"PKK, ortak sorun"

ANKARA - ABD Dışişleri Bakan Yardımcısına vekalet eden Matt Bryza, "terör örgütü PKK'nın Türkiye, ABD ve Irak'ın ortak sorunu olduğunu" söyledi.

Ankara'daki temasları çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı'na gelen ve Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve diğer yetkililerle yaklaşık iki saat görüşen Bryza, temaslarının ardından basına açıklama yaptı.

Görüşmelerde terör örgütüne ilişkin konuların ağırlıklı olarak ele alındığını ifade eden Bryza, "Avrupa ve Irak'taki terörist varlığın ortadan kaldırılması için ellerinden geleni yapmaya kararlı olduklarını" belirtti.

Reklam
Reklam

Bryza, terör örgütü PKK ile ilgili konuların egemen Türkiye ile egemen Irak arasında çözümleneceğini ve bu süreçte ABD'nin diplomasi, hukuk ve güvenlik konuları da dahil olmak üzere elinden gelen tüm katkıyı yapacağını kaydetti.

PKK'nın Avrupa'daki varlığına ilişkin bir plan hazırladıklarını da belirten Bryza, Avrupa'daki terör örgütü mensubu ve yandaşlarının adaletin önüne çıkarılması için çalışmalar yaptıklarını, bu alandaki çalışmalarda Türkiye ile ABD arasında daha fazla işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bryza, şunları kaydetti:

"PKK'yı hepimizin ortak çalışarak çözeceği bir sorun olarak görüyoruz, ama konunun çözümü için öncelikli olarak egemen Türkiye ile egemen Irak hükümetleri birlikte çalışmalıdır. Eğer, sorunu çözmeye çalışan temel güç olursa, bu Irak hükümetinin egemenliğine zarar verebilir, ki bu da Irak'ın bütünlüğünü zedeler. Elimizde sihirli bir değnek yok. Bu karmaşık bir sorundur. Türk Silahlı Kuvvetleri, ABD Silahlı Kuvvetleri gibi dünyadaki en iyi askeri yapılanmalardan biridir. Askeri çözümler PKK sorununun tamamen cevabı olamaz, parçası olabilir. PKK sorununun tüm boyutları üzerinde çalışıyoruz."

Reklam
Reklam

"Kimi zaman yaklaşımlarımızda taktiksel farklılıklar olsa da stratejik olarak tamamen aynı yöndeyiz" diyen Bryza, temasları sırasında stratejik işbirliğinin bir kez daha teyit edildiğini ve çalışma grupları, ortak projeler aracılığıyla sözlerin eyleme dönüştürülmesinin yollarını görüştüklerini kaydetti.

Görüşmelerde olumlu hava yakaladıklarının altını çizen Bryza, "İlişkilerimizde birçok kişinin gözlemlediği gerilim geride kaldı" diye konuştu.

Bryza, bugünkü temasları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bulunduğunun hatırlatılması ve ziyaretinin amacının sorulması üzerine, "Diyanet, bize ve Avrupa hükümetlerine, yeni gelen bu Müslüman nüfusların bu gelenekleriyle bağlarını yeniden oluşturmaları konusunda yardımcı olabilir" dedi.