İşte son 17 yılda defalarca alınan tek taraflı ateşkes kararlarının öyküsü...
PKK bugüne kadar uzanan kanlı eylemlerini 22 Mart 1990'dan itibaren düzenlemeye başladı.
Elazığ'da kaçırdığı 9 mühendisi kurşuna dizen PKK, bu tarihten itibaren okul yaktı, öğretmenleri hedef seçti.
Kadın, çocuk, köylü, asker demeden saldırılarını artırarak sürdürdü. Son 17 yılda PKK aldığı her ateşkes kararını kanlı saldırılarla bozdu.
PKK'nın ilk ciddi ateşkes duyurusu 20 Mart 1993'te Turgut Özal'ın girişimiyle geldi. Ancak ateşkesin iki ay daha uzatıldığı açıklamasının hemen ardından Özal hayatını kaybetti.
Ateşkesi bozan PKK, tarihler 24 Mayıs 1993'ü gösterdiğinde en kanlı saldırısını düzenledi. Elazığ-Bingöl karayolunda 33 askeri kurşuna dizdi.
Sancılı geçen iki yılın ardından 15 Aralık 1995'te PKK ikinci kez ateşkes ilan etti. Kuzey Irak'a operasyon düzenlenmesi üzerine PKK bu ateşkesi de deldi.
1998 yılının 1 Eylül'ünde yani Dünya Barış Günü'nde üçüncü ateşkes geldi.
Abdullah Öcalan, 9 Ekim 1998'de Suriye'den ayrılmak zorunda kalsa da ateşkes bir süre daha devam etti. Ancak uzun sürmedi. Bir yandan Öcalan'ın çevresinde daralan çember, diğer taraftan ordunun PKK'ya yönelik kapsamlı operasyonları bu ateşkesi de fiili olarak sona erdirdi.
15 Şubat 1999'da Abdullah Öcalan'ın yakalanması ile birlikte terörün biteceği düşünüldü. 1 Eylül 1999'da Öcalan'ın PKK'ya Türkiye'yi terk etme çağrısı yapması bu umut ışığını yeşertmişti.
PKK'nın silah kullanmadığı dönem tam 5 yıl sürdü. Askeri operasyonları ve Kürt sorununa kayıtsız kalındığını savunan örgüt, 1 Haziran 2004 yılında tekrar silaha sarıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, birkaç gün sonra Diyarbakır'a yaptığı ziyarette, "Kürt sorunu vardır'' dedi.
Geçmişte hatalar yapıldığını söyleyen Erdoğan, "Bunlarla yüzleşmeye hazırız. Sorunu demokrasi ve refah artışıyla çözeceğiz" demişti.
2009 yılına gelindiğinde PKK yine ateşkes ilan etti. "Açılım" sürecinin rüzgarında Öcalan'ın çağrısıyla Kandil ve Mahmur'dan yola çıkan gruplar Habur Sınır Kapısı'ndan davul zurna eşliğinde girdi.
Ancak bu giriş açılım rüzgarını kesti. PKK bu yıl yine mayıs ayı sonunda kendi ilan ettiği ateşkesi bozdu, kanlı eylemlerine yeniden başladı.
Türkiye demokratik açılım sürecinin başladığı 2009 yılında ''135'' şehit verdi.
Referandum sürecinde 20 Eylül'e kadar tek taraflı ateşkes kararı alan PKK'nın bu tarihten sonra ne yapacağı şimdi merakla bekleniyor. Güneydoğu'da boykotla sonuç alan BDP ise, ateşkesin devamı için Başbakan'ı uyarıyor.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "20 Eylül'den önce PKK ve Öcalan ile temas kurulabilir" mesajı ve Abdullah Öcalan'ın "13 Eylül'den sonraki gelişmelere bakmak gerekiyor" sözleri de ateşkesin pamuk ipliğine bağlı olduğunu gösteriyor.