PKK'lı Parlak'tan dönüş sinyali

Türkiye'nin ABD’den iadesini talep ettiği İbrahim Parlak, emokratikleşme süreci çerçevesinde Türkiye’ye dönebileceğini açıkladı.

NEW YORK (ANKA)- Türkiye’nin, PKK terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle ABD’den iadesini talep ettiği İbrahim Parlak, bu ülkede sınırdışı edilmesi konusunda devam eden göçmenlik davasını kazandıktan sonra demokratikleşme süreci çerçevesinde Türkiye’ye dönebileceğini açıkladı.

Parlak, son zamanlarda Türkiye’de Kürt meselesinin çözümü için barış ve kardeşlik bağlamında çok iyi gelişmeler meydana geldiğini kaydederek, "Olayları çok yakından takip ediyorum. Gelişmeler çok güzel. Bundan her iki taraf da kazançlı çıkacak." dedi.

Reklam
Reklam

New York merkezli turkishreporter.com internet sitesinin haberine göre, Parlak, demokratikleşme sürecinde sabırlı olmaları gerektiğini belirterek, Kürt açılımını son yüzyılın en olumlu gelişmesi olarak tanımladı. "İnsan olan herkesin bu sürece olumlu katkıda bulunması gerekir" ifadesinde bulunan Parlak, kendisinin Türkiye ile herhangi bir sorununun olmadığını söyledi. PKK terör örgütüyle bir bağlantısı olmadığını da iddia eden Parlak, "Örgütsel bir bağım yok. Örgütle hiçbir ilişkim yok. Sadece Türkiye’de büyük bir haksızlığa uğradım. Aklanmak için sonuna kadar mücadele vereceğim." değerlendirmesinde bulundu.

24 Ağustos'ta Cincinnatı’deki 6. Bölge Temyiz Mahkemesi, 1991'de ABD'ye göç eden Parlak'ın, "yeşil kart" ve vatandaşlık için yaptığı başvurularda "PKK ile ilişkisini belirtmediği, yalan beyanda bulunduğu için sınır dışı edilmesi kararının uygun olduğu" hükmüne varmıştı. Parlak, 2004'te yalan beyan vermekten Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve İç Güvenlik Bakanlığı tarafından gözaltına alınmış, 10 ay cezaevinde kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılmıştı. Mahkeme, Parlak’ın "göçmenlik başvurularında yalan söylediği ve başkalarının öldürülmesine yardımcı olduğu için sığınma talebinde bulunamayacağına, Türkiye’ye gönderilirse işkence göreceği iddiasının da kanıtlanamayacağına" hükmetmişti.

Reklam
Reklam

1988'de Türkiye-Suriye sınırında iki Türk askerini şehit etmekten Türkiye'de hüküm giyen Parlak, 1991'de ABD’nin Michigan eyaletindeki Harbert kentine yerleşmiş, 1994'te aynı şehirde kafe işletmeciliğine başlamıştı. (ANKA)