"PKK'nın yok edilmesi ortak çıkarımız"

WASHINGTON (İHA) - Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush'un 5 Kasım'da yapacağı görüşme ve Türkiye'nin muhtemel sınır ötesi operasyonlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Bush'un 5 Kasım'da yapacağı görüşme Beyaz Saray tarafından resmi olarak açıklanırken, görüşme öncesinde Beyaz Saray Sözcüsü Perino, Türkiye'nin Kuzey Irak'a olası sınır ötesi operasyonu ve Bush'la Erdoğan arasında geçecek görüşmeye ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Reklam
Reklam

PKK'ya karşı yürütülen çalışmalara katıldıklarını ifade eden Perino, PKK'yı destekleri iddialarını ise kesin bir dille reddetti. Perino, "PKK'nın yok edilmesi konusunda ortak bir istek ve çıkarımız var. Türkiye'nin vatandaşlarını korumak, askerlerinin saldırıya uğramasını engellemek istemesini anlayışla karşılıyoruz. Hala 8 Türk askeri kayıp, onların serbest kalmasını sağlama hakları var. Bush, Erdoğan ile görüşmesinde, operasyonun sadece PKK ile sınırlandırılmasını isteyecek. Bush Erdoğan'a ayrıca, Iraklılar ile diyalogun sürdürülmesinden emin olmak istediğini söyleyecek. Çünkü eninde sonunda iki komşu ülke, bu problemin çözümünde birlikte çalışmak zorunda" dedi.

Öte yandan Başbakan Erdoğan, Bush'tan PKK'ya karşı "somut ve hızlı adımlar" atmasını istemiş, zira ABD ile Türkiye ilişkilerinin, ABD'nin Türkiye'nin bu isteğine vereceği cevaba bağlı olduğunu ifade etmişti.

Washington, Türkiye'nin, Irak'ın nispeten istikrarlı bölgesi olan kuzey Irak'a geniş çaplı bir operasyon yapmasının doğru olmadığını söylerken, Bağdat ise Türkiye'nin sınır ötesi operasyon düzenlenmesinin felaketle sonuçlanacağı uyarısında bulunmuştu.

Reklam
Reklam