PKK’nın yeni üssü Suriye

Hava operasyonlarının ardından Esad ile iş birliğine giden PKK, güçlerini Suriye’deki kamplara kaydırıyor.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; PKK ve yandaşı PYD’nin Suriye’de etkin hale getirilmesiyle Kürtlerin protestoları azaldı. Çünkü Esad rejimi aleyhinde eylem yapanlara PKK saldırı düzenliyor.

Suriye’de mart ayından bu yana başlayan halk isyanı büyüyerek devam ediyor. Baas rejimi tüm acımasızlığıyla sivil insanları öldürüyor. Her geçen gün yalnızlaşan Beşar Esad yönetimi ise ilginç iş birliklerine imza atıyor.

Yönetimin kapılarını sonuna kadar açtığı örgütlerin başında PKK geliyor... “Düşmanımın düşmanı dostumdur” anlayışı ile hareket eden Esad, geçmişte babasının yaptığının bir benzerini hayata geçirmiş durumda. Baas rejimi kendisine bekçilik yapması için PKK’ya Suriye içinde tam bir serbestlik alanı sağlamış durumda.

Reklam
Reklam

PKK SURİYE’DE KAMP KURDU
Suriye’de olaylar başladıktan hemen sonra İmralı hükümlüsü Abdullah Öcalan örgüte, “Suriye ile savaşmayın” talimatı verdi. Bunun üzerine örgüt ile Şam yönetimi arasında iletişim kanalları kuruldu. Daha sonra örgütün şahin kanadında yer alan Mustafa Karasu Suriye’ye gitti. İddialara göre Karasu ile yapılan görüşmelerde ‘Esad’ın kapıları açmasına karşılık PKK’nın rejime bekçilik yapması’ konusunda anlaşmaya varıldı.

PKK Kandil’deki silahlı unsurlarının bir kısmını Suriye’ye kaydırdı. Buna göre Kobani, Afrin ve Halep başta olmak üzere ülkenin kuzeyinde ektin olmaya başladılar. Şu anda Afrin’e bağlı Cenderis bölgesinde bir kamp da kurulmuş bulunuyor. Bu kampta hem silahlı unsurlara hem de milislere eğitim veriliyor.

MAYINCI CİLO KOBANİ’DE

PKK’nın Suriye’de yerleşmeye başlaması bununla da sınırlı değil. Örgütün mayıncısı olarak bilinen Suriyeli ‘Şahin Cilo’ kod adlı Ferhat Abdi Halil, Kandil’den Suriye’ye gönderildi. Şahin Cilo, şu anda Halep’te ikamet ediyor. Zaten Suriye kökenli olan Cilo, Halep, Afrin ve Kobani sorumlusu olarak görev yapıyor. Yıllarca dağda militanlara mayın yapmayı ve patlatmayı öğreten Cilo şimdi de Kürt gençlerine Esad uğruna ölme konusunda dersler veriyor.

Reklam
Reklam

Cilo’nun yanı sıra örgütte etkin olan bir diğer Suriyeli olan Hebat (Xebat) Derik de memleketine geri gönderildi. Derik, Kamişlo, Haseki, Amude, Serikaniye, Derbesiyi gibi kentlerin sorumlusu olarak görevlendirildi.

SURİYE’DEKİ KCK: DYD

PKK, KCK örgütlenmesine benzer bir yapı da Suriye’de uygulamaya konulmuş durumda. Burada da örgütün devreye soktuğu bir siyasi parti bulunuyor. Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) şu anda Kürt partileri içerisinde en aktif olanı. PYD’nın başında daha önce hakkında müebbet kararı verilen ancak ülke içinde olmadığı için yakalama emri bulunan Salih Muhammet Müslim bulunuyor. Suriye’de irili ufaklı 12 Kürt partisi bulunuyor. Bu partilerin her türlü siyasi faaliyet yasak iken PYD Suriye’de dilediği gibi çalışma yapabiliyor. Ayrıca PYD, Esad aleyhinde çalışan diğer partilere baskılar uyguluyor. Geçtiğimiz hafta Halep’te yapılan Esad yanlısı yürüyüşü de PKK ve PYD birlikte organize etti.

PKK, BAAS’IN BEKÇİSİ OLDU

Suriye’deki tüm faaliyetler Mustafa Karasu’nun koordinatörlüğünde yürütülüyor. Karasu’nun “Nusayri” kartını ileri sürerek rejimle anlaştığı kaydediliyor. Karasu’nun Müslim ile birlikte gerçekleştirdiği görüşmelerde, PKK’nın rejim yanlısı faaliyetlere bekçilik yapma kararına imza attıkları belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Bu çerçevede Baas rejimi de PKK ve PYD’ye destek veriyor. PYD Afrin ve Kobani’de dil eğitimine başladı. Bu amaçla okul kurdu. Kültür Merkezleri açmaya çalışıyor. ‘Yakında Kürtçe TV de açacağız’ propagandasını yapmaya başladılar. Bununla ‘rejimle birlikte hareket edene karışılmıyor’ mesajı veriliyor.
KÜRTLERE KARŞILAR

PKK ve PYD’nin Suriye rejimiyle kol kola girdiğini ortaya koyan bir diğer gelişme ise 26-27 Ekim’de yaşandı. Bu tarihler arasında 10 Kürt partisi Kamişlo kentinde bir araya geldi. Kongrede Esad rejiminin yıkılması gerektiği kararını aldılar ve Kürt Halk Meclisinin oluşturulmasını karara bağladılar.

Ancak Suriye’deki Kürtlerin çoğunluğunun katıldığı bu kongreye PYD ‘bunlar tüm Kürtleri temsil etmiyor’ şeklinde bir gerekçe göstererek katılmadı. PYD, Kürt bölgesinde Baas ile birlikte hareket ederek tek başına ‘halk meclisi’ seçme girişimlerine başladı. Birçok şehirde göstermelik seçimler yaptı.

Beşar Esad rejimi Arapları, PKK ve PYD ise Kürtleri susturma konusunda “dost” olmuş gözüküyorlar. Bu dostluğun ‘dökülen kanda ne zaman boğulacağını’ ise zaman gösterecek.

Reklam
Reklam

MUSTAFA KARASU VE ŞAHİN CİLO ESAD’IN HİZMETİNDE

PKK’nın şahin kanadında yer alan Mustafa Karasu ve örgütün mayıncısı Şahin Cilo Suriye’ye giderek Beşar Esad ile anlaştı.

Rejim PKK’ya yeşil ışık yaktı

PKK ve yandaşı PYD, Suriye’de Kürtlere baskı uyguluyor. Diğer Kürt örgütlerine alan bırakmıyor. Kendisi gibi düşünmeyenlere de saldırılar gerçekleştiriyor. Kürt hareketleri de bundan oldukça rahatsız. Fakat silah PKK’nın elinde olduğu ve örgüt Esad rejimiyle birlikte hareket ettiği için fazla seslerini çıkaramıyorlar.

Erbil’de görüşülen Suriye Kürt Demokrat Partisi Siyasi Büro Temsilcisi Mahmut Muhammet Sabri, “Baas, PKK’ya yeşil ışık yaktı. Bir zamanlar rejim tarafından aranan ve haklarında yakalama emri bulunanlar, bugün Suriye’de rahat gezerken bizler sürgünüz” dedi. Suriye’deki Kürtlerin bölünmekten yana değil, demokrasi ve insan haklarından yana olduğunu belirten Sabri, “Esad’ın ömrünü uzatmak için Kürt gençlerinin kurban edilmek istenmesi acıdır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam