Piyasalarda tansiyon yükseldi, dolar 1.50'yi geçti

**Endeks güne direnç seviyelerini test ederek başladı. Saat 15:00 itibari ile dolar 1.50 civarında seyrederken, borsada kayıplar 900 puanı buldu.

**

Dün seans sonunda açıklanan ABD tüketici güven endeksinin beklenenden iyi gelmesiyle ABD borsaları sert bir yükseliş yapsada günü hafif alımlarla kapattı.

Alıcılı açılış sonrasında ABD vadeli piyasalarında yaşanan geri çekilmenin etkisiyle 46 bin 700 seviyesine kadar gerileyen endeks bir miktar toparlandı ve saat 15:00 itibariyle yaklaşık 900 puan kayıpla 47 bin 200 seviyesinde hareket ediyor.

Reklam
Reklam

Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Selçuk Özcan, geçtiğimiz haftalardaki hızlı yükselişler sonrasında 48 bin puan seviyesinin üzerine çıkmış olan endekste, bu seviyenin üzerinde tutunma çabasının gözlendiğini söyledi.

Hızlı yükselişler sonrasında gelinen seviyelerde endeks üzerindeki stresin artmış olmasının kar satışlarını beraberinde getirdiğini ifade eden Özcan, "Şu anda bu satışların karşılanmasına yönelik bir gayret var piyasada. Endeks 47 bin - 48 bin puan aralığında bu karşılama işlemini yerine getirmeye çalışıyor" dedi.

Genel olarak iyimser hava korunuyor. Her ne kadar global endekslerde stres artmış olsa da iyimserlik korunuyor olması nedeniyle bu çerçevede de geleceğe yönelik olarak olumlu beklentiler beslenmeye devam ediliyor. Analistler, küresel ekonomiye ilişkin olumsuz bir gösterge görene kadar bu iyimserliğin ve olumlu görümünün korunacağını düşünüyor.

DOLAR 1.50'Yİ AŞTI
Bankalararası piyasada en düşük 1.4871 TL, en yüksek 1.5079 TL seviyesini gören ortalama dolar/TL kuru şu anda saat 15:00 itibari ile 1.50 civarında bulunuyor.

Reklam
Reklam

Bir banka yetkilisi, döviz tarafında 1.50 TL seviyesinin önemli olduğunu ve piyasanın bu seviyenin üzerine çıktığını söyledi.

1.50 TL seviyesinin üzerine çıkılmasıyla hareketin hızlandığını, piyasada pozisyonların çok az olduğunu o nedenle de avro/dolar paritesine bağlı olarak hareketler gözlemlendiğini ifade eden yetkili, "Bu da hareketlerin biraz sertleşmesine neden oldu" dedi.

Uluslararası piyasalarda avro/dolar paritesi 1.4267 civarında.

Dolarda aşağı yönlü eğilimin biraz daha sınırlı göründüğünü ve yukarıda da ilk etapta 1.52 TL seviyesinin tutmasını beklediklerini ileten banka yetkilisi, bu seviyenini geçilmesi durumunda ise 1.55 TL seviyesine kadar bir hareket yaşanabileceğini iletti.

Yetkili, piyasada yönün biraz yukarı göründüğünü, aşağıda ise 1.4850 TL seviyesinin önemli olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.