Piyasaların gözü Bernanke'de

Dün Yunanistan'ın güvenoyunu alması sonrasında bugün de ABD'de faiz kararı sonrası Bernanke'nin tonlaması takip edilecek.

Piysaların dün yaşadığı yükseliş yersiz çıkmadı ve Yunan hükümeti güvenoyu aldı. Şimdilik bir hafta için rahat nefes alma imkanı sağlamış olan Yunan Hükümetinin asıl sınavı haftaya reçetenin muhalefetinde desteği ile kabul ettirmek. Almanya bu sefer dah tepkili yaklaşıyor. Merkel 24 ay evvel aynı tahhütleri veren Yunanistan konusunda endişeli.

Güvenoyu alacağı inancı ile dün sert yükselişlere sahne olan piyasalar yeni günde de pozitij açıldı.

Dün ABD borsaları yüzde 1-2 yükselişle kapandı. Dün başlayan FED toplantısı bugün TSİ 19.30'da açıklanacak ama asıl beklenti FED Başkanı Ben Bernanke'nin konuşması olacak. Bernanke'nin QÊ3 açıklaması yapması beklenmezken piyasaların moralini yüksek tutmak için tahviller tarafında açıklama yapabileceği konuşuluyor. Toplantıda 2.3 trilyon dolar piyasalara enjekte eden Bernanke'nin istihdam ve konut tarafında hala başarı sağlayamaması eleştrilecek. ;

Reklam
Reklam

VIX volatilite endeksi yüzde 7´den fazla düşüşle 19 seviyesinin altına indi.

Çin'de ekonomik endişelerle satış yaşanırken, MSCI Asya Endeksi % 1.4'lük dünkü kazancının yanında bugün de % 0.3 primli. MSCI'nın yaptığı değerlendirme sonunda Tayvan ve Güney Kore, Gelişen Piyasa kategorisinden Gelişmiş Piyasa'ya terfi edemediler.

İçeriye dönüldüğünde de Yunanistan kayneklı yükseliş yaşayan İMKB günü 62 bin puanın üzerinden kaparken esas sert hareketlilik kurlar tarafında yaşandı dolar/TL yeniden 1.61'li seveiyelere yükselirken sepet kur 1.96'ya kadar yükseldi.

Yeni günde açılışla sepet tarafında 1.9640 seviyesi görülürken dolar/TL 1.61'den dönerek 1.6066'dan işlem görürken Euro-dolar paritesi 1.437, dolar-yen paritesi de 80.26 seviyesinden işlem görüyor.

Petrol sakin, NY WTI 93.6, Brent 111.5 dolarda. Altın 1547 dolara yakın, gümüş 36 doların üzerinde.