Bir aracın plakası o aracın kimliği kabul edilir. Plakayla o araca ait mevcut borç durumları, kasko durumu, eğer varsa değişmiş olan parçalarına ait bilgiler gibi birçok önemli ayrıntıya ulaşabilmek mümkün olur. Resmî kurum ve kuruluşlar plaka bilgisi sayesinde gerekli olduğu durumlarda bu bilgilere kolaylıkla ulaşabilirler. Ayrıca plaka sorgulama işlemi günümüzde kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilen bir işlemdir.
Sadece resmî kurum ve kuruluşlarda değil ikinci el araç satın almak isteyen ve almayı düşündüğü araçla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmaya ihtiyaç duyan kişilerin de kullanabildiği plaka sorgulama işlemiyle birçok bilgiye ulaşabilmek mümkün olur.
Plaka sorgulama internet üzerinden kolaylıkla ve çok kısa süre içinde yapılabilen bir işlemdir. Birden fazla yöntemle yapılabilir.
Plaka sorgulama ücretsiz olarak da yapılabilen bir işlemdir. Eğer çağrı merkezi aracılığıyla mesaj göndererek plaka sorgulaması yapılacaksa operatörler üzerinden ücretlendirme yapılabilir. Araç plaka sorgulaması yapabilmek için aracın plaka bilgileri yeterli olur.
e-Devlet plaka sorgulaması yapabilmek için kişiye özel şifre ve kimlik numarası kullanarak e-Devlet sistemine giriş yapmak gerekir. Giriş yaptıktan sonra açılan sayfadaki arama kısmına plaka sorgulama yazılır. Direkt olarak ya da e-Devlet üzerinden EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) sistemine ulaşılır ve plaka sorgulama işlemi gerçekleştirilir.
Plakanın kime ait olduğunu öğrenmek için birden fazla yol bulunur. Bu yollar ve sorgulama işlemi için uygulanması gereken adımlar şunlardır:
EGM plaka sorgulama işlemi için:
e-Devlet sistemi üzerinden veya direkt olarak EGM sitesine girilir ve "Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama" seçeneğinden T.C kimlik numarası ve diğer gerekli bilgiler doğru şekilde doldurularak sorgulama yapılır.