Piyasalara not dopingi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), ilk seansta yurtdışı piyasaların etkisiyle izlenen satıcılı seyir ikinci yarıda S&P'nin not artırımı haberiyle yerini alışlara bıraktı. Dolar tekrar 1.52 seviyesinin altına indi.

İkinci yarıda 52.000 üzerinde kalma çabasına giren İMKB 100 Endeksi, S&P'nin Türkiye'nin notunu artırdığına ilişkin haberin etkisiyle yönünü yukarı çevirdi ve 53.000 seviyesine kadar yükseldi.

Ulusal 100 Endeksi, günü 53.318 puan ile (yüzde 1.66) 869 puan artışla tamamladı.

İşlem hacmi 1.seansta 1.030.575.014 TL, 2. seansta 1.770.618.622 TL olurken, toplam işlem hacmi 2.801.193.636 TL olarak gerçekleşti.

Reklam
Reklam

FED'in reeskont faiz kararı ve siyasi gerginlikle 1,53'E kadar yükselen dolar, S&P'den gelen not artırımıyla 1,52'nin altına geriledi.

Kredi notundaki artış haberi öncesinde 1,53 TL seviyesinde işlem gören dolar haber sonrası 1,5160 TL seviyesine kadar geriledi.

İstanbul serbest piyasada, kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,5230 liraya çıkarken, avronun satış fiyatı 2,0580 liraya geriledi. Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,5170 liradan alınan dolar 1,5230 liradan, 2,0510 liradan alınan avro 2,0580 liradan satılıyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,5210 lira olan dolar güne 1,5300 liradan, 2,0690 lira olan avro 2,0600 liradan başlamıştı.*****

Dün ABD borsaları işsizlik maaşı başvuruları ve ÜFE verilerinin olumsuz gelmesine karşın, Philadelphia FED endeksi ve CB öncü ekonomik göstergeler endeksinin olumlu algılanmasının etkisiyle yükseldi.

ABD borsalarının kapanışının ardından FED'in acil krediler içinbankalara uyguladığı iskonto faizini yükselttiğini açıklaması ardından, Asya piyasaları ve vadeli ABD endekslerinde önemli düşüşler yaşandı.

Reklam
Reklam

FED'in gevşek para politikasından geri dönüş yaptığına yönelik algılama oluşması, bankaların yeni likitide için piyasalara yönelmesi ile faizlerde artışa olacağına yönelik tedirginlik, yurtdışı piyasalarda olduğu gibi yurtiçinde de düşüş yaşanmasına neden oldu.

Avrupa borsalarının olumsuz açılışın ardından tepki hareketi ile karşılaşması ve FED'in attığı adımın aslında ekonominin doğru yolda bulunduğu yönünde bir işaret olarak algılanması yurtiçindede bir miktar toparlanmaya yol açarken, not artırımı haberi alımların hızlanmasına sebep oldu.

Yurtdışı piyasaların yakından takip eden İMKB'de, yurtiçinde ise yargı krizi ile ilgili gelişmeleri izliyor.*****

Bir aracı kurum yetkilisi, İMKB'nin bugün oldukça dalgalı bir gün yaşadığını belirtti.

Yetkili, sabah daha çok yurtdışı piyasaların olumsuz etkisinin görüldüğüne işaret ederek, "FED'in iskonto faizlerinde gerçekleştirdiği ayarlamasının baskısıyla güne başladık" diye konuştu.

Yetkili, ikinci yarıda S&P'den gelen not artırımının İMKB'yi olumluya çevirdiğini belirterek, endeksin yeniden artıya döndüğünü ve piyasanın tekrar 53000 seviyesine doğru hareketlendiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

53 BİN SEVİYESİ ÇOK ÖNEMLİ Teknik anlamda 53000 puanı kritik bir nokta olarak izlediklerinin altını çizen yetkili, sözlerini şu şekilde sürdürdü:*****

"Piyasanın satış baskısından kurtulabilmesi için 53000 seviyesinin aşılması önemli olacak. Bu bölge aşılırsa önümüzdeki günler için daha olumlu olabiliriz. Bu durumda endeksin 55000-56000 bandına gitme olasılığı doğacak. Bunda daha çok yurtdışı taraftaki hareketlerin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Yurtdışında toparlanma eğilimi başlarsa biz de 53000 üzerine çıkabiliriz.

