"PKK ateşkese hazır" iddiası

BERLİN (İHA) - Frankfurter Rundschau gazetesinin 3 Haziran 2005 tarihli sayısında, Gerd Höhler imzasıyla ve "PKK Ateşkese Hazır" başlığı altında yayımlanan yazıda, terör örgütü PKK'nın ateşkese hazır olduğu iddia edildi.

Haberde, "PKK'nın önde gelen bir komutanının, Türk Hükümeti'ne ateşkes teklif ettiği" bildirildi. Ancak bunun öncesinde, silahlı güçler ile jandarmanın, teröristlere karşı operasyonlarını durdurması gerektiği öne sürüldü.

Gazete, terör örgütü PKK'nın sözde komutanı Murat Karayılan'ın, Özgür Politika gazetesindeki "Operasyonu durdurun, diyalog kapısını açın, o zaman biz de silahları susturacağız" sözüne yer verdi. Terör örgütü PKK'nın doğrudan görüşme talep etmediğini, fakat hükümetin, "partiler, siyasi gruplar ve Kürt bölgelerindeki seçilmiş Kürt temsilcileri ile sorunlarını çözmek için görüşmesini istediği" belirten Karayılan, hükümetin bu diyaloğu reddetmesi halinde, örgütün saldırılarını arttıracağı tehdidinde bulunuyor.

Reklam
Reklam

Şimdiye dek teröristlerle pazarlığı kesinlikle reddeden Türk Hükümeti ve ordunun, teröristlerin koşulsuz teslim olmalarını istediği kaydedilen yazıda, "PKK, lideri Abdullah Öcalan'ın 1999'da yakalanmasının ardından, onun ısrarıyla tek taraflı olarak ateşkes ilan etmişti. PKK'nın 1984'de başlattığı silahlı mücadele o zamana dek, resmi açıklamalara göre yaklaşık 38 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Fakat PKK 2004'ün yazında, hükümetin karşılık vermediği gerekçesiyle ateşkese son verdi. Bu yılın başından itibaren Türkiye'deki Kürt bölgesindeki saldırı ve çatışmalar yeniden artmaya başladı. Türk İstihbarat Teşkilatı'nın tespitlerine göre, geçtiğimiz aylarda en az 2 bin PKK'lı, Kuzey Irak'tan Türkiye'nin güneydoğusundaki üslerine geçti. Kuzey Irak dağlarında hala 3 bin PKK savaşçısının olduğu tahmin ediliyor" denildi.

Hükümetin verdiği bilgiye göre, Mayıs'ta Türkiye'nin güneydoğusunda, terör örgütü PKK saldırı ya da çatışmalarında 10 asker ve polis öldürüldü. Geçtiğimiz Cuma günü Diyarbakır'da, muhtemelen terör örgütü PKK'nın yerleştirdiği mayın üzerinden arabalarıyla geçen 2 Türk askeri ile 2 sivil öldü. Bunun öncesinde, Kürt asilerin Batman ilinde orduya ait bir araca açtıkları ateş sırasında, 2 asker ile devletten maaş alan köy korucusunun 2 yakını öldürülmüştü.

Reklam
Reklam

Yazıda, gayriresmi açıklamalara göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu arada Türkiye'nin güneydoğusundaki birliklerde asker sayısını 100 bine çıkardığı, buna ilaveten 2 bin askerin de Kuzey Irak'taki sınır bölgesini denetlediği ifade edildi. Türk Hükümeti'nin Kuzey Irak'taki PKK'lılara müdahale etmeleri için Irak'taki ABD silahlı güçlerine ve Irak Ordusu'na yaptığı talepler şimdiye kadar az yankı buldu. Terör örgütü PKK'nın sözde komutanı Karayılan ise, Irak Ordusu'nun örgütüne karşı operasyon düzenleyeceğini düşünmüyor ve gerekirse kendini savunacağını söylüyor. Özgür Politika da Karayılan'ın şu sözlerine yer veriyor; "Böyle bir şey olursa, kendimizi savunuruz ve direniş mücadelemizi genişletiriz".