İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, Cuma günü ikinci seans kapanışına göre 4,42 puan azalarak 42.030,28 puan seviyesinde açıldı.
Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,01 oranında değer kaybetti.
Bugün piyasalarda yurt dışına bağlı sıkışık ve dalgalı seyir izlenmesi bekleniyor.
Bugün global piyasalarda açıklanacak çok önemli veri bulunmuyor.
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)
Piyasaları etkilemesi beklenen en önemli şirket haberi, ABD seansı öncesinde açıklanacak olan en büyük bono garantöründen MBIA’nın 1.çeyrek bilançosu (Beklenti: -1,38 dolar) olacak.
Petrol fiyatları Cuma günkü seyrini sürdürüyor.
43400 direnç seviyesini geçemeyen endekste bu hafta, satış baskısının devam etmesi durumunda 41000, kırılması halinde 39400 desteklerinin öne çıkacağı ifade ediliyor.
Aşırı satış bölgesinde olduğu düşünülen İMKB'de tepki hareketlerinin yaşanması halinde öncelikle 43400 direnci kırılması gerekiyor. Daha sonrasında ise 44900 seviyesinin hedeflenebileceği kaydediliyor.
Bu hafta özellikle ham petrol fiyatının 125 doları geçmesi nedeniyle emtia fiyatlarını yukarı taşıması, bunun da enflasyon üzerinde baskıya neden olması sonucu piyasalarda olumsuzluk yaratmaya devam edebileceği belirtiliyor. Dış piyasalarda yaşanan bu gelişmelerin İMKB’ye etkisinin olumlu gelişmelere yeterince tepki verememesi ve olumsuz olanlara ise sert tepki vermesi yönünde gerçekleştiği görülüyor.
Analistler, özellikle siyasi belirsizlik ile yüksek cari açık riskinin İMKB’nin performansında etkili olmaya devam edeceğini belirtiyor. Türk Telekom hisselerinin piyasada işlem görmeye başlaması ve hafta içerisinde sert düşüşler yaşayan İMKB’nin tepki çıkışı yapmasının beklenebileceği kaydediliyor.
DÖVİZ
1.2458’i görmesinin ardından geçen haftanın ikinci yarısında alım ağırlıklı işlemlere sahne olan ve bunun paralelerinde haftayı 1.2675 seviyesinden tamamlayan bankalararası dolar/YTL kotasyonları, yeni haftaya da 1.2625-1.2650’ten gerçekleşen işlemlerle başladı.
Türk Telekom halka arzında talep toplama sürecinin tamamlanmasıyla beraber, döviz piyasasında son 2 haftadır yaşanan beklentilerin üzerindeki satış baskısının biraz daha azalacağı düşünülüyor.
Bu bağlamda yurtiçinde faizlerden kaynaklı tedirginliğin bu hafta kotasyon fiyatlamalarında kendini daha aktif bir şekilde hissettirebileceğini belirten analistler, yurtdışı piyasalarda geçen hafta yaşanan bozulmanın devamı durumunda da kotasyonların bunu yine daha hızlı bir şekilde fiyatlamalara sokacağını vurguluyor. Günlük bazlı işlemlerin 1.2550-1.2850 bandında gerçekleşeği öngörülüyor.
[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN
**](https://finans.mynet.com/doviz/)
PARİTE
Avrupa ve İngiltere MB'nın kısa vadeli faizleri değiştirmemeleri ve açıklamalarında global enflasyon konusuna vurgu yapmaları, enflasyonla mücadele bağlamında Avrupa Kıtası’nda yüksek faiz politikasının süreceğini işaret ediyor.
Bunun etkisiyle geçen haftanın ilk yarısında 1.5286’yı gören parite, daha sonraki dengelenmeyi 1.5765 civarından sağlarken, 1.5200-1.5750 bandının hangi yöne doğru aşılacağı konusunda ise somut bir işaret ortaya konamamış olduğu belirtiliyor.
Bu hafta ABD kanadından yaşanacak yoğun data ve haber akışı etkili olacak. Bloomberg’de yer alan bir analize göre Aralık 2005’ten beri parite traderları ilk defa ABD Doları’nın kuvvetleneceğine ihtimal vermeye başladı.
TAHVİL - BONO PİYASASI
Geçen hafta en yüksekte yüzde 20.01’i gören ve daha sonra kar satışlarıyla yüzde 19.70-19.80 civarında yatay ağırlıklı kalan gösterge kağıt faizinin, bu hafta Perşembe günkü TCMB PPK Toplantısı öncesinde yine benzer bir görünüm yaşayacağı düşünülüyor.
50 baz puanlık faiz artırımının beklendiği ve muhtemelen bir sonraki toplantıya yönelik olarak da temkinli mesajların verileceği PPK Toplantısı öncesinde, genel olarak yüzde 19.00 üzerindeki işlemler korunarak ana hareket marjı yüzde 19.00-20.20 bandı olacağı vurgulanıyor. Hafta boyunca gözler ABD’deki yoğun data ve haber akışında bulunacakken, günlük bazda ise yüzde 19.60-19.85 bandının etkili olabileceği kaydediliyor.
HAFTANIN GÜNDEMİ
Yurtiçinde Perşembe Şubat ayı İşsizlik Oranı (Önceki:yüzde 11.3), Cuma günü ise Nisan ayı Tüketici Güveni (Önceki:82.0) rakamları açıklanacak. Ayrıca Perşembe PPK’nın Faiz Toplantısından çıkacak karar beklenecek.
ABD’de Pazartesi Nisan ayı Hazine Bütçesi, Salı Nisan ayı Perakende Satışlar (Beklenti: yüzde 0.2), Mart ayı Sanayi Stokları (Beklenti: yüzde 0.5), Çarşamba Nisan ayı Çekirdek TÜFE (Beklenti: yüzde 0.2) ve TÜFE (Beklenti: yüzde 0.3) ile Ham Petrol Stokları Perşembe İşsizlik Başvuruları (Beklenti: 365 bin), Mayıs ayı NY Empire State Index (Beklenti:1.0), Net Dış Alımlar (Önceki: 72.5 milyar dolar), Nisan ayı Kapasite Kullanımı (Beklenti: yüzde 80.2), Nisan ayı Sanayi Üretimi (Beklenti: yüzde -0.2), Mayıs ayı Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Beklenti: -20), Cuma Nisanayı İnşaat İzinleri (Beklenti: 912 bin), Nisan ayı İnşaat Başlangıçları (Beklenti: 940 bin) ve Mayıs ayı Birincil Michigan Güven Endeksi (Beklenti:63)
İngiltere’de Pazartesi Mart ayı Dış Ticaret, Salı Nisan ayı TÜFE (Önceki: yüzde 0.4), Çarşamba Mart ayı ILO İşsizlik Oranı (Önceki: yüzde 5.2) verileri açıklanacak.
AB’de Çarşamba Mart ayı Sanayi Üretimi (Önceki: yüzde 0.3), Perşembe Nisan ayı TÜFE (Önceki: yüzde 1.0), 1.çeyrek GSMH (Önceki: yüzde 0.4)
Japonya’da ise Çarşamba Mart ayı Cari Denge, Cuma 1.çeyrek GSMH (Beklenti: yüzde 0.6) ve Nisanay ına ait Tüketici Güveni (Önceki: 37.0) verileri açıklanacak.