Dün piyasa genelinde olumsuz bir görünümle karşılaştık. Dış piyasalardaki satışların etkisiyle güne satıcılı başlayan ve beklediğimiz gibi haftalık ortalama olan 42,700 desteğini de test eden İMKB-100 Endeksi, avrupa piyasalarında satışların derinlik kazanmasıyla bu destek seviyesinde de tutunamadı ve günü 42,422 puandan tamamladı, günlük değer kaybı ise yüzde 4,13 oranında gerçekleşti.
Bono piyasasında bileşik faizler yeniden yüzde 17,80’i yukarı kırdı, Euro/dolar paritesi 1,56’yı kırarak yeni tarihi zirve seviyelerini gördü, altın 1000 dolar tarihi zirvesini test etti, petrol fiyatları 110 dolara tırmandı. Uzun süredir yakından takip edilen Japon Yeni/dolar paritesinde trend desteği olan 100 seviyesi aşağı kırılım kaydetti ve 99,77 seviyesini gördü, bu etkilerle dolar/YTL kotasyonları ise 1,25 seviyesini yeniden gördü.
Avrupa piyasalarında yüzde 3’lere varan kayıplar vardı. ABD’den gelen perakende satış verilerinin ve ithalat fiyat artışlarının beklentilerin çok gerisinde kalarak olumsuz bir değerde çıkmasının etkisiyle ABD piyasaları da olumsuz bir başlangıç yaptı. Ancak iç piyasaların kapanışının ardından ABD piyasalarında toparlanma hakim oldu ve değer kazançlarıyla günü tamamladığını gördük. Bunda S&P’nin etkisi oldu. Standard & Poor's "global finans şirketlerinin subprime kaynaklı kayıplarının sonuna gelindiği ve subprime a dayalı menkul kıymet kayıplarının piyasa tahminlerin daha altında olan 285 milyar dolara ulaşabileceği" yönündeki açıklaması ABD piyasalarında olumlu algılandı.
Ancak sabah itibariyle ABD vadeli piyasalarında kar satışlarını görmekteyiz. Asya piyasalarında da kayıplarla karşılaşmaktayız. Bununda en önemli faktörünün Japon Yen'inin dolar karşısında değer kazanarak carry trade avantajını kaybetmesi olduğunu belirtelim. Şu anda parite 100 seviyesinde tutunmaya çabalıyor. 99,70 aşağıda önemini koruyor. Avrupa piyasalarında satıcılı ama yatay seyir izleyen bir vadeli piyasa görmekteyiz.
Dünkü kapanışlar ve bugünkü dış vadeli piyasalarında seyir nedeniyle güne dünkü satış baskısının azalacağı bir görünüm ve 42,600 seviyesinin destek olacağı bir açılış öngörmekteyiz. Bugün için haftalık ortalama olan 42,600 seviyesinin kuvvetli destek olarak çalışması teknik olarak önem taşıyacaktır. Gün boyunca ise, dış piyasalardaki gelişmelere odaklı dalgalı seyrin ise süreceğini beklemekteyiz. Gözler dış haber akışlarında olacağı bugünde ABD Şubat ayı TÜFE verileri önem taşıyan dış gündemi, Başkent Doğalgaz Dağıtım ihalesi ise iç gündemi oluşturmakta. Teknik olarak 42,600’ün altında diğer destek noktalarını sırasıyla 42,200 – 42,000 – 41,500, önemli direnç noktalarını ise 43,000 – 44,000 seviyeleri oluşturmakta.
14/03/2008