PKK'nın terör örgütü olduğu kayda geçti

ANKARA (AA)- Türkiye ile Irak arasında imzalanan terörle mücadele anlaşmasında, PKK/KONGRA-GEL'in; kendisine bağlı tüm oluşumlarıyla birlikte bir terör örgütü olduğu taraflarca kabul edilerek kayda geçirildi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin 7 ağustosta Türkiye'ye düzenlediği ziyaret sırasında yapılan görüşmede, iki ülke arasında bir Terörle Mücadele Anlaşması imzalanması ve bu anlaşmanın iki ay içinde sonuçlandırılması kararlaştırılmıştı.

Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani'nin Türkiye'yi ziyareti sırasında bugün İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Bolani tarafından imzalanan Terörle Mücadele Anlaşmasının giriş kısmında, tarafların, terörün bölgesel barış ve güvenliğe karşı en ciddi tehditlerden biri olduğu, hiçbir terör eyleminin haklı gösterilemeyeceği vurgulanıyor.

Reklam
Reklam

PKK/KONGRA-GEL'in; kendisine bağlı tüm oluşumlarıyla birlikte bir terör örgütü olduğu taraflarca kabul edilerek kayda geçirildiği anlaşmada, Türkiye ile Irak arasında imzalanmış bulunan 5 Haziran 1926 tarihli Ankara Anlaşması, 29 Mart 1946 tarihli Dostluk ve İşbirliği Anlaşması ve 1989 tarihli Adli Yardımlaşma Anlaşmasının geçerli olduğu teyit ediliyor.

Anlaşmada, BM Güvenlik Konseyinin 1373, 1546, 1566 ve 1624 sayılı kararlarının tam olarak uygulanmasına dair tarafların ortak işbirliği iradesi vurgulanıyor.

Anlaşma ayrıca, tarafların birbirlerinin güvenliğini, toprak bütünlüklerini, sınırlarının dokunulmazlığını, vatandaşlarının güvenliğini hedef alan terör eylemlerini ve bu eylemin hazırlıklarını engellemek üzere alınacak önlemleri içeriyor.

Taraflar ayrıca, anlaşmayı imzalamakla kendi topraklarında faaliyet gösteren terör örgütleri ve bunların mensupları hakkında bilgi değişiminde bulunacaklarını, teröristler hakkında ilan veya interpol bülteniyle çıkarılan uluslararası tutuklama emirlerini birbirlerine ileteceklerini ve bu amaçla birbirlerinin diplomatik temsilciliklerine birer irtibat noktası atayacaklarını taahhüt ettiler.

Reklam
Reklam

Türkiye ve Irak, bu anlaşmanın uygulanması sorumluluğunu, iki ülkenin İçişleri Bakanlıklarının başkanlık ettiği ve diğer bakanlık ve hükümet kurumlarından uzmanların katıldığı, altı ayda bir dönüşümlü olarak Türkiye ve Irak'ta düzenli şekilde toplanacak bir koordinasyon kuruluna verdi.

Hudut işbirliği, hudut bölgelerinin güvenliği ve terörle mücadele konusunda da taraflar, bu anlaşmanın ayrılmaz parçası olacak olan ilave düzenlemeleri de en kısa zamanda sonuçlandırmayı taahhüt ettiler.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için her iki ülkenin parlamentolarınca onaylanması gerekiyor.

"Sıcak takibi" öngören ve üzerinde uzlaşı sağlanamayan 4.maddeninse anlaşmaya, "bu konuda görüşmeler devam edecektir" cümlesi kullanılarak ek olarak girdiği öğrenildi.