Piyasalarda artçı şoklar devam ediyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, güne 841 puanlık kayıpla 24.501 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 3.32 oranında değer yitirirken, 5.722.074 YTL'lik işlem gerçekleşti.

Piyasalar güne hem yurtdışı hem de yurtiçi kaynaklı olumsuz bankacılık sektörü haberleri ile başlıyor.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Yurtdışından başlayacak olursak, ABD Hazine Bakanı Paulson'ın dün yaptığı açıklamalar gündeme damgasını vurdu. Paulson, bankacılık sektöründeki kırılgan yapının sürdüğünü açıklaması ve yeni sermaye artırımlarına ihtiyaç duyabileceklerini ifade etmesi ABD'den başlayarak bankacılık sektörü hisselerinde satış baskısı yarattı. S&P Bankacılık endeksi yüzde 5.7 geri çekildi.

Reklam
Reklam

Yurtiçinde ise Türk bankacılık sisteminin önde gelen iki bankasının 3. çeyrek finansalları yeni günde etkisini gösterebilir. Özellikle İş Bankası'nın beklentilerin altında kalan 3. çeyrek performansı ve halen yüksek F/K oranı çarpanı ile işlem gördüğünün bir kez daha teyit edilmesi başlangıç işlemleri adına olumsuz potansiyel yaratıyor.

Özellikle bankacılık sektöründeki gelişmelerin gölgesinde olumsuz seyir beklenen endekste, bir miktar daha geri çekilme ile birlikte tepki bölgesine gelindiği kaydediliyor.

Bu karamsar tabloya rağmen piyasalarda 48 saat içerisinde 28.000 - 28.500 seviyesini hedef alabilecek bir yükseliş trendinin oluşması olasılığının yükseldiği düşünülüyor.

Uzmanlar, bu riskli öngörümüyü Dollar Index'in bir kez daha 2008 zirvesine ulaşmış olması nedeniyle, yeni haftadan itibaren global dolar talebinin bir süreliğine zayıflayabileceği beklentisine dayandırıyor.

Türkiye’de riskten kaçış eğilimi hakimiyetini sürdürüyor.

Dünya Bankası'nın Türkiye için 2009’da 130 milyar dolarlık dış kaynak ihtiyacı öngörüsü, IMF ile yeni bir anlaşmanın belirsizliğini koruduğu bir dönemde gözden kaçmadı ve piyasalar tarafından fiyatlanmaya başladı.

Reklam
Reklam

Asya borsalarında da bu sabah sert satışların olduğu düşünülürse, riskten kaçış eğilimi İMKB’de bugün de sürecek. Gözler Avrupa borsaları, Rusya piyasası ve yurtiçindeki döviz talebinde olacak. ABD’de TSİ 15:30’da açıklanacak olan haftalık işsizlik verisi gündemi işgal edecek (beklenti 482 bin).

ABD’de arda arda açıklanan paketler ve kurumları kurtarma girişiminin daha ne kadar sürebileceğinin sorgulandığı bir dönemde küresel piyasalardaki çalkantının süreceğini belirten uzmanlar, bu esnada da Türk varlıklarına yatırım yapanların, önümüzdeki hafta başında G-20 zirvesi esnasında Ankara’nın IMF ile yeni bir anlaşma imzalayacağına yönelik bir açıklama çıkması umudu ile bekleyeceklerini kaydediyor.

TAHVİL - BONO PİYASASI

Önceki gün yüzde 21.34’ten yüzde 22.03 bileşik seviyesine kadar yükselen gösterge kağıt faizi, dün de yurtdışı piyasalardaki negatif ortamın yanı sıra bunun yurtiçine yansımalarının dolar/YTL kotasyonlarını hızlı bir şekilde yukarı taşımasıyla yüzde 22.51’den günü tamamladı. ABD’de dün Hazine’nin şirketlerdeki batık pozisyonları satın almayı geri plana atarak tüketicilere destek sağlanması düşüncesini ön plana çekmesi yatırımcılarda bir tereddüt yaratırken, bunun etkisiyle piyasalar ciddi satış geldi. Buna bağlı olarak faizlerde bugün de yükseliş yönündeki hareketin devamı bekleniyor. Yüzde 23.20 - 23.40 aralığına doğru ise dengelenmenin ön plana çıkması muhtemel. Borçlarını geri ödeme konusunda sicili temiz olan Türkiye mevcut faiz seviyesi ile yabancı yatırımcılar için yavaş yavaş çekici bir konuma gelirken, muhtemelen önümüzdeki günlerde IMF ile bir anlaşma yapılıp yapılmayacağının netleşmesi faizlerde pozisyon alma iştahını netleştirecek.

Reklam
Reklam

DÖVİZ

Son iki gündür yurtdışı piyasalarda yeniden negatif bir ortama girilmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinde hızlı değer kayıplarını beraberinde getirirken, bankalararası dolar/YTL kotasyonları da bundan nasibini aldı.

[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

**](https://finans.mynet.com/doviz/)

Aynı günlerde yurtiçi dataların ekonomideki yavaşlamanın beklenene göre daha sert bir şekilde geliştiğini ortaya koyması da kotasyonlara olan talebi canlı tutarken, buna bağlı olarak önceki gün 1.5400’ten 1.6040’a yükselen kotasyonlar dün de 1.5850’i görmesinin ardından 1.6555’e ulaştı. Bugüne başlangıç ise 1.6625 civarından gerçekleşirken, ABD’de dün Hazine’nin şirketlerdeki batık pozisyonları satın almayı geri plana atarak tüketicilere destek sağlanması düşüncesini ön plana çekmesi yatırımcılarda bir tereddüt yarattı. Gün bazında 1.6250-1.7250 bandının etkili olabileceği öngörülüyor.

PARİTE

Piyasalardaki endişelerin son birkaç gündür ABD’de otomotiv sektörü öncülüğünde olmak üzere reel sektör şirketlerine doğru kayması global arenada yeniden güvenli liman olarak değerlendirilen ABD Doları’na talebi artırırken, bunun etkisiyle parite dünkü işlemlerde 1.2500’in altına kaydı. ABD’de dün Hazine’nin şirketlerdeki batık pozisyonları satın almayı geri plana atarak tüketicilere destek sağlanması düşüncesini ön plana çekmesi sonrasında bu sabahki ilk işlemler de benzer bir şekilde 1.2470 seviyesinden gerçekleşirken, bugün parite açısından önemli olan verinin ABD Hazine’sinin aylık açığı olacağı düşünülüyor. Almanya’da ise üçüncü çeyrek GSYH verisi yayınlanacakken, yatırımcılar daha çok yarınki Euro Bölgesi verisini görmeyi tercih ediyor. Gün bazında 1.2385-1.2615 aralığında kalınabilecekken, bütçe açığı verisi sonrasında ise paritede 1.3150-1.3250 aralığına doğru bu sefer kalıcı bir hareket bekleniyor.

Reklam
Reklam