'PKK çekildiği gibi geri gelebilir'

PKK’yı yakından izleyen ABD’li uzmanlardan Aliza Marcus, “Hükümetin, politik alana geçiş yapmak istediğini açıklayan PKK'nın taleplerine cevap vermesi gerekeceğini” savundu.

Prof. Henri Barkey de, sürecin Türkiye'yi birleştirirken, Irak'ı bölebileceği görüşünü öne sürdü.
PKK liderlerinden Murat Karayılan’ın örgütün 8 Mayıs’tan itibaren Türkiye’den çekileceği yönündeki açıklamasının ardından “gözlerin hükümetin atacağı adımlarda olacağı” değerlendirmeleri yapılıyor. ABD’li uzmanlar, bundan sonra “Topun, Erdoğan’ın sahasında olacağı" konusunda birleşiyor.
PKK’yı yakından izleyen ABD’li uzmanlardan Aliza Marcus, BBC tarafından yansıtılan açıklamalarında “Hükümetin, askeri alandan politik alana geçiş yapmak istediğini açıklayan PKK/KCK'nın taleplerine cevap vermesi gerekeceğini” kaydederken, Prof. Henri Barkey de, sürecin Türkiye'yi birleştirirken, Irak'ı bölebileceğini savundu.
**-“TÜRKİYE’NİN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİREBİLECEK DÖNÜM NOKTASI”-**
Washington'da Kürt sorunu konusunda fikrine başvurulan uzmanlardan, Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Henri Barkey, “çekilme” çağrısını 1993'ten beri "ilk ciddi barış açılımı" olarak tanımladı ve gelişmelerin başarıyla sürmesi ve tamamlanması halinde “Türkiye'nin yönünü değiştirecek bir dönüm noktası” olarak gördüğünü açıkladı.
**-“IRAK’I BÖLEN BİR HAMLE”-**
Geçmişte ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Orta Doğu ve Türkiye alanında analist olarak görev yapan Barkey, barış süreci için "Türkiye'yi birleştiren ama Irak'ı isteyerek veya istemeyerek olsa da bölen bir hamle” görüşünü de öne sürdü. Türkiye'nin tarihindeki en büyük sorunun Kürt sorunu olduğunu hatırlatan Barkey, çözüm süreciyle birlikte hem iktisadi hem de politik anlamda bölgesel ve global alanda Türkiye'nin etkisinin artacağını, aksi halde, nüfusunun yüzde 20'si ile barışık olmayan ülkenin etkisinin her zaman sınırlı kalacağını kaydetti.
**-“WASHİNGTON BUNDAN SONRA SÜRECİ DAHA YAKINDAN İZLEYECEK”-**
Barkey, Washington bundan sonra mecburen barış sürecini daha yakından takip edeceğini çünkü bu sürecin Irak'a isteyerek veya istemeyerek çok derin etkileri olacağını düşünüyor. Bu gelişmelerle birlikte, Irak'taki bütün dengelerin değişebileceğine dikkat çeken Barkey, Kürtlerle barışmış bir Türkiye'nin "sadece Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne değil, Kuzey Irak'taki Türkmenlere ve Sünnilere daha çok hitap edeceğini” ifade etti. Barkey, Türkiye'deki Kürt sorununa çözüm girişimi için de “Türkiye'yi birleştiren ama Irak'ı isteyerek veya istemeyerek olsa da bölen bir hamle” görüşünü de öne sürdü.
**-“PKK ÇEKİLDİĞİ GİBİ GERİ GELEBİLİR”-**
80'li yılların sonundan beri PKK'yı yakından izleyen ve örgüt üzerinde çalışmaları ile tanınan Aliza Marcus ise, “çekilme” çağrısına temkinli yaklaşıyor. Marcus'a göre asıl önemli olan bundan sonra hükümetin PKK'nın çekilme hamlesine vereceği karşılık.
Aliza Marcus, ABD'nin özellikle Karayılan'ın üçüncü adım olarak tanımladığı silahsızlanma sürecinde rol oynaması gerektiğini düşünüyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından atılması gereken adımların başında TBMM'de gerekli yasal çerçevenin oluşturulmasının olduğunu söyleyen Marcus, daha sonra KCK tutuklularının serbest bırakılması veya PKK bayrağı altında siyaset yapılmasına izin verilmesi gibi oldukça zorlu adımlar gündemde olacağını belirtti. Bu bağlamda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki aylarda bu reformları yapmaktaki “başarısı”nın önemine işaret eden Marcus, “PKK militanlarının Türkiye'den ayrıldıkları gibi geri gelmeleri her zaman mümkün” uyarısında da bulundu.
Anahtar Kelimeler: