Pkk Üyelerinin Çekilme Süreci

PKK'lı grupların sınırların dışına çekilme sürecini izlemek için çeşitli dernek ve sivil toplum kuruluşu (STK)...

PKK'lı grupların sınırların dışına çekilme sürecini izlemek için çeşitli dernek ve sivil toplum kuruluşu (STK) üyeleri tarafından oluşturulan 'Çekilme Sürecini İzleme Komisyonu'nun Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Dağlıca bölgesinde yaptıkları incelemeler sırasında, bir grup PKK’lının karlı dağlardan Kuzey Irak’a doğru gittikleri görüldü.

'Çözüm süreci' kapsamında 8 Mayıs itibarıyla ülke dışına çıktıkları açıklanan PKK'lıların çekilme sürecini izlemek amacıyla Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Meya-Der, Tuhad-Der, Kurdi-Der, Cilo Doğa Derneği, Kadın Meclisi, Kadın Kooperatifi, Barış Anneleri, İHD ve Mazlum-Der’den birer kişinin katılımıyla komisyon oluşturuldu. Oluşturulan ekip, bu kapsamda Yüksekova-Kuzey Irak sınırında ve ilçeye 65 kilometre mesafede bulunan Dağlıca bölgesindeki İkiyaka köyüne giderek incelemelerde bulundu. Komisyon üyelerinin incelemeleri sırasında 4 kişilik PKK’lı bir grubun İkiyaka köyündeki Sat Dağı zirvesinden Kuzey Irak’a doğru gittikleri görülürken, komisyon üyeleri de PKK’lıların çekilme anını izledi.

Reklam
Reklam

Komisyon üyeleri daha sonra, çatışmaların sık sık yaşandığı bölgelerde buldukları mermi kovanlarını ve şarapnel parçalarını basın mensuplarına gösterdi.

Burada köylüler ile yaptıkları görüşmenin ardından Sat Dağlarının eteklerine kadar giden ekip, ardından bir basın açıklaması yaptı. Komisyon adına açıklama yapan BDP İlçe Başkanı Nail Durmaz, 8 Mayıs tarihi itibarı ile PKK'nın sınır dışına çekilmesi ile başlayan sürecin devam ettiğini belirterek, “Tarihi sürece tanıklık etmek için buradayız. İzleme komisyonu olarak Sat Dağlarının yukarı kısımlarına tırmandığımız sırada, bir grup gerillanın çekildiğini gördük ve buradaki herkes buna tanık oldu. Şu anlaşılıyor ki bu alanlarda çekilmenin sonbahara doğru bitmesi bekleniyor. Sonbahara kadar bütün gözlemci grupların bu alanlarda her gün takipte olması gerekiyor, herhangi bir provokasyonun gelişmemesi için. Buradaki basın mensubu arkadaşlarımız da bu görüntülere tanık oldu. Şu anda Sat bölgesindeyiz. Sat Dağı’nın zirvesine doğru tırmanacağız. Bu bölgelerdeki izlenimlerimizi yapmayı sürdüreceğiz. Sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesi için her türlü çabayı göstereceğiz. Sürecin bu şekilde devam etmesini diliyoruz. Bu sürecin provoke edilmemesi için bütün halkımızı duyarlılığa çağırıyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Açıklamadan sonra geri çeklime sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlediğine tanık olan komisyon üyeleriyle İkiyaka köyünden gelen bazı vatandaşlar, Sat Dağı eteklerinde Kürtçe şarkılar söyleyerek uzun süre halay çekti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: