleri yükseltmesi gerektiği yönünde endişelere sebep olmasıyla Bovespa endeksi önceki günün hızlı artışından sonra dün yüzde 0.31 ekside kapandı.

Avrupa: Merkez bankalarının likidite aktarım haberinin iyimserliğinin artık azalacağı ve dün ortalama yüzde 1.39 artıda kapanan Avrupa piyasalarının bugün yükselen petrol fiyatlarının yaratacağı olumsuz tepkilerle değer kaybedeceği tahmin ediliyor.

Asya: Asya piyasaları büyüyen kredi zararlarının ve dolardaki düşüşün finansal piyasalarda yaratacağı çöküntünün endişesiyle değer kaybetti. Nikkei endeksi yüzde 3.33 ekside kapanırken, Hang Seng ve China Composite endeksleri sırsıyla yüzde 3.69 ve yüzde 2.43 ekside işlem görüyor.