Piyasalarda yine korku dalgası

ABD ve Avrupa borsalarındaki düşüş sonrasında Asya'da yüzde 4'e yakın düşüş görüldü. Petrol geriledi, altın rekor kırdı.

ABD ve Avrupa borsalarındaki ağır kayıpların ardından Asya borsaları da ABD ekonomisinin resesyona girdiği endişeleri ve Avrupa'daki bazı bankaların kısa vadeli fonlama sorunu yaşadıkları endişeleriyle yüzde 4'e varan oranlarda geriledi.

Yatırımcılar ABD ve Avrupa'daki ağır kayıpların ardından güvenli liman varlıklara yöneldi. Altın 1836.46 dolarla rekor kırarken, ABD'de Hazine tahvilleri de değer kazandı.

ABD borsaları dün, yeni bir resesyonun yaklaştığı kaygılarıyla sert kayıplarla kapandı. Seans içinde bir ara 528 puan gerileyen Dow Jones endeksi yüzde 3'ün, S&P 500 yüzde 4'ün, Nasdaq ise yüzde 5'in üzerinde kayba uğradı. Açılış öncesi Avrupa bankaları hakkında ortaya çıkan endişeler ABD borsalarının seyri üzerinde etkili oldu.

Reklam
Reklam

Nikkei endeksi yüzde 2.1, Japonya dışındaki Asya borsaları ise yüzde 2.9 düştü. En yoğun satışların yaşandığı elektronik hisselerinin ağırlıkta olduğu Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 4'ün üzerinde gerilerken, Tayvan borsası yüzde 2.7 düştü.

İMKB dünü yüzde 4.19 düşüşle tamamlamşıtı.

PETROL GERİLEDİ
Petrol, dünyanın en büyük tüketicisi ABD'de talebin zayıflayacağına dair kaygılarla dünkü kayıplarını devam ettirdi. Fiyatı 106 dolara inen Brent petrolü, ay başından bu yana yüzde 9'u aşan kayıplarla, Mayıs 2010'dan beri en kötü performansı gösterdi.

ALTINDA REKOR
Altın, ABD'de bozulan ekonomik görünüm ve Avrupa bankalarının durumu hakkındaki endişelerle artan güvenli liman arayışı nedeniyle art arda ikinci seansta da rekor kırdı. Yüzde 1'in üstünde değer kazanan altının onsu 1844.66 dolara kadar yükseldi.