Plakadan HGS sorgulaması nasıl yapılır?

Araç sahiplerinin sıklıkla kullandığı HGS sorgulamaları, online sistem üzerinden kolayca yapılan işlemlerdir. Sorgulama işlemleri PTT kurumuna bağlıdır. Peki plakadan HGS sorgulaması nasıl yapılır?

Ulaştırma Bakanlığı köprü ve otoyol geçiş ücretlerini tahsil edebilmek için ilk olarak köprü ve otoyol girişlerine gişeler yerleştirmiştir. Bu gişelerde çalışan memurlar geçiş ücretlerini tahsil etmekteydi. Ama zaman geçtikçe ülkemizde olan araç sayısında bir artış söz konusu olmuştur. Bu artıştan dolayı trafik yoğunlu da artmıştır. Bu yüzden köprü ve otoyol girişlerinde sıra ve kuyruk oluşmaya başlamıştır. Ulaştırma Bakanlığı bu durumun önüne geçebilmek için daha sonralardan KGS kartlı geçiş sistemi ve OGS otomatik geçiş sistemlerini hizmete sokmuştur. Ama her geçen yıl artan trafik yoğunluğundan dolayı bu sistemlerde yavaş kalmıştır. Ulaştırma Bakanlığı köprü ve otoyol girişlerindeki bu yoğunluğu engellemek amacı ile tüm bu sistemleri kaldırıp HGS yani hızlı geçiş sistemini hizmete sokmuştur. Bu sistemin çalışma şekli hiç durmadan seri bir şekilde geçiş yapmaya dayanmaktadır. Yani köprü ve otoyol girişlerine koyulan bu sistem sayesinde sürücüler girişlerde durmadan geçiş yapabilmektedir. HGS sistemi HGS çipinizi okuyarak geçiş ücretini sizden alacaktır. HGS sistemini kullanabilmek için PTT kurumlarına veya anlaşmalı bankalar gitmeniz gereklidir. Buralardan açacağınız bir HGS hesabından sonra bir HGS çipi almanız gereklidir. Aldığınız HGS çipini aracınızın ön camına takmanız gereklidir. HGS sistemi aracınızın ön camına taktığınız HGS çipini geçiş sırasında okuyarak geçiş ücretini HGS bakiyenizden alacaktır. HGS sisteminizde ne kadar bakiyeniz kaldığını HGS bakiye sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. PTT Kurumlarına veya anlaşmalı bankalara giderek öğrenebileceğiniz gibi internet üzerinden de HGS bakiye sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden HGS ile ilgili işlemlerinizi PTT kurumunun HGS müşteri hizmetlerinin internet sitesinden gerçekleştirebilirsiniz. HGS bakiye sorgulama ve geçiş ihlali sorgulama işlemini de HGS müşteri hizmetlerinin internet sitesinden gerçekleştirebilirsiniz.

Reklam
Reklam

HGS müşteri hizmetlerinin internet sitesine giriş yaptıktan sonra ana sayfada müşteri hizmetleri giriş bölümü yer almaktadır. Bu seçeneği seçtikten sonra giriş sayfasına e-posta adresinizi ve şifrenizi girmeniz gereklidir. Parolanızı da girdikten sonra sisteme giriş yapabilirsiniz. Eğer bir üyeliğiniz bulunmuyor ise ilk önce bir üyelik almanız gereklidir. Sol tarafta bulunan üye olun linkini tıkladıktan sonra açılan sayfadan üyelik alabilirsiniz. Bu sayfaya T.C. kimlik numaranızı veya vergi kimlik numaranızı girmeniz gereklidir. Kullanmakta olduğunuz e-posta adresinizi de girdikten sonra bir şifre oluşturmalısınız. Son olarak güvenlik kodunu da girerek üyelik alma işlemini tamamlayabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra HGS bakiye sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. HGS geçiş ihlali sorgulama işlemini de bu internet sayfasından gerçekleştirebilirsiniz. Ana sayfada yer alan geçiş ihlali sorgula bölümüne girmeniz gereklidir. Giriş yaptıktan sonra sorgulamak istediğiniz araç plaka numarasını girmeniz gereklidir. Daha sonrasında çubuğu sağa doğru kaydırmalısınız. Güvenlik kodu ekrana geldikten sonra bunu gerekli yere girerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.

Reklam
Reklam