S&P not artırım haberini pozitif yönde değerlendiriyoruz. Ancak bu haber uzun zamandır bekleniyordu. Türkiye'nin rating kuruluşlarındaki notu 'yatırım yapılabilir ülke' statüsünün altında. Bu da bu aşamada S&P not artırımının etkisinin sınırlı kalacağını gösteriyor. Biz daha çok yine yurtdışı piyasaları izleyeceğiz. Ancak tabi ileride ekonomide iyileşmenin sürmesi, yeni not artırımlarını gündeme getirebilir. Bu biraz zaman alacak gibi görünüyor.

Reklam
Reklam

İleride Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir ülke' statüsüne yükselmesi, yatırımcıların Türkiye'ye bakışında da önemli bir değişiklik yapacaktır. Bu yöndeki beklentilerin güçlenmesi ve Türkiye'nin notunun 'yatırım yapılabilir ülke' statüsüne çıkması için biraz daha zaman gerekiyor.Ayırca ekonomik göstergelerde iyileşmelerin de sürmesi lazım.

Piyasa yine IMF haberlerine karşı duyarlı olmaya devam edecektir. Bu konudaki gelişmeler de önemli olacaktır.

Bugün ABD enflasyon datası da kötü gelmedi. S&P'nin de desteğiyle günü yukarıda kapatacağız gibi görünüyor. Gelen hafta yine daha çok dışarıya bağlı hareketlerin süreceğini tahmin ediyoruz."*****

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, karar sonrası yayımladığı notta "S&P'nin not artırım kararını geç kalmış bir adım olarak değerlendiriyoruz. Ancak, bunu bertaraf etmek adına görünümü de olumluya çeviren kurumun gelecekte yeni bir not artırımı için kapıyı aralık bırakmasını hafif olumlu bir haber olarak görüyoruz. Bu bağlamda açıklamanın mali piyasalar üzerindeki etkisinin sınırlı anlamda olumlu olacağı kanaatindeyiz" dedi.

Reklam
Reklam

Not artırımı sonrasında borsada yüzde 1'e yakın artış gözleniyor. Analistler, bunun beklentiler dahilinde olması nedeniyle sınırlı tepki geldiğini ancak, S&P'nin 1-2 yıl içinde yeni bir not artırımına gidilebileceği yönündeki açıklamasının önümüzdeki aylarda fiyatlanabileceğini söylediler.*****

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, "S&P'nin not artırımıyla gelinen nokta, Moody's ve Fitch'in getirmiş olduğu seviyelerde bulunuyor. Bu nedenle yeni ve sürpriz bir gelişme olarak yorumlanmıyor.

Ancak S&P daha öncekilerin söylemediği bir şey söyledi. S&P açıklamasında 1-2 yıl içinde not artırımı yapılabileceğine işaret etti. Bu da 'yatırım yapılabilir ülke' seviyesine gelinmesi demek" dedi ve ekledi: "Piyasa, bu beklentiyi önümüzdeki aylarda yavay yavaş satın almaya başlayabilir. Ancak noktada borçululuk rasyolarındaki gelişmeye ve yurtiçindeki siyasi gelişmeler takip edilecek"

Eczacıbaşı Yatırım Teknik Analiz Müdürü Sevim Şahin, piyasanın S&P'nin açıklamasının hemen ardından bir tepki verdiğini ve eksiden artıya geçtiğini belirterek "Piyasa bugün zaten bir düzeltme sürecinde. S&P beklenmedik bir anda geldi ve zaten daha önceden de fiyatlanmıştı. Bu yüzden de endekse etkisi sınırlı oldu" dedi.

Reklam
Reklam

İMKB, içeride yaşanan siyasi endişeler ve dışarıda da Fed'in faiz kararının etkisiyle ilk işlemlerde yüzde 2'nin üzerinde düşüşle açılmıştı.