'PKK terörü konusunda taahhüdümüz var'

ANKARA (İHA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Nicholas Burns, ABD'nin PKK terörizmi konusunda taahhütleri doğrultusunda davranmaya devam edeceğini belirterek, Mahmur Kampı'na yapılan baskının, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelen terör saldırılarının sona erdirilmesi için önemli bir çabanın başlangıcı olmasını umduklarını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere bugün Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Nicholas Burns'u TBMM'deki makamında kabul etti. Meclis çalışmaları nedeniyle yaklaşık 40 dakika gecikmeli başlayan görüşme 1 saat 15 dakika sürdü.

Reklam
Reklam

Görüşmeye ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da katıldı. Müsteşar Burns, görüşmenin ardından TBMM Şeref Salonu'nda bir açıklama yaptı.

Burns, görüşmede Başbakan Erdoğan'a, ABD Başkanı Bush ve bakanların müttefiklik dayanışması, Afganistan'da gösterdiği işbirliği, Lübnan halkına yaptığı yardımlar ve İsrail-Filistin ihtilafı konularında verdiği destekler için Türkiye'ye teşekkür mesajını ilettiğini söyledi.

Irak'taki sıkıntılı durum hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Burns, ABD'nin Türkiye'nin PKK saldırıları nedeniyle verdiği can kaybından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Türkiye'yi anladıkları konusunda Başbakan Erdoğan'ı ikna ettiğini ifade etti. PKK'nın Türkiye'ye yaptığı saldırılar ve PKK terörizmi konusunda ABD'nin taahhütleri doğrultusunda davranmaya devam edeceğini kaydeden Burns, Türk ve Irak hükümetleri ile birlikte bu konuda gerekli etkili adımları atacaklarını söyledi.

Burns, ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın ABD'nin terörle mücadele koordinatörü emekli Orgeneral Ralston'dan hem Türk hükümeti hem de Irak yetkilileriyle görüşerek bu konuyu kısa sürede çözümleyebilmesi için bölgeye biran önce geri dönmesini istediğini açıkladı. Mahmur Kampı'na dün yapılan baskının bu kampın kapatılması noktasında önemli bir başlangıç olduğunu vurgulayan Burns, PKK'nın Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yaptığı terör saldırılarının durdurulması açısından da bu baskının olumlu bir çabanın başlangıcı olduğunu umduklarını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Görüşmede Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını kaydeden Burns, BM Genel Sekreterliği'ne yeni bir ismin atanmasıyla birlikte bu konuda BM'nin çabalarının olumlu sonuçlar vereceğini umduklarını ifade etti. Burns, ABD'nin bu konuda taraflarla bağlantısını sürdüreceğini ve aktif olarak bu sürece dahil olacağını bildirdi. Burns, yarın Dışişleri Bakanı Gül ve Dışişleri yetkilileriyle bu konuları ele alacaklarını dile getirdi.

Açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Burns, Kuzey Irak'taki PKK varlığının ortadan kaldırılması için hangi adımların atılacağı sorusu üzerine, Başbakan Erdoğan'a ABD'nin Türkiye'yi bu konuda desteklemeye devam edeceğini ilettiğini kaydetti. Burns, "Biz PKK'yı tanımıyoruz. PKK'nın merkez ve ofislerini kapatmak için çaba göstermeye devam ediyoruz. Bunun başarılabilmesi için de diğer ülkeler üzerindeki etkimizden yararlanmaya çalıştık. Bu konuda bir çözüme ulaşma yollarını arıyoruz. Biz, Türkiye'nin yanındayız" şeklinde konuştu.

Burns, Kerkük'te yapılması öngörülen referandum konusunda ABD'nin tavrının sorulması üzerine, bu konuları yarın Dışişleri Bakanı Gül ile görüşeceklerini ifade etti. Bu konunun ne kadar hassas olduğunu bildiklerini dile getiren Burns, Irak ve Türkiye arasında da bu konuda görüşmelerin olduğunu kaydetti. Burns, "Bu, Iraklılar için de çok önemli bir konu. ABD, bu konudaki kararı Irak'a bırakmak durumunda çünkü Irak egemen bir ülke. Bu konu onların hükümetini ilgilendiriyor. Elbette bu konuda görüşmeler devam edecektir. Türkiye'nin de yorumlarını dinlemeye hazırız ama sonuç olarak bu Iraklılar'ın karar vereceği bir konu" dedi.

Reklam
Reklam