Piyasalara müdahale etmeyiz

DENİZLİ (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, dün akşam önerilen Uzun Dönemli Konut Edindirme Sistemi (UDKE) isminin de tam yerine oturmadığını belirterek, "Mortgage isminin tam karşılığını tutacak bir kelime arıyoruz. Bunu yakaladığımızda Mortgage kelimesinden vazgeçeceğiz" dedi.
Bir dizi inceleme ve açılışlarda bulunmak üzere bu sabah uçakla Denizli'ye gelerek Çardak Havaalanı'na inen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ilk olarak Denizli Valiliği'ni ziyaret etti. Vali Gazi Şimşek'le bir süre görüşen Bakan Şener, daha sonra Mortgage ve konut fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Mortgage isminin Türkiye'de yerleşmiş durumda olduğunu, bunun yerine yeni bir isim bulmaya çalıştıklarını belirten Bakan Şener, "Türk Dil Kurumu Başkanı bana bir yazı gönderdi. Bu kelimenin karşılığını 'Tutulu Satış' olarak belirledik. Ancak ben, Tutulu Satış'ın genel kabul göreceği kanısında değilim. Birkaç köşe yazarımız bu konuda isimler önerdi. Dün akşam İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özok, Uzun Dönemli Konut Edindirme Sistemi önerisinde bulundu. Bu öneri de tam yerleşmeyecek gibi geldi bana. Yine dün akşam bir bilişim toplantısında bilgisayar kelimesinin kaşifi bana gelerek, (Size bilgisayar kelimesi gibi tutacak bir kelime önereceğim) dedi. Şimdi onun önerisini bekliyoruz. Ayrıca konuya ilgi duyanlar da bize önerilerini getirsin. Mortgage isminin tam karşılığını tutacak bir kelime arıyoruz. Bunu yakaladığımızda Mortgage kelimesinden vazgeçeceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bankaların konut faizlerini sürekli indirmesiyle ilgili soruya Bakan Şener, "Mortgage'in adı bile faizleri indiriyor. Şu anda konut faizleri yüzde 1'e yaklaştı. Mortgage ile birlikte çok yönlü, çok boyutlu inşaat sektöründe gelişmeler olacak. Bir taraftan kentler güzelleşecek, bir taraftan ekonomi büyüyecek, bir taraftan insanlar konut edinecek, kiracı sayısı azalacak ve her şey daha güzel olacak. Bununla birlikte finans piyasaları da derinleşecek. Finans piyasalarının derinleşmesiyle birlikte, konut kredilerindeki faizler de sürekli düşecektir" cevabını verdi.

"PİYASAYA MÜDAHALE ETMEYİZ"
Konut faizlerinin ne kadar daha düşeceği konusunda herhangi bir şey söylemesinin mümkün olmadığını belirten Bakan Abdüllatif Şener, "Bir rakam verdiğim zaman, bir oran belirleme gibi algılanır. Bakan piyasaya müdahale ediyor anlamına gelir. Piyasaya müdahale etmeyiz. Piyasa faiz oranlarını kendisi belirler. Ama biz konuştukça faizler aşağıya iniyor. Konut edindirme projesini daha çok konuşacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Bankaların vermiş olduğu konut kredilerinin kurmaya çalıştıkları yeni sisteme göre verilen krediler olmadığını, bununla ilgili kanunun meclise gönderildiğini belirten Bakan

Şener, şöyle devam etti:
"Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçtikten sonra komisyonda görüşülüp tamamlanacaktır. Yasal çerçeve oluştuktan sonra yeni bir konut kredilendirme sistemi devreye girecektir. Bu yeni sistem, çok yönlü ve çok boyutlu etkiler yapacaktır. İlk planda kısa dönemde talebin çok arttığını görüyoruz. Artan talebe karşılık konut inşaatları birden tamamlanamayacağı için, arzın talep kadar artmayışından kaynaklanan bir talep fazlalığı var. Ekonomide talep arzdan fazla olduğu zaman fiyatlar biraz yüksek noktada dengeye ulaşır. Bizim kurmaya çalıştığımız sistem henüz yerleşmemiştir. Mevcut duruma göre dengeler oluşmaktadır. Ama yasal düzenlemeler tamamlandıktan sonra, sadece bitmiş konutlara kredi verilmeyecek. Proje ve inşaat safhasındaki konutlar da kredi alacağı için otomatik olarak talep kendi arzını oluşturacaktır. Piyasada görülen fiyat hareketlerinin kısa süre içinde düşeceğini ve normale geleceğini tahmin ediyorum."

Reklam
Reklam

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener Denizli'nin Büyükşehir olmasıyla ilgili çalışmalarla ilgili olarak da "Bununla ilgili bir tarih veremeyiz ancak daha önce biz bu konudaki dağınıklığı gidermek için düzenleme yapmıştık. Bu düzenleme Anayasa Mahkemesi'ne takılmıştı. Anayasa Mahkemesi'nin görüşü alınmak suretiyle o görüşe de uygun bir şekilde yeniden düzenlenecektir. Şu andaki dağınıklık ortadan kalkacak ve yeni bir kentleşme politikası ortaya çıkacaktır" dedi.
Ziyaretin ardından Denizli Valisi Gazi Şimşek, Bakan Şener'e hediye verdi.