BAĞDAT (İHA) - Irak hükümeti, bölücü terör örgütü PKK unsurlarının sınırdan Türkiye'ye sızmalarını önlemek için iki ülkeyi ayıran 540 kilometrelik Kuzey Irak hattına gözetleme ve takip kuleleri inşa ediyor.
Başbakan Nuri el-Maliki'nin Türkiye'den sorumlu danışmanı ve Hükümet sözcüsü Ali el-Debbağ'ın verdiği bilgiye göre, merkezi hükümetin örgüte yönelik sürdürdüğü mücadele kapsamında inşasına başladığı toplam 28 ayrı gözetleme kulesinin, PKK unsurlarının hareket kabiliyetini termal kameralarla yakından izleyip, Türk tarafına bildirerek doğrudan müdahale fırsatı sunacak.
Türkiye, İran ve Irak üçgenindeki Fişhabur bölgesinden başlayan haberleşme ve gözetleme kulelerinin, Serazire'ye kadar uzanan dağlık alana kadar gideceği belirtiliyor. Maliki'nin imzasıyla hayata geçirilen projenin, yasadışı örgütle mücadele stratejisinin yeniden belirlendiği ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da katıldığı 19 Kasım'daki tarihi terör zirvesinden sonra ele alındığı öğrenildi.
TÜRKİYE "PEŞMERGE NÖBET KULÜSİ" SANMIŞ Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimi ile merkezi hükümeti karşı karşıya getiren bu projenin, Türkiye'yi de telaşlandırdığı, Ankara'nın söz konusu kuleleri ilk etapta "Peşmerge kuleleri" sanarak önce karşı koyduğu, ancak yanlış anlaşılmanın ortadan kaldırılması ile birlikte izleme kulelerine izin verdiği bildirildi.
ABD ve Türkiye ile birlikte kuzeydeki Kürt yönetiminden Kerim Sincari ile Hasro Muhammed Gul'ün Irak adına katıldığı toplantının askeri kanadını temsil eden Irak Ordusu Sınır Muhafız Birliği Komutanı General Muhsin Abdülhasan, gözetleme kulelerine ilişkin İHA'ya yaptığı açıklamada, toplam 28 ayrı kuleden oluşacak gözetleme merkezinin yakın tarihte sona ereceğini belirtti.
KARAR BAĞDAT'TAKİ "TERÖR ZİRVESİ"NDEN SONRA ALINDI
General Abdülhasan, terör örgütü PKK'nın barındığı bölgenin çok sarp ve asi kayalarla çevrili olduğunu, bölgedeki olumsuz koşullara rağmen örgüte yönelik mücadelede gerekli adımların atıldığını ifade etti.
Örgütün işgalden önce de aynı bölgede barındığına dikkat çeken Iraklı askeri yetkili, "Buna karşın Bağdat'taki üçlü zirvenin ardından terörle mücadele hızla ilerliyor. PKK'nın varlığını sona erdirmek için karalı adımlar atıyoruz. Kulelerin inşası sırasında Türkiye'den, 'Bunlar Peşmerge kulesi' şeklinde itirazlar geldi. Ancak gözetleme kulelerinin merkezi hükümetin kontrolünde olduğunu ve içinde merkezi güçlerin bulunacağını bildirdikten sonra yanlış anlaşılma ortadan kalktı. Türkiye sınırında
oluşturduğumuz bu kulelerde bin 500 uzman güvenlik timi görev alacak. Herhangi bir olay karşısında bu merkezlerden Türkiye tarafındaki karakollara ve kulelere doğrudan acil uyarı sinyali gidecek" dedi.
Söz konusu gözetleme kulelerinin bir diğer işlevinin ise iki ülke arasındaki kaçakçılığı önlemeye yönelik olduğunu belirten askeri yetkili, PKK'nın kışlık barınaklarının ve lojistik ihtiyaçlarının tümüyle kesileceğinin altını çizdi.
SURİYELİ ASİLERE HENDEK ÖNLEMİ
Irak Ordusu Sınır Komutanı General Abdülhasan, Suriye sınırından Irak'a sızmaya çalışan işgal karşıtı asi gruplara yönelik de bir dizi tedbir aldıklarını, bu isyancılara yönelik hendek formülünü geliştirdiklerini kaydetti. Askeri yetkiliye göre, Ramadi'ye bağlı el-Rabia'dan başlayacak hendeği 19 kilometre uzunluğunda, derinliğinin ise 2 metre 40 santim civarında olacağı vurgulanıyor. Kazılması planlanan hendeğin genişliğinin ise 3 metre ebadında olacağı kaydediliyor.
El-Rabia'dan başlayacak olan hendeği geçtiğimiz ay Amerikan güçlerinin Irak-Suriye sınırında gerçekleştirdiği ve 8 sivilin ölümüyle sonuçlandığı saldırı bölgesi olan Fırat Vadisi'ne kadar uzanacağı ifade ediliyor. Hendeğin bazı bölgelerine elektronik uyarı sistemi yerleştirileceği de gelen bilgiler arasında.